Влада Српске одбацила законе посланика опозиције

Влада Републике Српске оцијенила је неприхватљивим два Нацрта закона која су предложили опозициони посланици Небојша Вукановић и Вукота Говедарица, сазнаје БУКА.

Република Српска 23.10.2023 | 22:09
Влада Српске одбацила законе посланика опозиције

Наиме, на дневном реду шесте редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске наћи ће се нацрт Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске – приједлог народног посланика Вукоте Говедарице, као и нацрт Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске – приједлог народног посланика Небојше Вукановића, али који неће угледати свјетлост дана.

Наиме, уз оба ова нацрта у материјалима за сједницу, "прикачено" је и мишљење Владе Републике Српске, које је у оба случаја оцијенило нацрте неприхватљивим, што значи да ниједан од ова два нацрта неће проћи кроз скупштинску процедуру.

Тако је Влада Републике Српске Вукановићев нацрт закона одбила као неприхватљив јер ће се Влада овим питањем бавити кроз нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама.

Влада је утврдила да Вукановићев приједлог нацрта није прецизирао "утврђено биће кривичног дјела", нити је предложио нормирање у складу са струковном лексикографијом,....чиме је утврдила да нацрт није у складу са Правилима за израду закона, која прописују да одредбе морају бити писани у нормативном облику, прецизним, јасним и сажетим стилом" пише се, између осталог, у Мишљењу Владе Републике Српске.

Други нНацрт закона за који је Влада Републике Српске утврдила да није прихватљив, јесте нацрт Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, који је предложио опозициони посланик Вукота Говедарица.

Између осталог, Влада Републике Српске изнијела је низ примједби на овај нацрт - од неодређеног прописивања лакших повреда, преко непрописаног застаријевања , нити покретање ни вођење поступка утврђивања сукоба интереса, па све до прописаних новчаних казни па све до престанка обављања јавне функције, које није у складу са Изборним законом БиХ, који налаже ЦИК-у да доноси одлуку о престанку мандата.

Такође, Влада Републике Српске напомиње да доношење овог закона није предвиђено Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за 2023. годину.

(Бука)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БЛ

24.10.2023 00:00

Ниста ново од владајуце секте. Тако су неке странке из Сарајева предлозиле да сарање назива мјеста на цирлици и латиници постане кривицно дјело, то су снсд и хдз оборили. Неби имали од цега црпит и сирит мрзњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин.М.

24.10.2023 03:08

Два јунака,два Обилића оба су ми драги а Вукан и Јелена посебно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

24.10.2023 05:58

Тако и треба ова опозиција која лизе дупенце Додику нека једном свате да он само треба опозицију када је њему потребна а фала богу они су његови покусни куници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.10.2023 06:39

Подрска Вукану и Говедарици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

24.10.2023 06:42

Па како да прихвате измјене закона који је њима основно средство за одрзавање гласацке масинерије. Униставати принципе на којима поцива њихова "фамилија". Основа њихових односа је интерес и лицно богацење и паразитирање у јавним предузецима. Ту емпатије нема, цак ста висе...мрзе се али мајка марка их одрзава у стању мировања. Њих је теско унистити с вана, само их треба пустити да се сами изгризу око плијена а онда реаговати, дотуци и ангазовати комуналне слузбе и тај измет смјестити гдје им је и мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 07:35

Побиједите на изборима па онда предлажите и усвајајте законе до миле воље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

24.10.2023 07:41

Ко це ста прихватити од ова два губитника која прицају један против другог јер је у опозициј изгледа само борба за фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.10.2023 07:45

Који сте ви бајови из опозиције, што се састајете са таквим бајовима у тој скупштини који кажњавају бурлиним законима у свему народ,само да би кројили за бурлу и себе своје законе да би имали све што пожеле са бурлом у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

24.10.2023 08:37

Њихова РС, ПРИВАНА СВОЈИНА. СТАЛНО ИМАЈУ ДОСТА РУЧИЦА, ДА ИХ ПОДРЖЕ. УВИЈЕ ЈЕ ТУ У ПИТАЊУ ЊИХОВ ИНТЕРЕС. СА НАРОДНИМ БОГАТСТВОМ ОНИ ОДЛУЧУЈУ НА ШТЕТУ НАРОДА. СИРОМАШНОГ НАРАВНО. МНОГИ ЈЕ ОЛОША ТУ . БРАВО МОМЦИ. НАРОД ЈЕ СХВАТИО СВЕ И УЗ ВАС ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

24.10.2023 09:10

А ви сте увијек прихватали амандмане опозиције када сте имали већину у Народној скупштини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Дуле

24.10.2023 10:20

Амандмани које даје Опозиција би требали бити на расправи у Скупстини па ако их већина одбаци то је онда у реду. Ово је систем гдје недају ни да чују посланици шта се предлазе јер би се можда десило да неки гласају за и покваре “ идилу” власти. Овдје све иде на незаконити ‘ комитет ск’ а ткз. Влада само аминује. Једноумље на сцени у РС по диктату једног човјека. А траже истовремено да сви стану у одбрану тог истог. Па зашто би?

Name

Ре

24.10.2023 12:24

Јадан си ти бот. Не схваћаш да ништа што је у интересу грађана неће прихватити. Власт пише законе који њима одговарају, а о истима је сувишно коментарисати. О нелогичностима и рупама да се и не говори. Зато губе милионске спорове. Толико о стручности. Запослили у институцијама махом са куповним дипломама. Ови што нешто и знају не могу доћи до изражаја. То је реалност у овој земљи.

Name

Б.л.

24.10.2023 09:32

А шта друго очекивати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н Н

24.10.2023 10:08

Па ви опет из опозиције трците идите подрзите све кад је њима густо ма бјези сви сте ви исти једно прицате а друго радите нема разлике ни грама медју вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест

24.10.2023 14:14

А да не подрже онда бисте их звали издајницима. Овај народ не заслужује ништа боље јер је политички тотално неписмен. Овај народ не разумије шта је посао Опозиције у свакој држави или ентитету. Срби само знају клицати водји док иде а кад не иде онда га попљују и униште. Историја нам то говори. Сам Милосевиц некоц бог Србије на митингу милион људи а мало после тога оде погурен за Хаг и бранило га 100 људи тек ради реда. Е то су Срби политички неписмен народ који клице водји и увијек тражи водју јер друкције ( демократски) не могу да функционишу.