Дрво које крвари када се посече!

Птероцарпус анголенсис, обично познат као дивља тиковина или крваво дрво или једноставно дрво које “крвари”, је врста дрвец́а која потиче из јужне Африке, позната првенствено по тамноцрвеном соку који лучи и који изгледа као крв када се дрво посече.

Занимљивости 19.10.2023 | 15:49
Дрво које крвари када се посече!

Позната у тропској Африци, где се користи за израду висококвалитетног намештаја и музичких инструмената, дивља тиковина је отпорна на термите и има леп, зачински мирис. Такође је отпоран на ватру па се дрвец́е понекад сади око објеката које треба заштитити од пламена.

Птероцарпус анголенсис или како га зопву још афричка тиковина, дивља тиковина води порекло из јужне Африке, може се наћи и у Анголи, Мозамбику, Намибији, Јужној Африци, Есватинију, Танзанији, Демократској Републици Конго, Зимбабвеу и Замбији. Птероцарпус анголенсис расте у јужној и источној Африци на широком спектру локалитета где постоји сушна сезона у супротности са влажном и може да анрасте у висину од 16-19 метара.

Али изван јужне Африке, крваво дрво- птероцарпус анголенсис, је најпознатије по свом јединственом тамноцрвеном соку -“крви”. Његова сличност са крвљу навела је неке људе да спекулишу о магичним лековитим моц́има дрвета у болестима крви, од којих ниједна није доказана у конвенционалној медицини.

Гледајуц́и фотографије посечених стабала Птероцарпус анголенсис, лако је видети одакле долази име крвопролиц́е. Црвени сок који цури чини да исечена дебла заправо крваре, али то није крв, само сок богат танином. Вец́ина биљака има делове – посебно листове који садрже између 12 и 20 процената танина. Поређења ради, сок од крвавог дрвета садржи 77 процената танина.

Управо танини дају соку дивље тиковине његову боју налик на боју, али они имају другу сврху. Њихов опор укус чини животиње довољно глупим да покушају да га конзумирају поново размисле, а ако укус није довољан да их убеди, способност танина да се вежу за хранљиве материје попут протеина спречава животиње да правилно варе храну.

Дакле, технички, сок крвавог дрвета налик крви је природни одбрамбени механизам дрвета.

Дрво Птероцарпус анголенсис има много употреба, али ни његов чудан сок није бескорисан. Осим контроверзне употребе у алтернативној медицини, као лек за разне болести крви, може се користити и као боја, а неки људи га мешају са животињском машц́у и стварају неку врсту козметичке масти.