ПДП тражи да се уведе обавезно гласање и скенери

ПДП очекује да у што краћем року буду у процедури Измјене и допуне Изборног закона БиХ. Тзв. “пакет интегритета изборног процеса” у оквиру измјена и допуна Изборног закона БиХ је за нас најважније политичко питање, за које сматрамо да мора бити ријешено у овој, неизборној 2023. години. 

Република Српска 25.10.2023 | 12:22
ПДП тражи да се уведе обавезно гласање и скенери

Рекао је ово Ненад Вуковић, генерални секретар ПДП, додајући да су недопустиве селективне и козметичке измјене и “пилот пројекти”, те да се интегрално требају ријешити сва отворена питања.

- Подсјећамо да је ЦИК надлежан да иницира, односно покрене процедуру измјене закона, те их позивамо да званично и без одлагања доставе у Парламентарну скупштину БиХ свој приједлог везано за увођење електронских технологија, као што су идентификација бирача и скенериње гласачких листића – рекао је Вуковић. 

Каже да, у случају увођења ових технологија глас неће више бити “безвриједан”, а теза да нема смисла гласати ће бити неодржива. 

- Због тога ПДП заступа став да се кроз измјене и допуне закона треба да уведе и обавезно гласање по узору на многе земље у свијету. Такав систем имају 22 земље од којих 10 има казнене одредбе за неиспуњавање ове законске обавезе.

Очекујући да ће бити оних који ће рећи да гласање треба бити бирачко право, а не обавеза, ми смо ипак увјерени да се бирачи, уколико знају да је њихов глас сигуран и да не може бити злоупотребљен у било ком смислу, требају и морају вратити на биралишта развијајући демократске навике ради будућности овог друштва – истакао је Вуковић. 

Истиче да измјене Изборног закона обавезно морају спријечити постизборно прекрајање воље бирача путем преласка посланика из једног у други политички субјект, што је јавности познато као “куповина посланика”. 

- То је недопустиво и врло лако је рјешиво тако што би мандат посланика припадао политичком субјекту са чије листе је кандидат изабран. Тврдимо да то није демократски корак уназад како неки желе представити, него управо супротно, то је осигуравање провођења изборне воље бирача. Увођење двокружног избора за појединачне функције које се бирају непосредно је веома важно питање за које се залаже ПДП. На тај начин осигуравамо избор кандидата са натполовичном подршком бирача за најважније дужности – истиче Вуковић. 

Додаје да, под реалном претпоставком да ће власт на нивоу БиХ предвођена СНСД и ХДЗ као и до сада овом питању приступити незаинтересовано и развлачећи процедуру са циљем да се процес одвуче што дубље у 2024. годину, ПДП апелује на све политичке субјекте, медије и заинтересовану јавност да се изврши потребан притисак како би ово питање било максимално актуелизовано на дневном нивоу, све до усвајања потребних измјена закона за фер и поштене изборе.

Вуковић на крају истиче да је ОХР на прошлим изборима играо за владајућу структуру у Републици Српској, и то два пута у кратком времену. 

- Прво, прије избора, на начин да је мијењао изборна правила игноришући пакет интегритета чиме је омогућио изборне преваре и манипулације. Друго, након избора, изражавајући став да је било „мањих неправилности“ и позивајући на брзо формирање власти – закључује. 

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ГТИ……

25.10.2023 12:30

Па да изгубите јос убједљивије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

25.10.2023 12:36

Да слаземо се а ви на лиату ставите Докица , Иваница И друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цик зоре

25.10.2023 12:39

Може.Проинтер ће монтирати и "одржавати" опрему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

25.10.2023 21:54

Ха ха ... И ја о томе размисљам, јос им добро плате за то...

Name

Јоја

25.10.2023 12:41

Одлицно ... знаци када изгубите нема вадјења на треца лица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

25.10.2023 14:10

Е,резимско магаре.

Name

БАЊА ЛУКА

25.10.2023 12:53

Па како да силиконац Драшко помаже Игору коме ви из трулог ПДПа просипате шупљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево,

25.10.2023 12:55

Тражим и ја писао са могућношћу да је плата бар 2500 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

25.10.2023 13:22

Обавезно гласање 😂😂 Ста цовјек неце све процитати 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

25.10.2023 13:25

Јој јој....Вуковићу, знамо ми добро твоје поштење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

25.10.2023 13:26

Овај би увео закон да некога натјера да изадје на изборе.Ево ја први не излазим на изборе јер су ови сто сад владају никакви а ви сто хоцете да их замените сте Јос гори од њих.Једноставно немам за кога гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

25.10.2023 14:12

Мој Ненаде ако се то ријеши измјенама Закона, одмах се мора бирати и нова ЦИК. Јер ова рудоњина напушта или мора враћати силне новце што их је рудоња частио и то појединачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

25.10.2023 15:00

Највеци проблем је сто је код нас све запослено по странацкој линији и пред изборе их свугдје прима, логицно да це људи гласати за снсд јер је у питању посао, за нас није висестранацки систем

Name

Ма

25.10.2023 17:01

Било које промјене да се ураде , ништа не вриједи , јер странци одлучују кога ће имати за саговорника , ради провођења својих идеја и прљавих радњи , а то се дешава читаво вријеме након рата и мора се признати да су у томе били веома успјешни . Циљеви странаца су потпуно уништење и републике и народа , који у њој живи . До сада су имали саговорника у лику и дјелу " свјежег дашка са Балкана " , који им је омогућавао и испуњавао све захтјеве и жеље и чак више , него што су ови тражили . Очити примјер тога свега су посљедњи такозвани избори , за које и птице на грани знају , да су били фарса , а шта ће бити у будућности , то ће се тек видјети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и цемер

26.10.2023 10:05

А ја тражим да званично кажете да подржавате Доду и да сте саставни дио позиције коју чине СНСД и његови сателити. Драшко Станивуковић је ваше лице, ваше огледало. ФУУУЈ !

ОДГОВОРИТЕ