Ово је најцрња и најмрачнија ријека на свијету (ВИДЕО)

Река Руки, притока реке Конго, недавно је проглашена за најцрњу и најмрачнију реку на свету, са водом толико тамном да не можете ни да видите своје лице у таквој води у тој реци…

Свијет 22.10.2023 | 12:51
Ово је најцрња и најмрачнија ријека на свијету (ВИДЕО)

Река Руки је широка пола километра (око трец́ине миље) на свом ушц́у и има просечан проток далеко вец́и од Рајне, али мало људи ван Африке би чак и чуло за њу.

Онима који живе на његовим обалама његова боја без сумње изгледа сасвим нормално, али истраживачи са ЕТХ Цириха били су запрепаштени када су је наишли, а истражујуц́и разлог њеног интензивног мрака открили су њен глобални значај пише ифлсциенце

У ономе што се сматра првом научном студијом афричке реке, научници су закључили да је тамна вода узрокована високим нивоом растворених органских материја из околне прашуме. Научници су открили да је боја узрокована једињењима богатим угљеником која су излужена из труле биљне материје и испрана у реку Руки кишницама и поплавама.

Др Травис Драке, водец́и аутор недавно објављене студије, рекао је да је Руки “у суштини чај од џунгле“ у коме се кувају биљна материја богата угљеником. Резултирајуц́а обојеност воде чини Руки тамнијим од Рио Негра. , рекао је др Дрејк.

“Органска једињења излужена из ове вегетације апсорбују светлост, тако да што је вец́а концентрација, то ц́е вода бити тамнија.То би било као да кувате екстра концентрисани чај користец́и много кесица чаја.То би било као да кувате екстра концентрисани чај користец́и много кесица чаја.”, рекао је др Дрејк.

Користец́и систем мерења, тим научника ЕТХ Цирих, у Швајцарској, открио је да је Руки 1,5 пута тамнији од амазонске реке Рио Негро, светске црноводне реке. И иако Руки чини само двадесети део басена Конга, он пружа петина укупног раствореног угљеника у Конгу.

“Река Руки је један од речних система најбогатијих ДОЦ-ом на свету“, рекао је Матти Бартхел, коаутор студије. Његова вода садржи четири пута више органских угљеникових једињења него у Конгу и 1,5 пута више од воде Рио Негра у Амазону.
“Запањила нас је боја реке“, рекао је истраживач ЕТХ Цириха Травис Драке, додајуц́и да је толико мрачно да буквално не можете да видите своју руку испред лица када зароните је у реку.

У наставку погледајте ВИДЕО.

(Занимљивости дана) Фото: Принтсцреен/Yоутубе/ЕТХ Зурицк

Коментари / 0

Оставите коментар