"Од млијека зарађују они који краве нису ни видјели"

Производња млијека у Српској, тврде фармери, у сталном је паду јер су произвођачи притиснути високом цијеном производње, ниском откупном цијеном и недостатком радне снаге. Због тога су многи били принуђени да ставе катанац на мале фарме или да смањују број грла на великим, а тај тренд ће се вјероватно наставити.

Република Српска 28.10.2023 | 09:46
"Од млијека зарађују они који краве нису ни видјели"

1996. године у Српској се рика музних крава чула са 17.600 фарми. Сада их има око 2.500. Разлог је више него јасан. Цијена млијека прије 15 година била је скоро 90 фенинга, а заједно са ПДВ-ом и премијом износила је више од марке, док је концентрат коштао мање од 50 фенинга.

“Сад је цијена млијека од 80-90 фенинга, док је конценрат од 1,80 -1,90 КМ, у зависности од квалитета. Кад сам почео да се бавим овим послом купио сам јуницу за 2.200 КМ, а она сада кошта 6000 КМ”, објашњава Небојша Ђокићм, фармер из Дворова код Бијељине.

Да Српска има најмање подстицаје за млијеко у окружењу, подсјећа Владимир Усорац, почасни предсједник Удружења прољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске.

“У Србији је подстицај 32 фенинфа, у ФБиХ око 50 фенинга, док је код нас 25. Подстицај по грлу је у Србији 670 КМ, а ми још и не знамо колико ћемо добити. Гладне краве не могу да чекају на милостињу. Краве ричу кад су гладне, а ричемо и ми, али то не допире ни до кога”, прича Усорац.

Скупа производња, уз временске неприлике и мањак радне снаге, празне или су испразнили многе фарме. Они који се још држе, максимално су потцијењени јер од њиховог производа највише зарађују они који краве нису ни видјели, кажу фармери, а разумијевања нема.

Подсјећају да је у продавници је сурутка скупља од млијека, као и флашица воде у кафићима.

“На млијеку и осталим производима се чува социјални мир. Министарство каже да производња млијека расте. Међутим, производња расте само код оних фармера који не музу краве него државу”, истиче Усорац.

Да је производња млијека опала и у Семберији потврђују и мљекари са тог подручја али кажу да су разлог томе искључиво лоше временске прилике и недостатка хране. Откупна цијена је у овом моменту реална, каже Душко Цвијетиновић, власник једне мљекаре из Бијељине.

“Код наших коопераната се смањила мљечност по грлу због великих врућина и недостатка хране. Ми чак имамо неколико људи који су повећали бројност грла. Очекујем да ће производња расти, побољшање се већ види”, тврди Цвијетиновић.

Рјешења ипак има, кажу фармери, ако их рјешава онај ко их разумије.

“Уколико не желимо тотални колапс, потребно је хитно реаговати и спасити што се спасити може.”

У супротном ће већина грађана, како кажу, бити приморана да једног дана пије млијеко са вјештачким протеинима јер другог неће бити.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Зизи

28.10.2023 10:18

Нема млијека, има ракије и пива, а то омладини треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није то

28.10.2023 11:08

Само у Босни тако је то свугдје у свијету да прва рука зарадјује нај мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2023 11:35

То ти је Босна земља јада и биједе..

Name

Директ

28.10.2023 12:42

Тако је свуда. Ко је на врху пирамиде, купи сав кајмак.

Name

Солун

28.10.2023 11:25

О почасни предсједник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мљекар

28.10.2023 12:21

Укратко ћу, нај већи проблем је мљекара која подржава само веће произвођаче по узору из Алан Форда, отимај од сиромашних дај богатим. И наравно министарство ПВШ. које већину подстицаја дају једним те истим произвођачиима, који купују нови трактор за трактором, узећу примјер Тошића из Градишке, а ја и многи нисмо купили нов трактор никада или прије 20г.Испада да су они (већи произвођачи) паметнији, или је цифра од пар стотина хиљада марака разлике у цијени млијека разлог и говори нам све.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

28.10.2023 12:39

Дрзава унистава производњу хране или зато сто је ниво интелигенције и струцности на рекордно ниском нивоу да не схвата ни историју, ни индикаторе у последњих пар година, или вјероватније то ради плански по налогу неког са "запада", јер је то дио њихове агенде, осим тога, лаксе је дрзати под контролом климоглавце без мозга који цекају неку плату, социјалну помоц, накнаду за изборне послове и сл., него слободног цовјека са својим бунаром, кравом и бастом, такав је непоткупљив и независан, ста год да лопинама падне на памет, он мозе задрзати свој разум, интелигенцију и сто је јос вазније користити их. То је сустина свега, сјетите се прије годину и по, хрвати и срби забране извоз псенице, повецају извозне цијене млијека и других производа, код нас прво поскупи...јер немамо своје, цркавацемо од глади први у европи кад Свабова агенда узме маха, али било каква нестасица хране прво це ударити на земље које немају властиту производњу. Тако је одувијек и са свим робама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

28.10.2023 12:43

Као и све у овом друштву.Грабе нерадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.10.2023 12:46

Господо примарни произвођачи млијека, ако хоћете веће приходе од млијека, онда се лијепо удружите и покрените властиту мљекару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

28.10.2023 14:27

Кад ће исплата премије по музном грлу и колико износи.Питање за министра Минића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМАЦ

28.10.2023 23:56

Све док имате ово лопова од министра нећете добити повећање. Тај само гледа шта ће стрпати себи у џеп ко и сеф му. Није исплатио ни трећину будзета за ову годину а само нешто блебеце а појма не лма шта је производња. Треба тражити његову смјену а не да нам просипа ловачку причу. Изгледа да је лов једини његов приоритет. Него народе само његова смена и тежити неког ко зна ста је пољопривреда. Како су код бившег Министра Пасалица сви били задовољни а код овог ловачког Министра сви незадовољани. САМО ЊЕГОВА СМЈЕНА МОЗЕ РИЈЕСТИ НАСЕ ПРОБЛЕМЕ ИДЕМО СЕ ОКУПИТИ И ТРАЗИТИ СМЈЕНУ НЕСПОСОБНОГ МИНИСТРА ПА МАКАР МОРАЛИ И ПУТЕВЕ БЛОКИРАТИ ДОК ГА НЕСМИЈЕНИМО. НЕМА НАМ ДРУГЕ СМЈЕНА И БЛОКАДА ДОК НЕОДЕ НЕСПОСОБНИ МИНИСТАР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Шамац,

29.10.2023 07:26

Не лажи да вам је Пашајлић ваљао, увијек је бољи онај претходни. Ови произвођачи само кукају, гледам јуче емисију са Романије, људи раде, производе и све каже продају на кућном прагу и добро им, АЈДЕ мало распитајте се како њима одговара, а вама не, а успут млијеко предају млекари Пађени. Ви чекате да вам држава ријешити све проблеме.