Преваре на штету правних лица у Босни и Херцеговини

Постоји значајан број пријава поднесених од стране правних лица из Босне и Херцеговине, која су оштећена  за велике новчане износе, међу којима је у једном случају правном лицу нанесена штета у износу од преко милион еура.

Босна и Херцеговина 24.10.2023 | 15:31
Преваре на штету правних лица у Босни и Херцеговини

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) је у свом раду уочила појаву преварних поступања на штету правних лица из Босне и Херцеговине, почињену од стране непознатих лица. Преварно поступање се врши на начин да се правним лицима из Босне и Херцеговине, посредством електронске поште, достављају измјењене инструкције за плаћање њиховим добављачима из иностранства, без сагласности и знања тих добављача, што резултира издавањем налога за плаћање.

На тај начин се средства, са рачуна правних лица отворених код комерцијалних банака у нашој земљи, дозначавају на ино рачуне под контролом лица која врше преваре. Дозначена средства се одмах трансферишу даље и у коначници подижу у готовини са неког од рачуна у иностранству чиме се причињава штета правним лицима из Босне и Херцеговине.

Постоји значајан број пријава поднесених од стране правних лица из Босне и Херцеговине, која су оштећена  за велике новчане износе, међу којима је у једном случају правном лицу нанесена штета у износу од преко милион евра.

О наведеном су обавијештене ентитетске агенције за банкарство и комерцијалне банке у Босни и Херцеговини те је истима сугерисано да предузму расположиве мјере појачане контроле приликом реализовања ино плаћања са циљем минимизирања наведене појаве којом се наноси штета њиховим клијентима, саопштено је из СИПА-е.

(БН) Фото: Илустрација

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

24.10.2023 15:41

Ко им је крив, што нису писмени за за ручно банкарство. Без знања комитената радње вршили. То је ,као и без уговора са 2 стране потписан. Сам пао, сам се убио. Неписмена АДМИНИСТРАЦИЈА, ОВА ПОРАТНА. СВЕ УНИШТЕНО.

ОДГОВОРИТЕ