Нова бура у НСРС: Могу двије плате, али не и функције

Да посланици истовремено не могу бити и директори јавних установа и предузећа кључна је одредба Нацрта закона о спречавању сукоба интереса у органима власти РС који је на дневном реду сједнице републичког парламента заказаној за 2. новембар.

Република Српска 24.10.2023 | 07:53
Нова бура у НСРС: Могу двије плате, али не и функције

Креатор овог закона је СДС, а шеф Клуба посланика те странке у Народној скупштини РС Вукота Говедарица рекао је да је на изради рјешења радио тим стручњака све са циљем да се појам сукоба интереса прецизно уреди.

- Јавност у Српској се више пута увјерила да се постојећи Закон о спречавању сукоба интереса не поштује, а разлози су немушти. Актуелна власт је направила ругло од појма који дефинише спречавање сукоба интереса. Несхватљиво је и непојмљиво то што раде јер у класичан сукоб интереса и неспојивост функција доводе одређене функционере - казао је “Гласу” Говедарица.

Као примјер навео је да посланици Народне скупштине бирају владу, која затим касније оне који су за њих гласали поставља за директоре јавних институција, а који надаље извјештај о свом раду подносе парламенту.

Говедарица је нагласио да су новим законом о спречавању сукоба интереса све те ствари уредили на прецизан начин, те да су предложеним рјешењима обухваћени и извршни директори којих нема у тренутном закону.

- Прописане су и драконске казне, јер су оне тренутне најминималније могуће. Закон није против теорије да се не могу из буџета Српске примати двије плате. Наш фокус је искључиво на функционерским позицијама, односно да не могу људи бити на двије или више функција у извршној и законодавној власти - поручио је Говедарица.

Као примјер навео је да љекар који ради у болници може истовремено бити посланик, јер се у здравственој установи не налази ни на каквој функцији. 

- Али са друге стране, истовремено љекар не може бити директор здравствене установе и посланик. То су неспојиве функције. И под хитно је потребно томе стати у крај - казао је Говедарица.

СДС је, наводи, предложио закон који је прецизан у сваком слову и свакој ријечи.

- Ако посланици желе да промијене ствари рјешења су испред њих. Надам се да ће доћи до расправе јер не бих волио да актуелна скупштинска већина у пословничкој норми од 24 сата пред само засједање поднесе захтјев за скидање са дневног реда закона који смо предложили. Требамо отворити широку дискусију и то искључиво о квалитету закона који смо предложили - поручио је Говедарица.

Подсјетио је и да је посљедњи покушај да се ово питање ријеши био прије деценије, али до тога није дошло.

- Прије десетак година нисмо могли ни предвидјети да овакав хаос може настати када је ријеч о овој проблематици. Влада је и недавним измјенама проширила радијус кретања када је ријеч о сукобу интереса. Како је кренуло најбоље би било да закона и нема и да ту ради ко шта хоће, што и имамо реално. У преводу имамо закон који не поштују - закључио је Говедарица. 

Из СНСД-а наводе да  су раније подржавали законе СДС-а како у форми приједлога, тако и нацрта.

- Нећу да искључујем ниједну могућност ни када је ријеч о њиховом закону о спречавању сукоба интереса. Генерално, ту област би требало уредити. Било би боље да је тај закон предложила Влада али, ево, закон СДС-а је на столу. Имам одређених замјерки. Неке ствари би другачије формулисао - казао је “Гласу” посланик СНСД-а у републичком парламенту Срђан Мазалица.

(Глас Српске)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Боба

24.10.2023 08:05

Да ли се тај закон односи и на ВД директоре јавних предузеċа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 10:02

Чини ми се да има закон да се в.д. може бити највише два пута по три мјесеца. То нико не поштује, нити је неко завршио на суду за прекршени закон.

Name

ре

24.10.2023 11:05

ВД не постоји у закону. Не знам зашто судови то толеришу.

Name

Нострадамус

24.10.2023 13:28

Ста хоцес боље двије плате добијес ,а ни једну не зарадис.

Name

+

24.10.2023 08:23

Браво Говедарица. Све си у праву. Али они који хоће двије плате и више, а мање функција, имају више ручица да подигну. И имају лош карактер, алави. Не поштују они, нити жале МРШАВЕ РАДНИКЕ, КОЈИ МРВИЦЕ ПРИМАЈУ, КОД ПРИВАТНИКА. ИЛИ ОНЕ НА БИРОУ. САМО НАСТАВИТЕ. НАРОД ЈЕ УЗ ВАС И СВЕ ЈЕ СХВАТИО. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

24.10.2023 08:23

Докле висе двије Плате. Данога ва не требале. Марво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалноо

24.10.2023 08:29

Ма наравно, двије плате обавезно да имају. То ће изузетно обрадовати ове што немају ниједну и не могу да дођу до посла. Или бар не могу доћи до оног за који су квалификовани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

24.10.2023 08:41

Под хитно забранити законом право на 2 примања.Ово само код нас има најгори су доктори политичари.Доктори треба да лијече а не да забављају народ на политичкој сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

24.10.2023 21:10

Мене сад интересује, ако је Стевандиц неки доктор, а изгледа да јесте, мозе ли он бити предсједник Скупстине, јер као такав мора пуно висе одсуствовати са свог редовног посла...

Name

11903

24.10.2023 08:58

А за борце је наравно пуно 7 км по мјесецу прве линије? Дончићу командуј "замном!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

24.10.2023 12:56

Јеленин дупелизац да командује замном Папак,прелетач,за коју лову је прешао код Бобуљичарке Борачки повећати на 14 КМ за мјесец а укинути пензије,командуј прелетач-папак Само ми није јасно да постоје будале које може повести за собом ова замлата

Name

11903

24.10.2023 18:49

Будимире! Ја за тебе небих рекао да си будала јер те не познајем, док ти прекјуче мене назва издајником и позва на моју ликвидацију оном реченицом "смрт издајницима" За твоју информацију имам неких 40 мјесеци прве линије и 8 мјесеци ван зоне б.д. ал сам ето изфајник јер се не слажем са режимом. Било би добро припазит на културу јавно написане ријечи јер се од памтивијека во веже за рогове, а човјек за изговорену ријеч, наравно ако ово имаŝ чиме да схватиŝ?

Name

Олга

24.10.2023 09:11

Дат це бог да Нијемац једног дана ослободи српски народ од диктатуре коју спроводи српска власт .Да драги бод дадне да српски народ опет у миру позиви 500 година под тудјом заститом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Олга

24.10.2023 10:23

Нијемац је и подржао крађу избора,како би ова власт,докрајчила српски народ. Нема нама спаса,ако сами не кренемо у заштиту самих себе...

Name

Ре

24.10.2023 09:11

Не само посланици. Него и одборници у општинама. Основа права је да су функције у законодавној и извршној власти инкопатибилбе. Тачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

24.10.2023 09:28

Могу ли двије пензије и функција у парламену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 10:26

Могу ако си у снсд тј. Секти. Иначе немаш ни једну ако си ван тога. Јасно к’о дан оригинал диктатура једног човјека. Али доћи ће им крај ваљда. Продисаце овај народ пуним плућима.

Name

Тоти

24.10.2023 12:03

Говедарица знас и сам да по том питању немозете ниста урадити секта тренутно има преца посла бране великог водју кога се овдје све пита.Знас да је управо он покусао али Велики срби попут Стевандица,Бањца,Дјаица и да не набрајам остале нису дозволили да се о том расправља у парламенту.Јос несретни министар Егиц изјави како су борци задовољни примањима .Питање за министра који су то борци задовољни и засто ти смета Донциц.Говедарица паметније ти је да покусас ујединити опозицију и организовати протесте без којих немозе се ниста направити.Предходно дефинисите питања и захтјеве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

24.10.2023 13:17

Вјероватно је рудоња против, па је тебе погугна муво гурнуо у то да вадиш кестење из ватре.

ОДГОВОРИТЕ