Нови детаљи акције "Кластер": Гдје су проналазили купце?

У предмету "Кластер" под истрагом је 15 особа са приватних високошколских установа, укључујући и спољне сараднике, а терете их да су, дјелујући као група, купце диплома налазили од Приједора до Мостара, потврђено је "Независним новинама".

Босна и Херцеговина 21.10.2023 | 10:10
Нови детаљи акције "Кластер": Гдје су проналазили купце?

Велика афера "Дипломе", подсјетимо, испливала је на површину средином фебруара, када је похапшено више запослених у овим установама, укључујући и руководиоце, а неколико дана након тога огласио се и Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, те изнио фрапантне тврдње.

"Чињеница да се диплома може купити на бензинској станици доказује да неспорно неко у ланцу контроле рада високошколских институција не ради добро свој посао", рекао је тада Кајганић.

Осам мјесеци касније, из Тужилаштва БиХ су за "Независне новине" казали да они, те полицијски тим Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), приоритетно поступају у овом предмету.

Увјеравају да се интензивно врши аналитичка обрада изузетно обимне доказне грађе и материјалне документације, која је по наредбама Суда БиХ привремено одузета од високошколских установа, уз истовремено провођење потребних вјештачења, саслушања великог броја свједока и других истражних радњи.

Истрагом Тужилаштва БиХ је, како додају, обухваћено 15 осумњичених особа, међу којима су и  службена и одговорна лица, радници и спољни сарадници високошколских образовних установа са подручја оба ентитета у Босни и Херцеговини и Брчко дистрикту.

"Ријеч је о Независном универзитету НУБЛ Бањалука, Универзитету за пословне студије УПС Бањалука, Високој школи за примијењене и правне науке 'Прометеј' Бањалука, Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, Паневропском универзитету 'Апеирон' Бањалука, Интернационалном универзитету Травник, Интернационалном универзитету Брчко дистрикт БиХ, Универзитету модерних знаности ЦКМ Мостар, Високој школи Унион Мостар", прецизирали су из Тужилаштва БиХ.

Сумња се да су, додају из Тужилаштва БиХ, споразумно дјеловали у циљу купопродаје диплома високошколских установа, чији промет није дозвољен прописима БиХ.

"Сумња се да је група дужи период, на подручју градова Бањалука, Приједор, Травник, Брчко, Мостар и др., као и других држава, проналазила лица заинтересована за незаконито стицање диплома о стеченим академским титулама или стручним средњошколским звањима или занимањима на тим образовним установама, дакле ради купопродаје диплома, тако што су договорно организовали незаконито издавање диплома о стеченим факултетским звањима или занимањима без стварног провођења наставног процеса и полагања испита, што је у супротности за законима о високом образовању у БиХ", навели су из Тужилаштва БиХ.

Како додају, с обзиром на комплексност предмета, бројност и обим истражних радњи и радњи доказивања које је нужно провести, тужилачка одлука ће бити донесена по окончању истраге.

Подсјетимо, на дан хапшења објављене су незваничне информације према којима је припрема акције трајала дуже вријеме, те да су у свему учествовали и полицијски инспектори, који су се, у оквиру ове акције, прерушили у студенте те уписали на факултете и успјели добити лажне дипломе.

Спомињане су и цифре од неколико десетина лажних диплома које су, како постоје тврдње, издате, а инспектори су све снимали и документовали. Недуго након тога, о свему је говорио и тужилац Кајганић.

"Ми у Тужилаштву БиХ сматрамо да је ово један од досад најзначајнијих предмета који се односи на борбу против корупције у БиХ. Ми смо од 2021. године са СИПА проводили истражне радње и дошли смо до доказа да у БиХ постоји организована криминална група која се бави продајом диплома, што је, сматрамо, темељ за сваку другу корупцију. Можемо замислити на какав начин неко ко купи диплому се понаша кад уђе у органе власти, укључујући полицијске агенције, образовање, правосуђе и здравство", рекао је тада Кајганић.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милан

21.10.2023 11:39

Дал се сулиц пласи за диплому?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

21.10.2023 11:41

Приватни факултети😂😂😂 каква је то зајебанција од школица. То се неко руга људима са редовно завршеним државним факултетима. Ови не знају нити ста студирају, нити гдје им је зграда. Попијес коју са власником факултета, платис и додјес по диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешколовани

21.10.2023 12:00

Па јесмо ли ми идиоти шта смо??А Кајганићу мућку један!Од кад су се основали приватни факултети уназад 20 година је тако и кад су хиљаде и хиљаде диплома купљене, страначки ухљебљени ви сад као открили 100-200 диплома!Па 90% вас у Јавним институцијама је лажно па ко ће то разоткрити уназад 20 година шта се радило??Еееее јесте ублехе и идиоти да ако вас нема треба вас измислити!!Истражујете тамо неке јаднике,а риба од главе смрди!!Да кренемо од Стевандића који је са пушком и маскирном униформом дипломирао додуше у ратном периоду и није требало куповати довољно се овакав као дебели појавити на испиту,Ђокић у Енглеској...😂😂,Шулић,Шпиркетов мали јер му је татица на Економији ведрио и облачио па је ту полагање било лаке шале,Радмановићке,Тривићка Ната,Костадин Васић,Станивуковић није ни покушао још студира...😂😂,Вишко Јадован диспечер,90% МУП -а,СИПА-е,Граничне,Управе за индиректно,Пореске све купљене дипломе,па списак би могао ићи у недоглед!!Који сте ви шоу па то је за бестселлера!!Стручњаци и школовани поштено и са правим знањем су господо ублехе у иностранству гдје цијене праве стручњаке,јер тамо и не можеш муљати или имаш знање или немаш овдје само нешколована г..на са купљеним дипломама!!Енде

ОДГОВОРИТЕ
Name

рОмиз

21.10.2023 14:51

Нису само проблем те приватне школе проблем је и гурање неструке на мјесто струке,ако је неко завршио смјер луткарство на предшколском одгоју у Џемал Биједић мора ли онда бити инспектор у МУПу или надзорник затворске полиције страже(онако питам за јарана),исто тако кад им даш те чинове порасту им амбиције па хоће на мјесто криминолога и криминалиста а у ствари мјесто им је у обданишту,што значи за шта си се школовао то и буди,не петљај нос тамо гдје му није мјесто,још мало па ће тражит да буду доктори медицине,хирурзи и други специјалисти са купљеним предшколским одгојем из луткарства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интеллигенце

21.10.2023 17:27

Ево како се такви људи понасају: дрско,надмено И некултурно. Нема реалне основне И менталне надоградње које се стице уцењем, па се мора путем дрскостј скривати незнање. Престрасно. О неписмености да не прицамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајке за дјецу и одрасле

21.10.2023 18:13

Годинама смо свједоци куповине диплома. Свако у свом окружењу зна неку кафе-куварицу, секретарицу, шофера и сл. који су преко ноћи постали дипл.менаџери, економисти, правници и одмах добили радно мјесто у јавној управи и јавним предузећима. Често би добили у руководеће мјесто. Многи су тако дочекали пензију и добили незаслужено већу пензију. Многи из власти су власници и тих факултета и диплома, па се због тога никада није смјела водити истрага о томе. Познати доктори су Младен Милић директор ПИО и Дражен Врховац директор ИРБРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фура

22.10.2023 08:02

Има. Јих и у дирекцији за кординацију,нису могли заврсит средњу а сад имају факултет дно дна.каква бахатост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На жалост

22.10.2023 19:28

Због тих незналица ,фирме и институције плаћају милионске одштете.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

село буснови

21.01.2024 02:35

Бојиц ватрогасац сад ради ко проф отвори се земљо

ОДГОВОРИТЕ