Израел одбио визу званичнику УН-а: 'Нека науче лекцију'

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш саопштио је данас да нема оправдања за смртоносни напад Хамаса на Израел, након што су га израелски званичници позвали да поднесе оставку због изјаве да се Хамасови напади "нису догодили у вакууму".

Свијет 25.10.2023 | 14:22
Израел одбио визу званичнику УН-а: 'Нека науче лекцију'

Гутереш је написао на платформи "X" (Твитер) да жалбе палестинског народа не могу да оправдају ужасне нападе Хамаса, као ни да напади те групе не могу да оправдају колективно кажњавање палестинског народа, пренео је Ројтерс.

Израелски званичници критиковали су у уторак Гутереша након што је он рекао пред Саветом безбедности УН да је такође важно признати да се напади Хамаса нису догодили у вакууму. Многи израелски званичници су након тога позвали Гутереша да поднесе оставку.

Стални представник Израела у УН Гилад Ердан позвао је у уторак Гутереша да одмах поднесе оставку због тога што је, како је навео, неспособан да води светску организацију.

"Генерални секретар УН који показује разумевање за кампању масовног убијања деце, жена и стараца није способан да води УН. Позивам га да одмах поднесе оставку", написао је Ердан на "X".

Израелски министар спољних послова Ели Коен критиковао је на седници Савета безбедности Гутереша због његове критике израелских напада на Газу, упитавши га "у којем свету живи". Коен је касније на "X" написао да је отказао планирани састанак са Гутерешом.

"Ужасни напади нису се догодили у вакууму"

Гутереш је претходно позвао на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и нагласио да "ужасни напади" палестинске милитантне групе Хамас на Израел не могу оправдати "колективно кажњавање палестинског народа".

"Ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права", поручио је генерални секретар УН.

Истакао је да се напади Хамаса 7. октобра на Израел нису догодили "у вакууму" и нагласио да је палестински народ 56 година под окупацијом.

Амбасадор Израела у Уједињеним нацијама Гилад Ердан рекао је да ће та земља ускратити визе званичницима УН након изјава Гутереша којима се наводно оправдава брутални напад Хамаса на Израел.

- Због његових коментара ми ћемо ускратити визе представницима УН - саопштио је Ердан за израелске медије и додао да је већ одбијена виза за подсекретара за хуманитарна питања Мартина Грифитса.

- Време је да им одржимо лекцију - рекао је Ердан, преноси "Тајмс ов Израел".

(Тањуг) ФОТО: СЕТХ WЕНИГ / ТАЊУГ/АП

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

михаил

25.10.2023 14:44

Свет се чуди што је Хитлер уништава Јевреје.Занимљиво Запад по хитном поступку шаље војску у помоћ Израелу, а цели арапски, исламски, свет па и Турска само на речима, као и увек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре михаил

25.10.2023 18:18

Занимљив коментар ,није без основа ,ко зна засто је Адолф имао пик на Јуде.

Name

???

25.10.2023 20:45

Ех сто не зивимо у нормалној дрзави да мало одлезис у затвору због наци и фаситицке пропаганде... Какав мозак ти имас, ја то не могу замислити. Исламски свијет се понаса сасвим нормално, подрзавају себи близак народ, али нису ненормални да конкретно помазу или наорузавају терористе. Посебно нису ненормални да саљу своје легитимне војне јединице да се мијесају са терористима... свакако ни један цастан војник не би себе тако понизио. Најприродније понасање, осим ако то посматра особа занимљивог мозга.

Name

михаил

25.10.2023 14:46

Пишај се на УН које зависе од: САД, Британија,Француске и Њемачке.као да други не постоје или постоје ради залопојки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

25.10.2023 15:01

Ционисти су једно зло које мрзи све сто хода сем себе сами, а не би ме цудило да и у овом свеме немају своје прсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2023 15:15

У свему овом једино је лијепо видјети како Бајден и Блинкен одмах трче код Нетањахуа у Израел, а како после тога као ђаци у школи постројени одмах трче британски пемијер, па француски предсједник, па она говна поупт Елене Бербок и Шолца из Њемачке! Наравно да није добро убијати цивиле у Гази, али ово је лијепо у сласт гледати кад у Израел одмах сви овако морају отрчати и клекнути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неовисан

25.10.2023 16:21

Свака цас постеном и објективног цовјеку. Боље и да оде постено него да се улизује било цијим странама . Цовјек полази од себе и мисли да убица цивила /дјеце зена опценито из једног народа се зове исто убица других цивила из другог народа и немозе ниста бити друго него убица , зликовац којој није ни зивотиња равна. Каква црна демократија. Ок бранити се али од кога јели дјеце зена болесних старих??? Блокирати све пустити да умиру по болницама и свугдје около без струје воде. Није то освета хамасу него обичном народу који незна ни ко је Хамас. Неовисне медије тј. Непристрасност су огледало према цијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деведесетих

25.10.2023 20:47

Поборнике лази це тек скупо костати.....

Name

Са које си ти планете?

25.10.2023 20:52

Обицан народ у Гази има изборе, као сва друга друства. У последњих 8 година, на два круга избора, Хамас је добио подрску скоро 50% гласаца из Газе. Оба пута. Не казем да треба да гину због свог избора, бозе сацувај, али та патетика да јадни народ не зна ниста је једноставно смијесна. Знају, и подрзавају то масовно. Понављам, то не знаци да не заслузују да зиве, али људи гласају за терористе који заиста раде узасно звјерске ствари и то поносно показују на друственим мрезама. Нема ту недузности из незнања, нити мозе бити изненадјења када се деси сукоб. Знају они добро за кога гласају, сто је највеца трагедија.

Name

Ђекна

25.10.2023 16:21

Игра дуплих аршина се наставља, а ка ће престат, не зна се ! Турски преседник изјави, да је Хамас ослободилачки покрет, а у својој држави ,Курдску радничку партију назива терористима ! Ако се вратимо у прошлост, за "ослободилачку војску косова",испаде да је била легална, зашто неби био и Хамас, па на крају крајева и "Српски терористи" на Косову и Метохији, данас су легална војска ? Лудило Бато !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семсо Бонапарта

25.10.2023 18:20

Оцигледно су се отели контроли. 10 мил Људи хандри цјели свјет. Нека Европа је то И заслузила да И'м се се.. на главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

25.10.2023 20:52

Дарио Дјапа поруцује Израелу Треба да науце лекцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна ли неко

25.10.2023 20:54

Ста Медјународни суд правде мисли о овоме?! Надамо се да це Катар итд. успјети спонзорисати правду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

26.10.2023 00:15

Е то вам је Израел и САД спрдају се са УН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

26.10.2023 11:18

Изјава господина Гутереша је одмјерена, реална и истинита!

ОДГОВОРИТЕ