ФАРМЛАНД: Од гиганта преко приватизације до пропасти

Од некада једног од најуспјешнијег пољопривредног гиганта у бившој Југославији, до подјеле, приватизације и на крају пропасти. Када се Пољопривредно – индустријски комбинат Младен Стојановић подијелио на четири субјекта, највећи међу њима била је говедарска фарма Фармланд, која се, након што се задужила на све стране, на крају распала, а неки су од тога имали и корист.

Република Српска 28.10.2023 | 20:00
ФАРМЛАНД: Од гиганта преко приватизације до пропасти

Некадашњи гигант данас је станиште за гавранове, а призори некадашњих штала и постројења, данас више подсјећају на сцене из хорор филма. Ово предузеће преживјело је и производило и у ратним временима, али није преживјело гомилање дугова и извлачење капитала. Након подјеле на четири субјекта говедарску фирму купује фиктивна америчка фирма Фармланд, а то је био и почетак краја овог предузећа. Ко је крив?

„Ја вам не бих у овом моменту могао дати одговор на то питање зашто је допуштено. Ја знам да сигурно има предузећа гдје је неко у најбољој мјери желио да ради и да функционише, а да је због неких поремећаја на тржишту, а овде се шпелулише о низу некаквих разлога или активности и ја сам у принципу легалиста, и сигурно ако је неко својим дјеловањем допринео томе, да треба да одговара“, каже ресорни министар Саво Минић.

Свјесно или не, Фармланд је тонуо од самог почетка. Управа овог предузећа задужила се на све стране. Сама фирма купљена је 2005. године за свега 10.000 марака. Од тада креће серија задужења од више десетина милиона марака, све до блокаде рачуна десет година касније. Директор предузећа Младенко Топаловић истиче да је власник Драган Васиљевић давао новац институцијама да не блокирају рачуне.

„Они су узимали паре од власника да не болкирају рачун. Ја сад идем за њима и плаћам казне. Ви знате по закону свака фирма у Републици Српској – ниси платио порез у 60 дана, блокиран ти је рачун. Што нисте блокирали, ја сам лично ишао у Пореску упаву и обавјештавао Зору Видовић и каже блокирајте рачун, молим вас бликиајте рачун. И говорио сам метузалему немој нам одгађати све те обавезе зато што ће нас то угушити. Не плаћамо струју, не плаћамо воду, не плаћамо концесије, не плаћамо доприносе, не плаћамо ништа живо. И онда кад дође након пола године, ето зато смо пропали. Кад прође пола године ми не можемо стићи, накупило се пет милиона обавеза и ето зато смо пропали“, тврди Топаловић.

Од настанка Фармланда креће, за једне стицање користи, а за раднике бројне неисплаћене плате и откази. Власник Фармланда Драган Васиљевић, као члан делегације, са Милорадом Додиком путовао је у Кину, када је обећавао да ће Кинези спасити Фармланд. Кинези су одустали од посла када су видјели у каквом стању се налази некада успјешна фарма.

„Ово је само једна у низу фирми у Републици Српској коју је политика директно уништила, тако што и поред бројних привилегија, људи дођу извуку есенцију из таквих компанија, извуку капитал, стрпају себи у џеп, купују, као што су неки медији извјештавали, скупочјене милионске апартмане у Мајамију на Флориди и онда народ каже шта ћемо сад. Сад ништа, сада је на потезу тужилаштво“, каже новинар и уредник портала Цапитал Синиша Вукелић.

Предузеће се распало, радници на улици, губици огромни, буџет ојађен, али власник Васиљевић је у свему томе, чини се, највише профитирао. Судећи по томе да никада није позван на одговорност, то му је и дозвољено. А све дозволе могу да дају само они који су на власти.

(БН) Фото: БН

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Ето Видиш

28.10.2023 20:09

Ви са БНТВ, у опште се не разумете у транзиције ! Кад то добије Милин мали, има све да пршти од бизниса !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуди ме..

28.10.2023 21:45

Да то апостол и власник рс.а звани миле није прокњижио у пореској управи и ето пара

Name

Тај васиљевиц

28.10.2023 21:58

Би требао бити цимер у кпз зеница са идодиком и компањони да се бар.науче играти шаха умјесто отимачине од овог због њих,,зараценог,, друштва

Name

СНСД Мали Луг

28.10.2023 23:15

Док год и један зидиц јос стоји има наде да се гигант поново уздигне!

Name

Неко

29.10.2023 00:02

А ја мислио за такве крадје криво политицко сарајво

Name

Апис

29.10.2023 06:44

За сва зла у РС крив је Додиг, свргнути га данас, а не сутра, јер сваки дан украде који милион+ саучесници удружене злочиначке удруге. Опозиција тзв. само ДРЕЧИ ИЗ ФОТЕЉА, као пас на медвједа, или хијена на лава.

Name

дудук

29.10.2023 07:14

Треба снимити филм документ о пљачки стпљећа Додичине и ово из вртића ставити као врхунац "дје си лопове".

Name

Милеи и римски нерон

29.10.2023 08:42

После нас оваквих, а богами и путка,шешеља,бокана и нових обилица, нема више цивилизације , како цемо пред пок. милоша рече слобо и остаде.....

Name

Ре Нетко

29.10.2023 08:52

Све то треба прогласити дрзавном имовином и забранити управљања ентитетима који су склепани по мјери појединаца

Name

00100400

28.10.2023 20:10

Да је само мало воље, сви актери бих одавно туцали камен на Голом отоку, али...циљ је пропаст..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

29.10.2023 09:17

На жалост, због оваквих се распала она велика држава, више немамо море, самим тиме немамо ни отоке, они су мислили о свему, али, на њихову жалост, каменолома има колико хоћеш ! Нема ништа лоше у томе, да актери ове "велике приватизације" изуче каменорезачки занат ! На жалост, од тога нема ништа, прије ћемо ја и ти заглавити затвора, зато што се спрдамо са њима, "нарушавамо им углед и наносимо душевну бол" ! Јесте да ово нема везе благе са мозгом, јер они немају никаквог угледа а тек што немају душе, да имају ,неби радили овакве ствари !

Name

тито

29.10.2023 11:18

само је спас да се оформи гулаг по угледу на Голи Оток и тамо затворити прво Додига, па онда од 1997. г. а има простора у напуштеним задругама, школама, домовима културе, касарнама и тамо иг "спрцати" у тако неусловне просторе па нека сређују, а сву покрадену имовину одузети по хитно донешеном закону. Кренути данас са АПСОМ ОД ВРХА, ВУКАН ДА КОМАНДУЈЕ КАЗНЕНОМ ЕКСПЕДИЦИЈОМ.

Name

Србо

28.10.2023 20:13

Овако се воли РЕПУБЛИКА СРПСКА, овако је било кад сам ја истјерао са Сфоровим транспортером изабраног пресједника Николу Поплашена и све остало је и даље пропаст, ваш Миле, ђеси лопове, рече једно дјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

28.10.2023 20:15

Све је за то крив Милорад Додик шта се тајминистар прави глупсон. Не смије да каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2023 07:58

То је бивси директор Калдере😎

Name

МИшо

28.10.2023 20:17

Нема краја бахаћењун тим такозваним послодавцима сад је на тапети творница намјештаја Врбас ,Ћубићева ћерка Ђурђа је директор фирме врши мобинг над радницима којима није исплаћено по шест плата и доприноси нису уплаћени по 7 година радници немају осигурање немогу доктору, има радника кои су испунили услове за пензију али чекају по двије године да им се уплати а она ништа не преузима ,до сада је отпустила 200 радника остали су стари радници кои немају куд имају по тридесет и више година стажа људи не знају куд ће ни шта ће али нашла је метод да се и њих рјеши недаје им плату и јадни људи сами одустају три дана недођу на посао она отказ и тако се и њих рјешава.Ти људи немају никакву заштиту нису организирани синдикално и она то свјесно ради уз савјетнике нико и незна шта се ту дешава ти радници су препуштени на милост и немилост али Врбас има 250 дунума земље радници ће бити колатерална штета зграде ће да ничу као печурке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2023 00:41

Цуо сам за то. Људи не могу отици у пензију , није уплацивала доприносе, има ли ту правне застите за ти?

Name

Милан вуруна

28.10.2023 20:31

За све је крив,Дјукиц Горан и топаловиц младенко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немојте висе

28.10.2023 20:31

Пуне су ладице у Тужилаштву БиХ против великог водје немојте му додавати и ову. Трудио се да све развали доводио којекакве протуве талили се сви и церупали РС и остала пустош на све стране. Зар то није успјех. Плус има још пуно наиваца који му вјерују и чекају просвјетљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

28.10.2023 20:35

И као наводно министар Минић је питањем затечен и нема појма о чему се ту ради? Докле ћете виŝе уринират по здравој памети овог народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

28.10.2023 20:35

Тај Васиљевић је редован гост у екслузивнимбресторанима у Мајамију. Ужива трошећи паре украдене од народа. Али и тај народ не знам да ли је боље заслужио. Сигуран сам да бар половина радника Фармланда којима је овај лик украо паре и даље гласа за вожда Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

28.10.2023 20:42

Сви који су уцествовали у птопадању Југославије и многих оваких врликих фирми бице казњени од Бога,као и њихова дјеца.Лопови лоповски,проклети.п.в.м .Ја сам и многи други морао напустити свој дом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цопy - пасте

28.10.2023 21:37

НИСТА ТУ НИЈЕ ПРОПАЛО, НЕГО ...ОПЉАЦКАНО. РЕЦЕПТ СВУДА ИСТИ. ИЗВУЦЕНЕ ПАРЕ И ЕНДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

28.10.2023 23:00

Катанчи,а онда и катанац украду,остане пустахија.

Name

Оргиналан примјер пљацке

29.10.2023 03:43

И тако редом! Пљацка стољеца иде иде ид 1990 гидине! До данас траје! Оцерупали све ама бас све и бахате се у свили и кадифи по дестнацијама у глибу прљавог капиталаа уписаниг на себе и свије прљавим грунтовницама прљавим орависудјем у историји овог народа веце пљацке није било са пипцима до турске русије јине мадјарске словеније србије базеее прљавог капитала орљавих квази политицара и њ8хивих прљавих птиватника са ридбином кумовима подобним похарали све!

Name

Јоми

28.10.2023 22:09

Нико не спомиње на Палама да је уништен ФАМОС,ФМСН,хотел Коран,Панорама,домови Извиђача,хотел Турист а на Јахорини хотели Младост,Јахорина,Бистрица,Партизан,Кошута и Шатор а граде небодере,туга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.10.2023 22:20

СВАКИ ЦОВЈЕК У ТОПОЛИ ЗНА ДА ЈЕ МИЛОРАД ТОМЕ СВЕМУ КУМОВАО И ЛИЦНО ОН НАПРАВИО СТРАТЕГИЈУ КАКО ИЗВУЦИ ПАРЕ ИЗ ПРЕДУЗЕЦА А ДА НЕУПРЉА РУКЕ .СВЕ ДОВЕО ФУКАРЕ КОЈИ СУ БИЛИ ЗЕЉНИ КОЈЕ ХИЉАДАРКЕ И КУПОВИНЕ ПО БЕЦУ А МИЛОКРАД УЗЕО МИЛИОНЕ .И СТА ТУЗИЛАСТВО ТУ ДА УРАДИ .ДА ОНОГ БИЛМЕЗА ИЗ КАЛИФОРНИЈЕ ГАЊА .ПА ЗАР НИСУ БЛИЗИ БАКИНЦИ ОД КАЛИФОРНИЈЕ.А ТЕК АЕРОДРОМ И БАСАЛО КОЈИ ЈЕ ПОСЛАТ У АУСТРАЛИЈУ ТЕК ТУ ЈЕ ПРИЦА.АЛИ СТА ТУЗИЛАСТВО РАДИ ТРАЗИ ВАСИЉЕВИЦА ЈЕЛ ИЛИ ОНОГ ДРАГАНА ВУЦЕТИЦА ИЛИ БАСАЛА И ЈОС ЊИХ КОЛКО ХОЦЕС КОЈИ СУ ПОСЛАТИ ХИТНО У НЕКЕ ЗЕМЉЕ ДА ИХ НАСЕ ТУЗИЛАСТВО ТРАЗИ .ДА НИЈЕ ЗАЛОСНО БИЛО БИ СМЈЕСНО АЛИ У СВЕМУ ОВОМ ЈАДИЛУКУ СМИЈЕСНО ИСПАДА САМО ТО ИСТО ТУЗИЛАСТВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

28.10.2023 23:00

Чега су се ови око Бања Луке дофатили да газдују, све пропало. Од аустроугарских жандара до додика. Цијеним да неће бјежати пред усташким тенковима као деведесетих. А урадили су им аутопутеве, од Славоније до Далмације. И јесу попљачкали Српску да би асфслтирали крајишке вукој.бине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

28.10.2023 23:21

Кад волите Републику Српску,зашто је крадете и уништавати све

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМАЦ

28.10.2023 23:42

Па несмије министар на газду ударит одрубице му газда главу. Зна Миниц добро ко је опљачкао фармланд, па и он се мало прикацио у пљачку те фирме ал несмије да каже. Зар не невидите да се унервозио чим сте га питали за фармланд. Не пролазе више ловачке приче лажов Миница народ га прочитао само меди петља и лазе. Тако је исто радијо док је Начелник Самца бијо. Судиће њему драги бог. Боље нек се запита сам каквог је зла нанијоо грађанима Самца и народу напацене Републике Српске. Мисли ли он на каквим мукама ће умирати. А ви моји драги суграђани упамет па кад додје у нас Самац мотке у руке па говно да истјерамо да се никад висе неврати у нашу општину такво ђубре од цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Услов

29.10.2023 02:02

Услов да би код Миле био нешто је да си баш врхунски полтрон или баш вансеријско дјубре. Да си у стању да се јавно покакиш И направиш се други дан лид као да ништа није било.

Name

Обицан цовек+++дара

29.10.2023 10:17

Воле они само паре,њих народ не занима ни српска,измузу све и оставе пустос са собом,иду даље у операције,тако док све не потамане.ОСТАЦЕ ИЗА ЊИХ СПРЗЕНА ЗЕМЉА.проклето им било

Name

Истина

29.10.2023 02:24

Ма Миле је Кинг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

29.10.2023 07:46

А да пронадјете директора који је озенио Словакињу и има псоријазу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.10.2023 07:48

Е мој народе. Колико смо јадни и ниједно. Ми имамо хиљаду разлога да двадесет четри сата мјесец дана будемо на улици. Да све стане у све и једном граду да бранимо ово мало што нам је остало. Ми смо окупирани од домаћи криминалаца. Ја незнам јесмо ли ми тога свјесни.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоти

29.10.2023 08:18

Е мој глупи народе овако се брани имовина ,јос ту додају и границе и изведу све саме криминалце а ми мирно посматрајмо и сутимо ...Све су опљацкали и опустосили и сад глуме велике србе борце за рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минићу!!!

29.10.2023 08:35

Не труди се да нам бацаш хвалоспјеве,о себи!!!Познато нам је твоје "ПОШТЕЊЕ"! А,народ,нека ћути и даље,па нека живи од лажи политичара,коју не могу извести даље,па је поклањају гладном народу,ког су ојадили! Фууууујјјјј 🤮🤮🤮🤮🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васиљевица

29.10.2023 08:51

Треба му дати Орден! За таслуге ! Због пљацке! Пљацкаси лоповске приватизације све и грунтовно пребацили на ја теб ти мен пијацарскиии!!! Е сад је љута борба!!!!! Треба то све задрзати или бар веци дио!!!! Од русије србије турске у сигурне базе до мадјарске на цувањуууу за недај бозе затребати!! Ако буде бјезанијее нек се надје! Опрано окупано у 9 вода свила и кадифа блистају свилена одијелаа аљине сминке паразитаа партијаса корумпираних без знање без моралаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људии

29.10.2023 08:55

Има ли закона за ЦУБИЦЕВУ ЦЕРКУ! Па зло прави похарали Цубици све цега се дитакли изнад такона????? Доклее има ли Еврооских тузилацааа судијааа да с3 спаси сто се спасти да похарасе паразити корумпирану све до коске! Све присвојили и грунтовно преписали на себе и своје пљацка стољецаа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управа

29.10.2023 08:56

Нека удје сипа и погледа шта је позадина Сав шљунак за аутопут ишао са фармаланда… 1+1=2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама свии

29.10.2023 09:00

Бас сби Начелн8ци опстина Директори корумпираних лоповских партија су умрезени и пљацкају на све стране ! Пљацка стољеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако се ради

29.10.2023 09:32

Па кад Дзомбица ослободисе ваљда вам је јасно колика је ово хоботница лопова, криминала, лажи, подвала, крадје. Шта би тек могло да се натовари овом садасњем Премијеру који потписује сто пута више од Дзомбица и исто под командом свевишњег и јединог Србина. Шта ли тек овај диспецер све покрива то ће мо тек сазнати кад банда сектаса оде са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

29.10.2023 14:10

Онда ови из власти, с правом кличу: "Ми волимо Српску". 20 милиона на Фармланду, 20 на Фабрици цијеви, 14 на Енерголинији, 6 на Вучку, 5 на РАОПУ, 5 на Екватору... И дугачка је листа "зајмова" које је давао ИРБРС. Морају је волити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

29.10.2023 14:38

Топаловиц,Дјукиц,Сандара,Павиц...су изврсиоци свог криминала у фармланду,сипа да их похапси,све они знају...није их имао пас за ста ујести,фармланд им купио станове,куце,аута...а тај Топаловиц је одвезао бар 300 јуница на Мањацу у своје село Ратково...

ОДГОВОРИТЕ