Власт нема праксу да упозна грађане како троше новац

Док је Народна скупштина Републике Српске усвајала ново законско рјешење које невладине организације означава агентима страног утицаја, позивајући их на транспарентно трошење новца из иностранства, на истој сједници није било слуха за упозорење на могуће злоупотребе и нетранспарентно трошење новца грађана Републике Српске, планираног за хуманитарне сврхе

Република Српска 24.10.2023 | 21:54
Власт нема праксу да упозна грађане како троше новац

Истражили смо због чега нису закони исти за све и зашто на посљедњој сједници Парламента Српске није било извјештаја о раду Фонда солидарности за обнову Републике Српске и Компензационог фонда Републике Српске.

Иако је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила озбиљне неправилности у раду Фонда солидарности за обнову Републике Српске и Компензационог фонда Републике Српске, Влада није Народној скупштини поднијела годишње извјештаје о њиховом раду. Умјесто тога, по хитном поступку усвојен је Закон о Фонду солидарности Републике Српске, чијим формирањем претходна два практично престају да постоје.

Није све тако црно, увјерава министарка финансија Зора Видовић. Она каже да ће будући Фонд солидарности, који ће преузети права и обавезе претходна два, бити пуњен из буџета Републике Српске, као и задужењима код међународних кредитора, донацијама из иностранства.

Поставља се питање зашто онда нема извјештаја одакле долази новац из иностранства, кад је у питању влада, а што се с друге стране изричито тражи од невладиног сектора?

Осим закона о Фонду солидарности, на који је главна примједба нетранспарентност у трошењу новца, хитно је усвојен и Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација. Они које власт у Републици Српској етикетира страним плаћеницима, подсјећају да се и сама Влада великим дијелом финансијски ослања на иностранство. 

„Покушава се у ствари том стратегијом држите лопова да у том невладином сектору сједе неки лопови а ми смо ето поштени и бринемо о јавном новцу а кад је ријеч о Фонду солидарности кад поставите питање како випаре трошите не добије се одговор“, сматра  Александар Трифуновић, главни и одговорни уредник портала Бука.

Из невладиног сектора  поручују да се и фондови за помоћ грађанима повремено финансирају новцем из иностранства чиме се и они могу сумњичити за незаконите радње и нетранспарентно трошење новца. Међутим, извјештаја о донацијама нема, док се с друге стране од цивилног сектора траже детаљи.

Због свега тога, а према индексу перцепције корупције, Босна и Херцеговина биљежи негативне трендове 10 година у континуитету.

„Док  с једне стране имамо потпуну нетранспарентност у раду државних органа с друге стране намјера владе и Министарства правде је да ограничи рад свих оних које они не финансирају него се финанисрају из иностраства. Јасно је да је ту ријеч о несразмјеру контроле средстава јер фондације и сада подносе извјештаје што и чине“, каже  Дамјан Ожеговић, ТИ БиХ.

Иако је и делегација ЕУ али и бројне међународне организације упозоравале да се не усвајају закони који ограничавају грађанске слободе, то власт није спријечило да уведе ригорозне мјере. У случају невладиног сектора, њихови финансијски извјештаји прво иду на провјеру у министарство правде, што раније није био случај.

Транспарентност Владе и њених инситуција је на ниском нивоу јер очигледно сматрају да не треба да објасне грађанима гдје и зашто троше њихова средства. 

„Власт инсистира да удружења грађана која се финансирају из иностранства дају на увид прецизне податке, а ја сам увјерен да је финансирање тих удружења и невладиних организација на много вишем нивоу транспарентности у односу на Владине инстистуције јер све невладине организације подносе рачуне финансијерима и та средства су много транспарентнија у односу на она средства које троши Влада“, каже Велизар Антић, политички аналитичар.

Законодавни напори у Републици Српској којима се подрива грађански простор дубоко су забрињавајући и показују да надлежни праве корак уназад на путу ка ЕУ.С друге стране, о свом раду и новцу који долази кроз многе пројекте, надлежни неће да причају због чега многи стручњаци упозоравају на могућност злоупотреба токова новца у Српској. 

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.10.2023 22:11

Они, који су га поставили на власт су му и дали задатак да разори РС што више. Кад се уништи економија и падне у дужничко ропство може се писати КРАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисквитт

25.10.2023 05:57

Да оце једном да оглодју кицмену кост ове дрзаве нека пукне којице нам дјаво оваја дрзава кад је све унистено и опљацкано ,народ растјеран по бијелом свијету.

Name

Апис

25.10.2023 07:35

Додиг је постављен од светских ротшилда да сву економију усмери куда они кажу и свака нова влада биће таква, само сверске промене односа могу донијети нешто боље, ипак Додига треба свргнути данас а не сутра.

Name

А

24.10.2023 22:45

и ови из невладиних организација краду саком и капом само провјерите њихово имовинско стање. нпр. преседник хелсинског!!! ниста нису лосији у крадји од ових из дрзавних институција????? пс. објавите да обицан народ зна ИСТИНУУУ......хттпс://www.ртвбн.цом/сите/имагес/цаптцха-имг-1.јпг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт има праксу

24.10.2023 23:23

И то дугогодисњу како да покраде градјане. Једна од најодвратнијих ствари на свјету, есенција зла и накарадности је ова мафијаска власт у РС и све сто су уцинили овом народу да би напунили своје алаве дзепове. А није морало тако бити. Овако изгледа друство гдје психоате преко ноци постану милионери и девалвирали све вриједности, елиминидали све способне и вриједне и фаворизовали примитивне, неспособне, лицемјерне и подобне. Фуј!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 23:25

Склоните више ову балавурдију што нешто скакућу неби ли се чуло за њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxц

25.10.2023 06:20

Нека ,народ гласао... Само бахато

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

25.10.2023 08:01

Никада не краде један. Него и много њих око главног. Тако да смо ми и морално на дну. Само се око себе окрените. И богатима леђа окрените. Нека уживају сами у свом богатству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало људи

25.10.2023 08:12

Ста је и са другим фондовима,примјер фонд за запосљавање,за његу дјеце те све ставке се одбијају људима са платних листа бар онима.који раде у заједничким.институцијама.БиХ ,гдје иде тај новац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.10.2023 09:03

Покривени партијама хијене дијеле плијен на власти у косливији родбинско кумовск9ј подобних папака поткованих и народ са њима нема додира растјеран опљацкан само корумпирани умрезени бсхате се у својем царству прљавог капитала изнад закона све институције заробили присвојили у тсјни и јавни од русије кине мадјарске србије умрезена хоботница хара! Зло 21 вијека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.10.2023 10:36

Није да немају праксу, него свјесно крију. Све иза затворених врата и све тајни уговори.

ОДГОВОРИТЕ