Гаси се локална телевизија Приједор због губитка

- Руководство и синдикат приједорског јавног локалног медија "Козарски вјесник" најавили су данас реорганизацију пословања којом би се превазишла финансијска дубиоза, а један од корака је гашење Телевизије Приједор која послује у саставу овог информативно-пословног центра.

Регион 26.10.2023 | 18:01
Гаси се локална телевизија Приједор због губитка

Вршилац дужности директора "Козарског вјесника" Горан Вујчић рекао је да телевизија од свог оснивања 1999. године до данас послује с губитком и да је стога покренута иницијатива да се комплетна видео-продукција, која је до сада емитована путем ТВ канала, од сада емитује на порталу и преко друштвених мрежа.

"Захваљујући Градској управи, на челу с градоначелником Слободаном Јавором, којем се овом приликом захваљујемо, нашли смо разумијевање да можемо наставити несметано пословање. Ребалансом буџета нама је предвиђено 100.000 КМ које ћемо у потпуности искористити за репрограмирање обавеза према Пореској управи", рекао је Вујчић на конференцији за медије.

Он је најавио да ће се информација наћи и пред одборницима Скупштине града идуће седмице и да очекује подршку за реорганизацију по којој би се ТВ канал угасио када му на крају године истекне дозвола за емитовање проргама, а радио, новине и портал као још три медија у саставу ове куће настављају с радом.

"Телевизија Приједор нема адекватну опрему за прелазак на дигитално емитовање. Само за ову опрему неопходно је око 500.000 КМ. За првих осам мјесеци остварила око 10.000 КМ прихода, гдје је више од пола компензација, а само једна мјесечна рата према Регулаторној агенцији за комуникације /РАК/ је 4.600 КМ", навео је Вујчић.

Он је додао да је у буџету града Приједора за ову годину за суфинансирање "Козарског вјесника" било планирано 400.000 КМ, да ће ребалансом овај износ бити увећан на пола милиона, да се новцем из буџета града финансирају бруто плате, а да се властитим приходима куће финансирају сви остали трошкови.

Предсједник Синдикалне организације "Козарског вјесника" Радмила Радиновић Петровић подсјетила је да је ова година била веома тешка и турбулентна и да су радници због тога били у штрајку, а да су онда успјели постићи договор са градоначелником Приједора који им је, како каже, изашао у сусрет и уплатио новац да се овом медију деблокира рачун.

"Исто тако са градоначелником смо постигли договор да од нове године имамо повишицу плата за 20 одсто", истакла је Радиновић Петровић.

Она је најавила да би идуће седмице требао да буде потписан колективни уговор и додала да су радници учествовали и у изради нове систематизације, иако, како је истакла, то није била обавеза послодавца.

"Боримо се да имамо равноправан, партнерски однос с директором", поручила је Радиновић Петровић и нагласила да реорганизација медија не подразумијева отпуштање радника.

Медиј је организован као акционарско друштво, гдје је већински власник Град Приједор, са око 92 одсто капитала, а остало су мали акционари. 

(БН/Независне) Фото: Илустрација

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тина

26.10.2023 18:11

Све це се код нас у РС изгасити, најбитније је србовање

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

26.10.2023 18:20

нама наса борба дала... Локалне телевизије требају далеко мање новца за прелазак на дигитално емитовање, кинеска опрема је данас И доступна И доста јефтина.... Неки су навикли да тендери буду у стотинама хиљада...Кад продју локални избори, бице И отпустања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

26.10.2023 18:21

Крадоначелник се непојављује, купио је два стана и боли га брига. МИЛЕТИЋИ, МИЛАКОВИЋИ, МБ МОДУЛИ, И ОСТАЛИ ВАРВАРИ НАПАДАЈУ СА СВИХ СТРАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

26.10.2023 18:36

Како Омарска постаде Општина Приједор постаде Мјеста заједница. Градска скупштина постаде савет МЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

26.10.2023 20:57

Ово није никоме за добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

26.10.2023 21:35

Хоце ли неко поднијети одговорност сто је таква ситуација? 25 година губитака, 25 година без било каквог тв програма, 25 година имате двије емисије и то осмисљене да преносе саопстења опстинских организација, удрузења или спортских колектива...неко је успио отици и у пензију, неко се добро "снаци", а телевизија никад није успјела доци до струцног кадра, дзаба су градјани плацали све те године. Мене занима, засто хвала Јавору? Ста је он то урадио да му се захваљујете? Није прогласио стецај и сву банду послао куци? Наставице исти да тросе насе паре, хвалеци ту власт и објављивајуци саопстења? Па и на радију имате укљуцења за огласе десет минута и исте вијести цитав дан, уз то једино јос нудите сервисне информације и саопстења. За крај, волии бих цути одговор за ових 25 година постојања телевизије, ста сте ви то открили, коју сте информацију први објавили у РС или БиХ? Пола милиона марака за ста? За плате вас 5-6 радника или за репрограм дугова у "Санси" сто сте попили на теку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре од обицног градјанина

27.10.2023 07:46

Потпуно тацан коментар .Ако нисте могли да се озбиљно и професионално бавите послом који захтјева један тв канал боље би било јос прије 15 година да сте исти угасили.Студио као у нецијем дневном боравку велицине 12 м2 ,тросјед и двосјед из 90-их ,тон као из бунара ,извјеставање се сводило на статистику ,истразивацко новинарство је била утопија ,само протрацено вријеме .На крају,није ми само јасно да један спикер као сто је Саса Гороња није могао или није хтио , наци посао у некој озбиљној тв куци ,јер је цовјек родјен за тај посао ,а каквих пањева на тв све имамо у данасње вријеме заиста је стета да није искористио свој таленат.Поздрав свим градјанима Приједора.

Name

Идеално

26.10.2023 21:48

Откако снсде завлада у Приједору, тамо је све потаман...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧУО САМ ДА МОГАО АЛИ

27.10.2023 16:01

НИЈЕ ХТИО, ЈЕР ВОЛИ СВОЈ ПОСАО И СВОЈ ГРАД.