Биће пуно сукоба интереса „лекс Тегелтија и другари“

Клуб СДС-а упутио је у скупштинску процедуру нови Нацрт закона о спречавању сукоба интереса јер, како је казао Вукота Говедарица посланик СДС-а у НСРС, досадашњи закон оставља широке могућности за злоупотребу.

Република Српска 26.10.2023 | 13:42
Биће пуно сукоба интереса „лекс Тегелтија и другари“

“Фукнционери власти као пијавице, избјегавају сукоб интереса и од Српске исисавају све корисно за себе. То што је предсједник највеће политичке организације након избора рекао да више неће бити могуће обављање дуплих функција, као сто се касније испоставило, није била истина. Након 2015. године, усљед најезде прелетача, покренута је пракса дијељења функција и то се наставило до данас”, објашњава Говедарица.

Ми смо, како каже, добили ситуацију у којој се постојећи закон не поштује, да Влада и владајући раде како желе. 

“Влада укида поједине одредбе постојећег закона, чиме га прилагођавају себи. Закон који ми предлажемо је свеобухватан и он проширује надлежности у смислу сукоба интереса. Носиоци извршних функција и друга именована лица морају да експлицитно буду дефинисани и категорисани на начин да не могу истовремено обављати функцију и у извршној и у законодавној власти”, каже Говедарица.

Законом који предлаже СДС, за кршење прописаних одредби предвиђене су новчане казне до 30 хиљада марака.

„Умјесто да Влада РС поштује закон, да га правилно тумачи и временом проширује опсег сукоба интереса и тиме мијења одговарајућа постојећа стања, добили смо ситуацију у којој се закон не поштује, неправилно тумачи јер га Влада и владајући тумаче онако како им је драго“, рекао је Говедарица и додао:
 
„На последњој сједници Народне скупштине Републике Српске имали смо измјене и допуне овога закона гдје је Влада укинула одговарајуће одредбе закона из којих је било видљиво да се поједини фукнционери налазе у сукобу интереса".

Он је даље навео да се ушло у спиралу гдје ћемо, како наводи, имати многе лекс специјалисе назване по појединим личностима за које Влада жели да избјегне сукоб интереса као што смо на задњој сједници Скупштине имали „лекс Тегелтија и другари“.

"Закони о сукобу интереса ће се прилагођавати појединим фукнционерима умјесто да закон санкционише фукнционере који су у сукобу интереса“, објаснио је сликовито Говедарица.

“Најбољи примјер сукоба интереса јесте директор ИРБ-а Дражен Врховац, који је у Скупштини гласао за Владу која га је поставила за директора, да би он касније извјештај о раду ИРБ-а подносио Народној скупштини, односно сам себи”, објашњава Говедарица. 

(БН)  Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дјела

26.10.2023 13:59

Свака цаст људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.10.2023 14:33

Браво Говедарица. То никада није смијело ни бити. Какви су то простаци халапљиви. Само да себи узму. Срам их било. Своје ДИЈЕЦЕ, ако буду бољи људи ће се стидијети. Све се то мора и казнити и промијенити. У праву си. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

26.10.2023 15:46

Због таквих ко тебе сам напустио сдс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

26.10.2023 15:56

Волио бих да додјете на власт само да видим да ли ће те иста промијенити у овом накарадном друштву. Ово сто имамо је Додикократија и сва памет оде на запад да уцени људи раде прљаве послове тамо. Али и да тамо од плате лијепо и без стреса живе. Да не гледају и слушају којекакве фрфље попут Косарца,Вулицке, Нешића,Цорица, Митровица све ортодоксне љаксе и лоповцине. Тамо имају мир и спојојство и уредјен живот. Ко није био молим да не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.10.2023 18:26

Ти Самац си напустио сдс из интереса као папак а не из идеолоских разлога. Такве сподобе мозес купити за врецу брасна

Name

Аустрија

26.10.2023 19:37

100 посто си у праву .Мени је превисе да их за дневник гледам.Овако имам политицки мир.

Name

Мозе им се

26.10.2023 16:18

Ста смо тразили, то смо добили!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сад тек

26.10.2023 16:19

А исисавање до сад???? Појела маца ко јамио јамио! Е па кадтад сви пред закон и ревизија ко колико оглодао будзет и врацање ид бијелог хљеба непотренух вуцања по дестинацијсмаа по бијелом свијетуу тросењее од возног парка гардеробе хране пратњее бахацењеее за Гиниса! Пљацка дрзаве не застаријевааа! Кад тад! Закон за све једнак! Забранити рад партијy партијасе корумпиране на судиве али одблокираноо а не партијско заробљено ! Зло невидјено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цв

26.10.2023 21:37

Тако је, тебе за предсједника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

27.10.2023 17:19

Ништа дјете није погрешно казало напротив истина.

ОДГОВОРИТЕ