Чија је Боска и ко са њом наставља да тргује?

Коме је у циљу да преузме локацију у самом центру Бањалуке?

Република Српска 22.10.2023 | 16:17
Чија је Боска и ко са њом наставља да тргује?

Једна од највећих афера у Босни и Херцеговини – робна кућа Боска улази у нове пословне подухвате. Или се барем само тако чини. Након што је предузеће КАБОС ПРО из Београда преузело већину акција Боске, одлучили су да спас потраже у новом кредиту. А као залог ставе, ни мање ни више, него објекат у самом центру Бањалуке.

Упућени поручују да све мирише на добро познати сценарио уваљивања једног привредног друштва у дугове како би се спустила вриједност самог објекта и мизерно продала.

Коме је у циљу да преузме локацију у самом центру Бањалуке?

Робна кућа Боска намјерава да објекат на Тргу Крајине, у центру Бањалуке, стави под хипотеку како би добила кредит од 16 милиона марака. Девет и по милиона марка је планирано за враћање дуга ИРБ–у, а остатак за куповине инвестиицоне некретнине. Врло познат сценарио – поручују упућени.

Добро разрађена стратегија куповине акција преко леђа малих акционара, несавјесно узимање кредита и гомилање дугова објекта, случајно или не, на најпожељнијој локацији у Бањалуци, у самом центру.

„Очигледно је да се стари власници појављују као нови власници. И у цијелој тој причи је тешко дефинисати који су мотиви. Добро је да се новом докапитализацијом рјешавају стари дугови, али шта ће се даље дешавати, то ћемо видјети“, поручује економиста Зоран Павловић.

Нестао уговор о приватизацији?

Све је почело у октобру 2008. године свечаним потписивањем уговора о продаји 58 одсто капитала некада репрезентативне робне куће Зекстра групацији и Делта Реал Естате-у. Празничну атмосферу зачинили су обећањима бизнисмени Мирослав Мишковић и Драган Ђурић, а боље дане за Боску је обећао и тадашњи предсједник Владе РС Милорад Додик.

Вријеме је пролазило, а пословање робне куће било под велом тајни. У јавност су цуриле информације да се на име Боске узимају вишемилионски кредити код комерцијалних банака, а да се робна кућа, емитовањем обвезница, задужила и код Инвестиционо-развојне банке РС. Афера „Боска“ попримила је гротескне размјере, када је 2015. године из Владе Републике Српске саопштено да је нестао уговор о приватизацији Боске.

"Када немате уговор о куповини, поставља се питање да ли је то уопште продано. Када би неко покренуо судско питање, и не може се донијети документ, онда се та приватизација није ни десила. Влада Републике Српске се и даље понаша као да је тај документ расположив", истиче Павловић.

Недуго након нестанка уговора, „нестали“ су и Драган Ђурић и Мирослав Мишковић, барем формално.

Нови стари купци

„Зекстра“ д.о.о. Бањалука се појављује као правно лице које располаже капиталом ове робне куће, умјесто „Зекстра групе“ из Београда. „Делта Реал Естате“, Мирослава Мишковића свој удио капитала продала је привредном друштву „Кабосс Про“ из Београда. Мало по мало, предузеће Кабосс Про постало је већински власник Боске, након што је недавно у понуди за преузимање откупило 59 одсто акција, те дошло до процентуалног удјела од 88 одсто.

Према подацима Агенције за привредне регистре Србије, директор Кабосс Про-а је био Дарко Ђурић, иначе син сувласника и директора Зекстра групе. Званично, оснивач Кабосс Про-а је привредно друштво „Гиртпро Инжењеринг“ Београд, чији власник је Ђорђе Ђурић који је власник и фирме „Инфинити Интернатионал Гроуп“, којем припада „Проинтер ИТСС“ из Бањалуке.

Све то води на једну адресу – адресу породице Додик

Да иза Проинтера стоји Игор Додик, одавно је јавна тајна, коју нико формално није доказао, али је сам Милорад Додик јавно признао везе свог сина и тог предузећа.

Можда је све ово била једна од тема разговора у Палати Предсједника Републике Српске током недавне изненадне посјете бизнисмена из Беогарада Мирослава Мишковића и Драгана Ђурића.

Да ли ће ове послове да поремете мали акционари који отпочетка приватизације бију правну битку око акција Боске?

„И 2008. године када се припремала продаја Боске, поднешена је тужба с намјером да се утврди стварни капитал. Од тада до данас, суд није заказао ниједну расправу. Ја сам пред Уставним судом БиХ покренуо поступак због неажурности, и Република Српска је због тога платила штету. Стиче се утисак да то неко из Суда опструише, да ли то ради тај судија или по нечијем налогу, ја то не знам, али припремам захтјев према Тужилаштву БиХ да покрене кривични поступак због непоступања према одлукама Уставног суда које кажу да мора да се одржи рочиште у тачно одређеним терминима“, каже Драган Толимир, адвокат малих акционара Робне кућа Боска.

Уколико би мали акционари добили овај случај на Суду, самим тим би им биле враћене одузете акције, поручује адвокат.

С обзиром да је тужба поднесена прије приватизације и да уговора о приватизацији наводно нема, мали акционари би поново постали већински власници и сви каснији купопродајни уговори би пали у воду.

Да би се то десило, потребно је непоткупљиво правосуђе у Републици Српској.

(БН)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Бања Лука

22.10.2023 16:47

Зна се ко је власник Кобас исти цовјек је власник проинтера односно инфинити грооп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

22.10.2023 18:28

Ста је ово људи па свугдје гдје је Додик умијесао своје прсте или је изгорело или је нестало,па зар мозе да влада такав криминал а да народ сути..

Name

Ре

22.10.2023 19:13

Па види се ко је у Боски. Зар то није очигледно. Каже народ чије стадо тога и ливада.

Name

Пашанац

22.10.2023 19:40

Ђорђе Ђурић, пашанац Игора Додика

Name

СТАТИСТИЦАР

22.10.2023 19:56

ДА ЛИ ЈЕ И БОСКА СЛУЦАЈ ЗБОГ ЦЕГА ДОДИК ПРИЈЕТИ НАРОДНИМ ПИСЛАНИЦИМА У НАРОДНОЈ СКУПСТИНИ.ДОКЛЕ ?

Name

ПицинПарк

22.10.2023 20:35

Шта би с оним папском што је, ко фол, изгубио уговор. Не оде у ЕУ за амбасадора

Name

Ех чија ја

23.10.2023 08:17

Па зна се, чије је и све остало!

Name

Свутозар

22.10.2023 16:50

Сви смо ми од додигс а тотикс од ната а нато од дјавола а дјаво од бога, кад заврси нема прастања, пакао је веци од раја, мислим по записима висе људи иде тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко свуда око нас!

22.10.2023 16:52

"Боска"је насега Дјоке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власник

22.10.2023 16:52

Ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

22.10.2023 17:04

Који ликови на сликама ,погледајте филмски серијал КУМ ,и све це вам бити јасно. Каои у филму ,поткупљиве судије, министри ,тузиоци, пљацке до бесвјести ,а Богами има и убистава солидан број. У филмуиза свега стоји ПОРОДИЦА КОРЛЕОНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2023 18:44

Ако си цитао макијавели 'принц' онда ти је све јасно како и ко влада овде.

Name

Обицан цовјек

22.10.2023 17:15

Кад се распетља клупко око Боске многи ће се наћи на оптуженичкој клупи,јер Боска је била власништво радника,а онда је лоповлуком одузета од радника,који ће једног дана вратити своју имовину,а нека буде срамота друштва за ове невидјене лоповлуке од стране тајкуна,ратних профитера и мафијаша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2023 18:30

И велика пљацка људи из власти,само кради мафијо али ако богда бице и рата..

Name

Ајде

22.10.2023 17:15

Ха ха нестао....није дугме,или игла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.10.2023 18:32

Овдје све гдје је пљацка из врха власти или је запаљено да избори или је загубљено..ова дрзава за пар година остаце празна без становника..

Name

Драган, ре

23.10.2023 08:50

За ре дабогдати рат био у куци са најмилијим. Амин Бозе

Name

Гороња

22.10.2023 17:23

У игри велики играци . Цех плаћају мали акционари. *ебига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.10.2023 18:27

Код нас ил нестану папири, ил запале зграде , добар трик ,нико неодговара

Name

Драган.Г

22.10.2023 18:34

Ко је са мафијом Дидика сијао тикве од главу су му се лупале..

Name

Ре

22.10.2023 18:43

Тек кад падне овај који муља 30 година тад ће кренути судски процеси и затварања.

Name

+

22.10.2023 17:44

И без уговора. Погађамо ко је зунуо на најатрактивнији обијекат у главном граду РС. У БЛ. ГЛАВНИ БАЈА И ЊЕГОВИ БЛИЖЊИ, ТО НИКАКО НЕБИ ПРЕПУСТИЛИ ДРУГИМА. ЧАК ЈЕ ЛОГИЧНО. ВРАТИТИ РАДНИЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

22.10.2023 17:51

Уговор о продаји Боске је само склоњен из министарства трговине, није изгубљен. И да је изгубљен у министарству, нема везе. Ко стварно жели, до њега може доћи јер се примјерци тог уговора налазе на више мјеста. Као прво, уговор мора бит овјерен. Нисам сигуран, да ли су те године, кад је уговор закључен, са радом почели нотари. Ако су они почели са радом, тад су уговоре о купопродаји правили нотари. Уговор се прави у више примјерака и 1 примјерак са пратећом документацијом остаје у нотара. Ако тад нису били нотари, тад је уговор овјеравао суд и на суду остаје 1 примјерак. Осим тога, 1 примјерак уговора се доставља и Централном регистру хартија од вриједности, да би на основу њега, купац уписао своје власништво на купљеном постотку акција. Обзиром, да се Мишковић уписао као власник одређеног постотка акција Боске, што је могло само на основу уговора, то је сигурно да тај уговор сигурно постоји у Централном регистру хартија од вриједности. Мали акционари, лично или преко пуномоћника, треба да оду на ова 3 мјеста и затраже да се уговор о куповини Боске извуче из архиве, фотокопира и овјерена копија да њима. На то имају право, а ако их одбију, требају се обратит суду са захтјевом да им се омогући приступ уговору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Добој

22.10.2023 18:24

Сви примјерци да нестану, од купца, продавца, па копија дајте да се не лажемо. Као из цртани романа о Мирку и Славку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2023 22:46

Ма брате, нестало је то давно али нама продје вријеме у фрапирању и фрапирању. Од тога се десило милион других провидних фора, а ми се и даље фрапирамо.... Као. Гдје ми живимо. И опет се фрапирамо.

Name

КРАЉ

22.10.2023 18:27

Увијек плаћају цех малу људи. Овдје радници. За своје се борите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реуф

22.10.2023 18:32

И ово ћете за три дана заборавити, као и све остало. А онда ћете на изборима да покажете да управо ову власт желите. Нема вама помоћи. За боље и нисте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

22.10.2023 18:35

Ако је неко купио уплатио је паре негдје. Ако су на Боскин рачун дошле паре приликом те приватизације онда је ствар завршена. И ко је овјерио уговор, суд, нотар илибнеко други мора имати копију или макар забиљежбу о трансакцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

22.10.2023 18:36

Насег предсједника Милета

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

22.10.2023 18:38

Душка Тегелтија зна како је нестао уговор, а исто тако зна и како га поново пронаћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

22.10.2023 18:39

Чуј чија је Боска? Па рудоњина зна се у Српској је све рудоњино, изузев јавних кухиња!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауш

22.10.2023 18:52

И БН ТВ, само то још нису купили.

Name

Правник

22.10.2023 19:10

Па одлицно! Нема уговора, нема својине ових мрацних ликова сто се мувају, вец је то остало дрзавна својина. Истјерати их одмах из објекта јер су у њему без правног основа. Па да видис како доносе уговоре, тапије, и две доказе за цузу. Али ко да их истјера кад су они власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре правник

23.10.2023 14:51

Браво правниче,баш тако

Name

Зоцy

22.10.2023 19:26

Горњи спрат је Горицин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећко Сојиц

22.10.2023 19:35

Сјећате ли се Тесне коже, Лепа Брена за 4 особе, Дјоле да није холетерол? Е па то вам је то, а Дјоле је сад Каја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

22.10.2023 19:38

Хоћу свој део!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТСТОТИ доктор наука РС!

22.10.2023 20:29

Препорука да се Боска сруши и изгради на тој позицији модеран објекат који ће бити усклађен са хотелом Палас. Боска нема гараже испод и то је велика мана и за ту локацију треба бар 10 спратова. Тренутно је Боска, Палас, Босна ругло у центру Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

22.10.2023 21:51

Треба је срусит и онда це проблем бити ријесен,јер ово је за..бавање народа у здрав мозак,јер она била или не била народ неце имати користи никакве....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.10.2023 21:56

Ако вас баш интересује чија је Боска ја ћу вам рећи моја сигурно није. Ето сад знате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.10.2023 08:52

Волио би да је твоја али се бојиш и служиш првој породици, бар сам досад закључио из твојих коментара, њима све а ти служи за добијени посао, како је лијепо бити слободан и немораш трчати за њих.

Name

Схарло

22.10.2023 22:05

А рузније зградурине, нисам у животу видео. А јест рузна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

23.10.2023 07:54

КАБОС-БОСКА све говори да је регистрована само за муљазу са боском

ОДГОВОРИТЕ
Name

шоић

23.10.2023 09:04

ја немам доказа да ме је неко напао опсовао вређао тужба пада нема поступка ,,,,повезујем Боска продана нема уговора ,, бестрага нестао,, нема поступка где је закључак истрага обустављена Боска није није продана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре шоић

23.10.2023 14:54

Паметно Шоићу,то је поштено

Name

Сви

23.10.2023 18:18

Ајмо сви у "проинтер" да нас све запосли и да добро живимо то је наша будућност то је поштење и снага,сви за "проинтер"

ОДГОВОРИТЕ