Масовни убица из Мејна извршио самоубиство

Осумњичени за убиство 18 и рањавање 13 особа у Луистону у Мејну, пронађен је мртав, чиме је окончана 48-часовна потера која је уследила након најсмртоносније епизоде ​​насиља у историји те америчке савезне државе.

Свијет 28.10.2023 | 08:57
Масовни убица из Мејна извршио самоубиство

Резервиста америчке војске Роберт Кард, који је убио 18 људи у куглани и ресторану у Луистону, пронађен је мртав у петак, саопштиле су власти савезне државе Мејн.

Пуцњава у другом по величини граду у тој држави је 36. масовно убиство у Сједињеним Америчким Државама ове године, према бази података АП-а.

Полиција је идентификовала осумњиченог за смртоносни напад као 40-годишњег Роберта Карда из Боудина у држави Мејн. 

Гувернерка Џенет Милс саопштила је на конференцији за новинаре у петак увече да је Кард пронађен мртав у околини Лизбона са очигледном прострелном раном коју је сам себи нанео.

"Дуга потрага се завршила, полиција ће наставити истрагу како би се утврдила истина о томе шта се догодило", рекла је Милс.

Она је додала да "становници Мејна могу да одахну и да је о свему обавестила председника САД Џозефа Бајдена и чланове Конгреса".

Полиција је пронашла његово тело у објекту за рециклажу у којем је до недавно радио, саопштио је званичник из полиције за АП под условом да остане анониман.

Двојица полицајаца су раније рекли АП-у да су приликом претреса куц́е која је повезана са Кардом пронашли поруку која је била насловљена на његовог сина. 

Званичници су то описали као самоубилачку поруку, али су рекли да се у њој не наводе никакви конкретни мотиви за пуцњаву у Луистону, за коју је Кард осумњичен.

Истражитељи су јуче претражили Кардов аутомобил и пронашли пушку АР-15 која је наводно слична оној која је коришћена приликом напада.

Стотине полицајаца је претраживало Луистон и околна подручја у Мејну након пуцњаве, а грађанима у неколико градова речено је да се сместе на безбедно и држе врата закључена.

Полиција је пре тога потврдила да су се инциденти догодили на две локације, у једном угоститељском објекту и у куглани.

Притом, та два објекта су међусобно удаљена око 6,5 километара.

Луистон је град са 37.000 становника.

Америчка савезна држава Мејн има дугогодишњу традицију поседовања оружја везану за  лов и спортско стрељаштво и у њој се не захтева дозвола за његово ношење.

Комесар за јавну безбедност Мејна саопштио је имена  свих 18 жртава на конференцији за новинаре у петак и рекао да су њихове породице обавештене.

Сви жртве су старости  од 14 до 76 година,а то је  најгоре масовно убиство у историји ове америчке државе, која је током 2022. имала укупно 29 убистава. 

Председник САД Џозеф Бајден је наредио да се све америчке заставе спусте на пола копља до заласка сунца у понедељак поводом овог трагичног догађаја.

 У изјави након објаве да је Кард мртав, Бајден је рекао да су после пуцњаве уследила још "два трагична дана – не само за Луистон у Мејну, вец́ и за целу нашу земљу".

 "Вечерас смо захвални што су Луистон и околне заједнице безбедни након што су провели тешке дане кријуц́и се у својим домовима", рекао је Бајден.

(Тањуг) Фото: м9.неwс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоран

28.10.2023 09:11

Постали сте на убијању, цијели своју историју убијате, дјецу васпитате на насиљу и цему се онда цудити, убијање вам је у генима

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

28.10.2023 10:28

На оваквим је америка и настала,само штоје овај имао мало савјести и па се убио,а остали се поносе и те крволочне намјере теализују кроз институције државе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

28.10.2023 12:28

Енглеска ја највеће свјетско зло,америка настала од европског шљама и нерадника а аустралија од европских затвореника и криминалаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нити

28.10.2023 13:48

Је овај сам ово урадио, нити се сам убио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде не серите!

28.10.2023 14:19

Нису Швеђани, Норвежани, Данци, Њемци, Финци никакав шљам. Тос у храбри људи који нису били толико везани за земљу (мислим за пољопривреду) која није била плодна. Имали су у срцу своја мјеста и били су бисталгични, али су увидјели да нема перспективе у њој и на њој. Људи су она времна прије 150-200 година видјели да у Европи нема перпсективе па побјегли. А Европа, да се не би поновило исто, тј неко исељавање становништва, поправила стандард својих становника, поготово горе набраојане државе. Т "Индиканци" јесу били старосједиоци али нису били међусобно у добрим односима па су долазак "бијелог човјека" искоростили за неке своје циљеве. Европлајни су били напреднији по свему и наравно да су успјели за кратко вријеме да себи обезбједе територију у данашњој САД ( и Аустралији). Једноставно, таква су времена била. Закон јечег! Нико није отишао у САД да махсуз убуја "индијанце" већ да себи обезбједи останак илити егзистенцију. Данас "индијанци" живе у резерватима и имају сва права као и "бијели људи". Погледајте само у фимовима колико је глимаца "индијанског" поројека. Пружена им је шанса да постану дио друштва без да их се асимилира, јер то није било могуће на било који начин, осим ако сами нису хтјели. Тако је и са свима другима у САД. ИМате "малу Кину", пуно Арапа, Индијаца, Руса, Јевреја, Јапанаца, Латино...и ко зна колико још нација ... Велика је то нација! 300 000 000 људи!!! Схватате ли ту бројност!? И опет функционишу боље од пола Планете.

ОДГОВОРИТЕ