Власти у Српској долази на наплату неозбиљност

- Мислим да нам највише говори да владајући режим у Републици Српској има проблема да добије подршку и на очигледним питањима на којима треба бити подржан. Не може рачунати на ширу подршку народа и политичких актера. То је сама по себи забрињавајућа ствар и представља озбиљну политичку поруку владајућем режиму”, истакао је Савановић.

Република Српска 25.10.2023 | 18:11
Власти у Српској долази на наплату неозбиљност

"Бацање клетве" Милорада Додика је морбидно, а власти у Републици Српској долази на наплату неозбиљност јер нису реализовали ни своје "пријетње"", рекао је у Дану уживо Александр Савановићем, професор Факултета политичких наука у Бањој Луци.

На самом почетку разговора осврнуо се на Милорада Додика, предсједника Републике Српске и клевету коју је бацио на све оне који не подрже “вето” члана Предсједништва БиХ.

“Морбидан потез”

Професор Савановић је овај потез назвао морбидним.

“Тешко је пронаћи рационалан опис за то. Дакле, имамо да у 21. вијеку предсједник Републике Српске се обраћа људима који не дијеле његово мишљење или га можда не разумију на адекватан начин, суочавају се са клеветама. То је морбидно. Заправо, тешко је пронаћи рационалан опис за то. Мислим да нам највише говори да владајући режим у Републици Српској има проблема да добије подршку и на очигледним питањима на којима треба бити подржан. Не може рачунати на ширу подршку народа и политичких актера. То је сама по себи забрињавајућа ствар и представља озбиљну политичку поруку владајућем режиму”, истакао је Савановић.

Између осталог, казао је како не види да постоји шира подршка власти те да актуелном режиму долази наплата за неозбиљност.

“Овдје се не ради о фундаменталним дијеловима политичког система или фундаменталним политичким питањима. Владајуће странке нису у стању да мобилишу људе шире, да пруже подршку рјешењима које предлаже актуелна власт. Јасно је да грађани не подржавају актуелни режим у овим питањима. Тачније, не подржавају рјешења које је актуелни режим предложио. Не видим да постоји подршка, али нити власт у Републици Српској предлаже та питања. Међутим, све ово не значи да би грађани били идолентни уколико би дошло до озбиљније реализације тих питања", навео је Савановић.

Према његовим ријечима, власти долази на наплату неозбиљност.

"Тешко их је сада разумијети и схватити озбиљно када по 15 пут понављају једне те исте пријетње без икакве реалне назнаке да ће било шта урадити. Не дјелују ми увјерљиво те пријетње”, казао је.

Осврћући се на недавни долазак Додика на Суд БиХ и како то може дјеловати на политичке одлуке Додика или СНСД-а, професор је казао:

“Не могу да процјеним како ће Додик или СНСД реаговати. Нити једна странка, ма колико била јака, не може изнијети ту врсту борбе. Оно што је забрињавајуће је да грађани не показују било какву емпатију за судбину предсједника. Не говорим конкретно о Додику. Додик се треба запитати зашто је то тако и зашто је довело до тога грађани не стану иза институције”.

Шта је довело до тога да људи немају емпатију? 

“У питању је политичко понашање владајуће странке кроз дуги низ година. Врло је тешко стати у одбрану неког ко је врло сличне ствари радио када је била смјена предсједника Николе Поплашена. Други разлог је приватизација инститиуција. То највише боли грађане РС. Велики број људи не осјећа наше институције, него их гледају као испоставу владајућег режима. Не осјете потребу да бране такве институције. Ова су два главна мотива”, појаснио је Савановић за Н1,

(БН) Фото: Твитер

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Апис

25.10.2023 19:05

ЦРНА ТРОЈКА-МИГ, опљачкала РС, реба јој хитно судити за велеиздају и пљачку вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

25.10.2023 19:11

Спас је само ко мозе сто даље одавде,нема овдје среце ни зивота са оваком власти ни за 600 цодина,, јер владајуца елита има милијарде опљацкане од народа а тај исти глупи народ нема за основну зивот..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Институције

25.10.2023 20:01

: Сања Вулић , Стевандић , Шпирић , Кошарац , потковани Тегелтија , ма сви какве институције ШАТОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

25.10.2023 20:09

Лаж је слаб темељ било чему. Говорити о томе како је власт освојена на легалним изборима после свих оних деŝавања у глуво доба ноћи 2 на 3 октобар проŝле године је најблаже речено некоректно. Ŝта је се те ноћи посијало сад се беру плодови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бл

25.10.2023 20:48

Сви ми врло добро знамо ко је ко у овој малој земљи, знамо ко је шта доручковао. да не идемо даље, а бацају нам прашину у очи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

25.10.2023 22:23

Сто посто. Желили би и да мислимо као они док нам пију крв на сламку

Name

Срба

25.10.2023 21:20

Све покрадено потросили на лијекове...цине све да замрзимо своју српску дрзаву коју смо крвљу створили да би је они опљацкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без везе

26.10.2023 04:28

Шаторска влада,цијело село шмрче бијело.. Купити нове микрофоне и ђедоваћу,прст у уво и пјевај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

26.10.2023 05:52

Која бесмислица. Да ли ја као физичко лице треба да браним институцију са буџетом, особљем и овлашћењима или она да брани мене?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2023 06:42

Ти си момак мало залуто! Милорад Додик има већинску подршку грађана Републике Српске, а твоје као некога ко коментарише би требало да буде да кажеш да ли је могуће да једна странка из Републике Српске попут Вукановићеве странке није хтјела да се на Скупштини одупре нападима на Републику Српску које праве Комшић и Бећировић! А то што је Додик рекао нека буде проклет свако онај ко се не одупре тим нападима је само доказ да је Додик покушао да потпуно приближи свима шта значе такви напади а онда замислите ни поред тога некима се у Скупштини није пробудила савјест! Е то треба момце да наглашаваш а не да причаш празне приче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

26.10.2023 09:45

Која смијешна изјава. Је ли ја треба да браним институције или оне мене?

ОДГОВОРИТЕ