У кризи текстилна индустрија - све је више отпуштених

Стање у текстилној индустрији у БиХ поново је у својеврсној кризи и компаније које се баве овом дјелатношћу имају све више проблема. Радници на крају највише испаштају и све више их добија отказ.

Босна и Херцеговина 25.10.2023 | 09:21
У кризи текстилна индустрија - све је више отпуштених

Компаније имају проблеме са наруџбама, а то се највише рефлектује на раднике који остају без посла због “посљедица инфлације, кризе и промијењених услова на тржиштима”.

Само у посљедних пар мјесеци представници фирми из Високог, Новог Травника, Босанског Петровца, Бужима и Кисељака, су извијестили јавност о принудним отказима.

Шведска компанија “Кават”, која послује на подручју Новог Травника, прије неколико дана недавно је одлучила отпустити 90 радника, а разлог су неповољна кретања на тржишту.

Како су из управе овог предузећа изјавили за медије, неповољна кретања на тржишту присилила су менаџмент на најтеже мјере, а упркос томе траже се начини да се изнађе најбоље рјешење из тренутне кризе и нових пословних прилика.

– Направљен је план и програм збрињавања, успостављен контакт са Заводом за запошљавање СБК/КСБ, као и са фирмама из сличне бранше, а све с циљем да се ова ситуација колико је то могуће у свим околностима, дијелом и ублажи. Такође, свима ће бити исплаћена законски обрачуната отпремнина – казали су из Кавата.

Иначе, Кават је изгубио купца који је узимао 80 одсто укупне производње ове компаније.

Из Превент групације су недавно саопштили да су откази за више десетина радника из погона у Високом и Бужиму посљедица глобалне кризе. Сличну судбину је доживјело и 52 радника компаније Алма Рас из Босанског Петровца.

Разлози су идентични. Рецимо Глобус-конфекција из Кисељака, такођер је недавно угасила производњу. Отказ је добило 70 радника. Њих су “докусурили” потези партнера из Њемачке који им је од маја обуставио сва плаћања.

Нажалост, ово је само дио градова у којима се од почетка године у фирмама за производњу текстила и обуће биљежи стални пад броја запослених и како прогнозе говоре, ово ће се само наставити.

Економиста Игор Гавран је у изјави за Клиx напоменуо да су економски мотиви власника производних погона били преовладавајући приликом доношења одлуке да ли затворити погон.

Нагласио је да та одлука у коначници не зависи толико од самог бх. власника производног погона, колико од страних компанија, брендова за које раде.

(Клиx) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милан

25.10.2023 09:56

И прњаворска фабрика намјестаја стандард,налази се у колапсу,свакодневно отпуста раднике,и само је питање дана кад це престати са радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко бема

25.10.2023 10:49

Ја најбоље опремам зене, нигде не цури

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxо

25.10.2023 11:54

Сто је веца минимална зарада то це висе Фирми угасити производњу , јер у Виетнаму или Индији је јефтиније. А да у ЕУ висе нецвјетају рузе и многи текстилни ланци пропадају или затварају филијале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Текстилац

25.10.2023 20:27

Ево и у Градисци,фирма једна теxстилна ветана та Лон послове са Њемацком полако пада. Од 240 радника спала на 120. Од слани 120 000 -150 000 ком,спали на неко зивотарење од 30 000 -40 000ком.

ОДГОВОРИТЕ