Сумњиви послови: Коме "ЕРС" даје новац?

Сарадња са зависним предузећима Мјешовитог холдинга Електропривреде РС показала се врло уносном за двије маркетиншке агенције из Бањалуке. За мање од два мјесеца једна агенција је добила невјероватних милион марака путем два зависна предузећа.

Република Српска 27.10.2023 | 19:48
Сумњиви послови: Коме "ЕРС" даје новац?

Један посао, у вриједности пола милиона марака, склопили су Рудник и термоелектрана Угљевик, у мају ове године. Само мјесец и по дана касније, Хидроелектране на Требишњици дале су 450 хиљада марака истој агенцији. Оно што је спорно је да та агенција нема ниједног запосленог.

„То су фирме које нису познате јавности. Ја сам за те фирме чуо када је то ушло у неку врсту афере. Чим ви таквим фирмама дајете по 500 хиљада марака, односно пола милиона ту је одмах нешто сумњиво“, поручује Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС - а у НСРС.

Вукота Говедарица напомиње да Електропривреда РС има монопол када је у питању производња електричне енергије, па није јасна потреба за рекламирањем.

 „Да Електропривреда Републике Српске и њена зависна предузећа, којик случајем, продају кикирики и штапиће, па да им треба рекламирање, закључили би да је то потребно. Струја, односно електрична енергија, даје монопол тржишту Електропривреде, због тражености производа, тако да се само може закључити да се иза тога нешто крије“, каже Говедарица.

„Ево нико не види и не зна како се обавља ремонт у једној хидролектрани Требиње 1, нико не зна какав је то посао, озбиљан и високостручан, што то не би приказали јавности“, одговара Лука Петровић, генерални директор Електропривреде РС. 

Друга агенција, такође из Бањалуке, у посљедњих два мјесеца је са два зависна предузећа Електропривреде Републике Српске склопила послове вриједне 50 односно, 40 хиљада марака.

Електрокрајина је за медијско праћење пословних активности склопила уговор на 40 000 марака, док је Електрохерцеговина са том агенцијом склопила уговор на 50 000 марака. За генералног директора Електропривреде РС ту нема ништа спорно.

„Имате јавни позив, претпостављам да је све путем јавних набавки. Знам да има критеријум да они морају за одређени проценат све да ураде, нпр ако је пројекат 500 хиљада, они то ураде за 10 хиљада. Да ли је добро давати толики новац. Па ја мислим да је добро да се подрже медијске куће“, поручује Петровић.

„Па Лука Петровић треба да прави слику о себи као неком великом инвеститору. Мученик већ шесту годину инвестира и прави пројекте, али ниједан није завршио. Годишњи приход Електропривреде је премашио милијарду марака, што због поскупљења струје на домаћем тржишту, што на свјетском. Умјесто да корист имају грађани, корист има само Лука Петровић и неколицина моћника“, каже Небојша Вукановић, шеф Клуба посланика Листе за Правду и ред у НСРС.

 И док добит Мјешовитог Холдинга Електропривреда РС исисавају сумњиве агенције, грађани и пословна заједница са страхом ишчекују вијест о евентуалном новом поскупљењу струје. Јер не би био први пут да се цијена електричне енергије, упркос чврстом обећању да неће, ипак повећа.

(БН) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драган ст

27.10.2023 20:11

Село роцевиц је вецерас у мраку..нема струју..и не залим...вец 20 г.зиви то село у мраку секте који је много гори...упалите свеце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.10.2023 11:02

За 150 потрошени киловата ја доби рачун 52 марке.Људи узимају и наплаћују колико хоће,мало им дабогда увек било..

Name

Овца

27.10.2023 20:13

Проблем су радници. Они су грамзиви. Хоће веће плате. Оставите ви моје пројекте и инвестиције. Морам се ја мало уграђивати, па нећу се ваљда дрогирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тришке

27.10.2023 21:19

Ти си бре или дрогиран или Владимиров бот ко и ови Владини цензори што не пуштају овакве коментаре који говор истину, а не јуришају безглаво као он на Додика, без мјере и части

Name

Ма

27.10.2023 20:39

браво пљачкање се наставља! 🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2023 23:37

Запали су да изгори сто је могло сто није пљацкају јавно,а народ сути,, србине дигни главу,,ако имас своје ја.ја.

Name

Хациненда зохару?

27.10.2023 20:57

Објасни како си је изградио? Лоповцина и психопата си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2023 21:25

Ко си ти да оцјењејеш било коју фирму, кад ти никада ниси радио ни у киоску а камоло да би се разумио у фирме, јер си читав живот на грбачи народа сједечи у Скупштини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.10.2023 23:38

Бас тако,е нексиму рекао он је дзохар и улизица Милокрада Дудека.

Name

Неиздрзиво

28.10.2023 04:10

Сви се буне за повецањепаркинга, а цијене струје су прекуспе, насе плате и пензије су премале од цега плацати, лако је политицарима њихова једна плата 12 пензија

Name

Слијепа правда

28.10.2023 10:34

Да ли је реално да "геније" изговори овако нешто?! Објаснио човјек без увијања! "Да ли је добро давати толики новац. Па ја мислим да је добро да се подрже медијске куће“, поручује Петровић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

28.10.2023 17:00

Оном, коме и до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

29.10.2023 19:06

Па јели у данашње вријеме нормално да електромонтери сто се пењу по бандерама и одрзавају далеководе и остале електро мрезе имају плате само 1000км. Па људима сваки дан глава у торби за јебених миљу марака. Зима, сунце, вјетар, мразеви, кисе ном стоп су излозени времену. Најтези посао а најмања плата. Неко не ради ниста а ови људи изгидоше. Требали би имати 3000.

ОДГОВОРИТЕ