Зауставити корупцију у ауто-школама значи спасити животе

Трагичне посљедице на путевима у БиХ све су чешће. Разлога је много. За безбједност у саобраћају веома је важна обука возача, али у БиХ до возачке дозволе је могуће и без било какве обуке и полагања испита. У акцији полиције и Републичког јавног тужилаштва Републике Српске ухапшене су три особе на подручју Зворника. Да ли је ово почетак краја опасне криминалне праксе?

Република Српска 22.10.2023 | 12:17
Зауставити корупцију у ауто-школама значи спасити животе

Скоро да не прође дан без саобраћајних несрећа на путевима у БиХ.  Црне статистике пуне насловне стране. 59 живота изгубљено је у саобраћају за само осам мјесеци у Републици Српској. Највише гину млади. Грађани кажу да су алкохол и брза вожња највећи проблем. 

До тог закључка дошла је и полиција. По броју настрадалих предњаче Бањалука и Бијељина. 

“У првих девет мјесеци текуће године догодило се 12 саобраћајних несрећа са погинулим лицима, 46 саобраћајних несерећа са тешким тјенесним повредамаи и 155 саобраћајних незгода са лакшим тјеленим повредама.И даље је неприлагођена брзина кретања у условима И стању пута доманинатни узрок саобраћајних незгода са настрадалим лицима”, рекао је Раденко Кнежевић, инспектор сектора полиције за безбједност саобраћаја. 

Такође, проблем је необученост возача. У БиХ све је на продају, па тако и возачке дозволе. Ланац криминалних активности пресјечен је у Зворнику и на подручју Тузланског кантона. Три особе су ухапшене, од којих је једна радник МУП-а Српске. Осумњичени су да су за одређени новчани износ кандидатима омогућили издавање возачке дозволе, без да су се кандидати појављивали на испитима и практичном дјелу. Истрагу води Републичко јавно тужилаштво. 

"Републички јавни тужилац мјеру притвора затражио је због основане бојазни да ће осумњичени  Г. С., С. С. и М. М. боравком на слободи уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак, те да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче", навели су из Републичког јавног тужилаштва. 

Овим се мало загребала Пандорина кутија у којој се деценијама скупљају добро увезани канали купородаје возачких дозвола, каже струка.  

Предсједник Удружења аутошкола Републике Српске Здравко Ивић, о овој теми каже: “Ко је одговоран? Одговоран је завод за образовање одраслих, јер он школује инструкторе, одређује испитиваче, одређује ко ће кога испитивати и одређује ко ће проћи. У том ланцу уклопиле су се цијеле породице, имате људи који су у томе 20-30 година брат, сестра неки рођаци. Један у једном дјелу, други у другом. Продају, а да кандидати не излазе на испите. Потпише да не излази на испит зато што имају затворен практични дио и теортски дио и нико то не контролише”. 

Корупција је, додаје Ивић, одавно узела маха.

“И то тако функционише. Даље још већи је проблем што то данас све одређује партија и онда свако свога гура, а нигдје више лажних диплома нема као у аутошколама.” , наглашава Ивић.

То све угрожава безбједност у саобраћају која је на ниском нивоу. Страдају возачи, мотоциклисти, пјешаци.

“Потребно је много више да се улаже у саму безбједност у саобраћају, дакле институције од највишег ниова и локалне зајендице морају да уложе много већа не само средства него и напоре да смањимо број погинулих и тешко повријеђених на путевима Републике Српске.”, поручио је Дејан Трнинић, директор Удружење жртава саобраћајних незгода "СТЕП".

Искоријенити корупцију у аутошколама дословно значи спасити људске животе. На надлежнима је да приону на посао.

(БН) Фото: БН

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Србо

22.10.2023 12:30

Криминала у БИХ нема само тамо гдје није откривен и онда министар безбједности у БИХ може изјавити да је купио пет станова од плате и да остане на тој функцији, свако ко размишља о својој будућности и укућана треба да оде из ове државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.10.2023 13:45

Србо,све је тачно.Способни бјеже .Увози се радна снага из Турске,Бангладеша....Ко зна да ли међу њима има радикалних исламиста,терориста сваке врсте....У ауто школама држе додатне часове,комисија обара 10 пута.Глупсони са везом положе из првог.

Name

Да

22.10.2023 15:31

СВЕ ПОЦИЊЕ ОД ВЛАСТИ И ВЛАДАЈУЦЕ КОАЛИЦИЈЕ ВЛАСТ ЈЕ ДОПУСТИЛА И ПРЕПУСТИЛА ЉУДИМА ДА РАДЕ СТА ХОЦЕ А ДРУГО МНОГИ СУ ОТИСЛИ У ОВУ ДОДИКОВУ ДИНАСТИЈУ И ОНИ РЕСЕТАРЕ У ДРЗАВИ КАО ДА СУ БОГОВИ..ЊИМА НИКО НИСТА НЕМОЗЕ.

Name

Марко БЛ

22.10.2023 12:31

И како да нам онда признају возацке дозволе у Норвеској,Сведској,Данској итд,никад неце признат кад мафијаси продају дозволе .Хитно увести закон ко ово уради најмање 20 год затвора и за купца и за продавца дозволе,па нек купују и даље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНАЦНО

22.10.2023 12:40

Е НЕКА СЕ НЕКО СЈЕТИО И ПРИМИЈЕТИО О ОВО. КАО ПРОФ ВОЗАЦ 30 ГОДИНА ,НЕМОГУ СЕ ИСЦУДИТ КО СВЕ ВОЗИ И КАКВЕ РАДЊЕ ИЗВОДИ СВОЈИМ АУТОМ. НЕВЈЕРОВАТНО. ТО СУ РАДЊЕ БЕЗ ИКАКВЕ ЛОГИКЕ. А ГЛЕДАМ ИНСТРУКТОРЕ ,НЕМАЈУ 22, 23 ГОДИНЕ. КУПИЛИ ДИПЛОМЕ И ОБУЦАВАЈУ. МА КОГА ЦЕ ОНИ ОБУЦИТ И НАУЦИТ КАД НИ САМИ НИСУ У ЗИВОТУ ПРЕСЛИ ПАР ХИЉАДА КИЛОМЕТАРА. ОВО ЈЕ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ВЈЕРУЈТЕ. И СТО ЈЕ НАЈГОРЕ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ЗА СВЕ У САОБРАЦАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.10.2023 13:50

У Бањалуци их уче на кружном току да на задњи излаз иду скроз вањском траком.

Name

Ре

22.10.2023 14:09

Тачно. Неки дан видјех једног инструктора.Не знам да ли има 25 година. Баш ме интересује колико је километара иза њега? А да их " науче", од тога нема ништа. Ни елементарно, да упале бар показивач кад скрећу...ријетки га пале оног тренутка кад скрећу...заустављају возило на сред цесте да покупе путника, купе цигаре...ћаћевина. Постало је уобичајено гледате пишаче на сред пута, без стида и срама.

Name

Бл инструктор

22.10.2023 14:21

Са 24 год се полаже за инструктора чисто да знате

Name

Диплома за паре

22.10.2023 15:44

У Милицима, ауто скола ДРАКУЛИЦ, купио диплому у Новом Саду И сад врси обуку одкакоје поцео обуку сви кандидати полозе од први пут, Дали је то могуце ја Мислим да није И дасе то ради у договору са комисијама.

Name

Миланче

22.10.2023 12:41

Глупост своје врсте;није у питању корупција у аутошколама као таква,у питању су бахати возачи са скупим возилима,тате и маме,корупција у судству,општи пад једног друштва..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл инструктор

22.10.2023 14:22

Па шта је ту проблем мора се познавати закон да би то коментарисали очигледно нисте упучени

Name

Миланче

22.10.2023 20:43

*Бл инструктор Ви очигледно живите у некој паралелној стварности гдје се закони поштују и исти су за све..ништа ново на овим просторима,безмозговићи који памте 3 минута и надобудни поправљачи..

Name

055

22.10.2023 13:03

Лакше смјенити.начелника ,па и мин истра,од саобраћајног полицајца или члана комисије за возачке испите...а о цариницима да не причамо...нажалост,било би смјешно да није тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

22.10.2023 13:32

Није лако смјенити чланове комисије. Има чланова комисије који су и по двадесет година чланови. Неки се не могу попети у камион па их некако угурају да само уђу. У бањалуци питање је дана када ће "СУЗА" имати посла на полигону ....

Name

ПЕТСТОТИ доктор наука РС!

22.10.2023 13:45

Значи сваки пети возач потенцијални убица, плус алкохол, дрога, телефон итд. ратиште на путевима. Корумпирано друштво у свим сферама, а све почиње од просвете, од лажних диплома, доктора итд.. Решење је видео надзор у аутима за полагање и учионицама за тестирање. А посебно тестирање инструктора јер они су углавном покуповали дипломе. Некада је полиција била у комисији, мада су сада и они корумпирани тако да нам може само драги Бог помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл инструктор

22.10.2023 14:24

Тачно тако ја 15 година радим у бл испитивачи под 1 не знају ништа а о уласку у камион инструктор га гура да удје

Name

Овако

22.10.2023 13:49

Имструктори из ауто школа траже јавно од камндидата 100КМ да би камдидат прошао на испиту. То је јавна тајна. Па те паре дијеле са инспекторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2023 14:32

Е јбг. 100 КМ ти је за кафу а не за полагање испита. Нешто си побркао друзе тих сто марона неће нико да прими прије ће те пустити на ријец. Веће суме су у питању.

Name

Реалност

22.10.2023 14:17

Значи осудит неког на десст година робије сто то значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зауставити

22.10.2023 14:47

Корупцију у Држави!!!???Спасити Државу!?!?,Корупција на сваком Ћошку гдје год се крене, Свууууууугдје,свугдје,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је тотални хаос

22.10.2023 16:47

И цесте, и полагање возацког, возање без воузацке, возање нерегистрованог аута , возња у пијаном стању, возња налољетних лица. Ја бих све покрила видеонадзором. Како то да у европским свим насељеним мјестима је тотално ограницена брзина. Нпр . У цијелом Бадем Wитемвергу 40 км/х. Па нико не крси брзину, висе људи уопсте не крсе та правила. Код нас у насељеним мјестима као на релију. Свак те мозе покосити на тротоару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.10.2023 18:51

Затворите ви саобрацајни факултет у добоју,који даје дипломе некадасњим занатлијама а данас инг саобрацаја,који су у комисији за полагање возацких испита и узимају паре од инструктора.Примјер у Приједору бивси Титин милиционер сада инструктор Радиц из Омарскеи и остали скоро сви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркоњјћ Град

22.10.2023 20:27

На подруцју Мркоњић Града имате ауто сколе браце Обрадовић, код којих би и коњ мого полозити из прве а 30-40% њихових кандидата после полозеног возацкох уопсте несмију сјести у ауто, а велики број њих је вец имало саобрацајке. Исти слуцај је и са аутосколама из Шипова неког Пиљица и Салета, цоји кандидати полазу у Мркоњиц Граду. Јавна је тајна да ти власници ауто скола својим кандидатима средјују полагања возацких испита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

22.10.2023 21:35

ЖИВА ИСТИНА.

Name

Ре за Мркоњић Град

23.10.2023 09:34

Тацно је то све. Један од старијих, искуснијих инструктора, инструктора који се бас трудио да науци своје кандидате да за вријеме обуке сто боље савладају визњу да би сто раније самосталније управљали моторним возилом је пре две године напустио обуку због одредјених нерегуларности приликом полагања практицног дјела испита. Назалост али то је цињеница.

Name

БилиПитон

26.10.2023 18:24

Пожутио Вам родни лист, омладина воли млађе и савременије инструкторе, а тако и возила на којима се врши јако квалитетна обука кандидата на том простору Мркоњића - Шипова, па вам тешко пада што су људи успјешни у послу.

Name

МЕГА ИНСТРУКТОР

26.10.2023 18:46

Ово коментаришу инструктори који су једном ногом у гробу, имају 70г и више, не виде да потписати како доликује, па сада им криво јер не могу да раде посао као сто су некада радили, време носи своје назалост...

Name

Природни господин

26.10.2023 19:33

Немој се крити иза лазног профила идиоте један и немој да писес неистине и лази а немас храбрости да се представис дјубре једно неваспитано...за све морас имати јасне доказе и аргументе

Name

Директор

29.10.2023 10:45

Срамота шта причате,Аутошкола Сале и Сан су врхунске аутошколе са одличним људима и инструкторима. А вама ако је криво сто немате кандидата као они престаните се бавити тим послом.

Name

Милос

22.10.2023 20:33

Изглефа да је само у Добоју све уреду.Има ли у Добоју полиције,тузиластва,суда?Јавна је тајна да у Добоју по возацке долазе људи којине знају ни писати

ОДГОВОРИТЕ
Name

А у Прњавору?

24.10.2023 05:40

Како је тамо?

ОДГОВОРИТЕ