Актуелни министар БиХ пријављен за сукоб интереса

Издавачка кућа  “НАМ“  из Тузла које је у власништву актуелног министра за људска права и избјеглице БиХ Севлида Хуртића, добила је недавно на два тендера преко 1,4 милиона марака иако је приватним фирмама државних функционера изричито забрањено да склапају послове вриједније од 5.000 КМ са било којим органом  који се финансира из буџета. 

Босна и Херцеговина 19.10.2023 | 11:39
Актуелни министар БиХ пријављен за сукоб интереса

Министарство образовања и науке Тузланског кантона набавило је од Хуртићеве издавачке куће у септембру уџбенике групе аутора вриједне 990.996 КМ. Затим је прије пар дана Министарство образовања, науке, културе и спорта Унско-санског кантона додијелило овој издавачкој кући уговор вриједан 435.119 КМ а у оба случаја фирма министра Хуртића била је једини понуђач. 

Спорно је ипак то што Закон о сукобу интереса у институцијама власти БиХ јасно прописује да министри и други функционери не могу  бити чланови дио управе било којег приватног предузећа које склапа уговоре или на други начин послује с институцијама које се финансирају из буџета на било којем нивоу.

С обзиром да се ради о очигледном кршењу закона Транспаренцy Интернатионал у БиХ упутио је пријаву Комисији за одлучивање о сукобу интереса БиХ. Треба подсјетити да је рад ове комисије у више наврата био блокиран због политичких опструкација а последња сједница није одржана због недостатка кворума. Занимљиво је да су тада на дневном реду били нацрти одлука о санкцијама против Нермина Никшића и директора РАК-а Драшка Милиновића које је ТИ БиХ такође пријавио због сукоба интереса. 

Приватна издавача кућа НАМ по јавно доступним подацима у власништву је министра Хуртића који се води и као члан управе а вриједност њена вриједност према Хуртићевом имовинском картону процјењује се на 10 милиона марака. 

Укупни приходи овог предузећа по јавно доступним подацима до 2021. године износили су до 2,1 милион КМ да би у 2022. години порасли на 4,1 милион КМ а велики дио тих прихода односи се на послове са јавним институцијама, саопштено је из ТИ БиХ.

(БН) Фото: Агенције/Архива

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Па...

19.10.2023 12:31

....зато је и постао министар, није ваљда због плате👍😀🥂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.10.2023 15:34

Тако је то када лопов додје на власт.

Name

Напред БејХа!

19.10.2023 13:44

Цуј, некакво "Министарство образовања, науке, културе и спорта"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

19.10.2023 15:56

Ко оцењује рад тих комисија када оне заседају кад хоце а не кад треба.Нема кворума-то треба бити казњиво.То је исто као недолазак на посао.Раде како хоце и кад хоце.Паметном довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

19.10.2023 17:41

Па од привилегија имају више користи. Каква плата. И у Социјализму гдје је била друштвена контрола, привилегије су више вриједиле. А сада је одбио враг шалу. Ми.у им њихову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де реците

19.10.2023 19:31

Која је Партија да знамо и то. Јер то је и најважније у данасњој БиХ. Партија ти даје све у животу али ни зена ти није сигурна ако изда па оде у другу онда си готов. Партија и само Партија даје доручак ручак и вечеру даје напојнице даје старлете, даје тендере,даје кравату и одијело које ниси имао, обрисе ти нос ако цури. Партија је у БиХ све и свја или бог и батина. БПХ Босна Партијска Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ