Минић елиминисао ЛУ „Змијање“ из трке за ловиште Мањача

– Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић измијенио је правилник о начину давања ловишта на кориштење и тако практично елиминисао ловачко удружење „Змијање“ из трке за ловиште „Мањача“, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 19.10.2023 | 11:03
Минић елиминисао ЛУ „Змијање“ из трке за ловиште Мањача

У допунама Правилника о општим условима, поступку и начину давања ловишта на кориштење које данас ступају на снагу додаје се само један став који гласи „једно ловачко удружење може бити корисник само једног ловишта“.

Тиме се ЛУ „Змијање“ које газдује својим ловиштем практично елиминише из трке за додјелу ловишта „Мањача“ за које је почетком септембра расписан конкурс, а за које се, као што је писао ЦАПИТАЛ, бори са новоформираним ловачким удружењем „Мањача-Стричићи-Бањалука“.

Предсједник Скупштине ЛУ „Змијање“ Боро Бојанић каже за ЦАПИТАЛ да је у поменутом правилнику до сада стајало да се „Спортско-рекреационо ловиште даје на коришћење само једном кориснику и то оном ловачком удружењу које понуди најповољније услове за одрживо газдовање и побољшање квалитета ловних ресурса“.

„У складу с тим, ЛУ “Змијање“ има неупоредиво боље услове у односу на новоформирано удружење које такође жели да добије ловиште „Мањача“ на газдовање. Овим измјенама правилника онемогућено нам је да убудуће добијемо неко друго ловиште, али ако је завршен конкурс оне не би требале да се односе на додјелу ловишта „Мањача“, јер правилник не може ретроактивно да се примјењује. Ипак, код нас је све могуће, а све су прилике да конкурс још није званично затворен и да ће се позвати на овај измијењени правилник како би елиминисали “Змијање” и ловиште додијелили другом удружењу”, сматра Бојанић.

Он истиче да има логике у томе да једно удружење може да газдује само једним ловиштем, али истиче да је симптоматично да се баш сада усвајају измјене правилника.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је недавно објавио да су чланови ова два ловачка удружења министри, директори јавних предузећа и установа, народни посланици, утицајни привредници и други моћни појединци из јавног и политичког живота који користе свој утицај и функције у жестокој борби за ловиште „Мањача“.

Борбу за ловиште отворио је министар Саво Минић који је и предсједник Ловачког савеза РС када је почетком септембра расписао јавни конкурс за додјелу на коришћење ловишта “Мањача”. При томе је интересантно да је само два мјесеца раније поништио конкурс за додјелу тог ловишта уз образложење да „уговори о додјели ловишта истичу 2026. године и да ће се прије тога урадити ново установљавање ловишта, те да није сврсисходно давати ловиште на коришћење на период од десет година док се не донесе одлука о његовом статусу“.

Из министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде није одговорено на наша питања шта се то у међувремену промијенило, па је поново расписан конкурс о додјели ловишта „Мањача“ укупне површине 31.898 хектара, а у ловачким круговима је познато да се у вези кориштења ловишта „Мањача“ годинама воде спорови.

Незадовољан писањем ЦАПИТАЛ-а о првој концесији за ловство у ловишту „Клековача“ која је дата фирми „Технички ремонт Братунац“ у власништву посланика СНСД-а Славенка Ристића, Саво Минић је поручио да га не контактирамо по било којем питању, па ћемо остати ускраћен за његов одговор на питање да ли је Правилник о општим условима, поступку и начину давања ловишта на кориштење измијенио са циљем да избаци ЛУ „Змијање“ из трке за ловиште Мањача.

(<стронг>Цапитал) Фото: Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борац

19.10.2023 11:43

Миницу је само вазно лов,исти је као сулиц,само да је на платном списку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАМЕН

19.10.2023 14:16

Имали ико у додиној секти постен или су тамо све ЛОПОВ до ЛОПОВА

Name

чико

19.10.2023 14:38

Лов у мутном.

Name

Похлепне дусе

19.10.2023 13:20

Министри, народни посланици, директори, све сиротиња до сиротиње. Боре се јадници да зараде који динар на други нацин, јер изгледа да су им плате мизерне, и да не могу нормално да зиве од њих. Похлепа, и зеља да се буде неко и несто, бавеци се лоповлуком најгора је људска особина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

19.10.2023 13:57

Е сад мозете предпоставити како је било градјанима опстине Самац док је он био главни .

ОДГОВОРИТЕ