Стање у свијету је драматично, сукоби се могу проширити

"Ескалација сукоба између Израела и Хамаса може да доведе до сукоба свјетских размјера", сматрају аналитичари. Српско друштво има подијељене ставове о самом рату, јер, како је наведено у емисији "Глобално", може да се идентификује са обје стране због ситуације на Косову и Метохији.

Република Српска 18.10.2023 | 22:30
Стање у свијету је драматично, сукоби се могу проширити

"Стање у свијету је драматично. Поједини аналитичари већ оцјењују да је трећи свјетски рат букнуо. Положај Србије је тежак, са веома малим маневарским простором за било какво позиционирање", каже политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

"Ја мислим да смо у неким секвенцама сукоба, не хладног него правог рата који има своје хладне економске и медијске сегменте. Тако да се није лако позиционирати, поготово Србији са прошлошћу и положајем какав је српски“, наводи Вукадиновић.

"Било каква опредијељеност пружа могућност да се детонира буре барута", наводи аналитичар Огњен Карановић.

"Србија нема интереса да уводи санкције Русији из милион разлога, не само због сентимента. Прво постоје и етички кодекси, ми знамо санкције, живјели смо под тим санкцијама и Република Српска и Србија. Знамо да је то корак до објаве рата. Србија, из разлога што је заузела позицију војне неутралности, не жели да учествује у било каквим ратовима. То није наше стратешко опредјељење“, навео је Карановић.

"Ја мислим да смо се ми обрукали и према Ирану и Бјелорусији и Сирији гласајући за којекакве санкције које је ЕУ уводила солидаришићу се с тим“, додаје Вукадиновић.

Питање српског европског пута и политика балансирања код аналитичара изазива полемику.

"Та мантра 'ми чувамо своју сигурност на европском путу' то је немогуће као што не можете бити мало трудни, та прича кад су 100 пута рекли да је прихватање мирење са косовском независношћу и чување територијалног суверенитета. То не може“, каже Вукадиновић.

"Да Александр Вучић води државничку мудру политику, а не политику повијања, најбоље доказује тај европски пут при чему чувамо територијални интегритет уз Русију и Кину. Ако морамо да признамо независност Албанаца на Космету, нема у ЕУ, не идемо, то је милион пута речено“, наводи Карановић.

"Позиција Србије је, након посљедњих догађаја на Космету, у тешкој позицији", сматрају аналитичари, наводећи да је   Приштина сада у офанзиви, у политичкој и дипломатској, бољој позицији, а да су пропагандом успјели да се добро позиционирају, док је на Србији да то превазиђе.

"Цио свијет се у фебруару 2022. године разлупао, али ми у том свијету пливамо. Заштитићемо све што морамо и можемо, а то значи Комсет, живи били па видјели“, јасан је Карановић.

"Притисци из Приштине и Брисела на званични Београд биће све жешћи", закључили су аналитичари у емисији "Глобално" БН ТВ, наводећи да само чврст став и јасна политика могу томе да се одупру.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ста реци

18.10.2023 22:50

Вуциц је добро процијенио стање у свијету и куда све ово води много година раније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тута Бугарин

19.10.2023 05:23

Шта је речено, а да просјечан гледалац ( гдје припадам) није знао. Сукоб мишљења, с једне стране човјек који је добро ухљебљен од режима и други који је критичар режима у Србији,али подржава режим Републике Српске. У емисије треба доводити обичан народ, који више и зна и разумије од свих ових шетача од телевизије до телевизије, замајавајући народ празним и увијек погрешним процјенама. Оно што ми је нејасно је, која школа, на коме факултету се заврши да би неко добио звање аналитичар? Ко њих финансира. Једном сам начуо негдје да се аналитичари и старлете производе на истом факултету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

19.10.2023 09:21

Док проговоре мизе се сконтати, да ли је уз резим или против резима мало је реалних

Name

XОXО

19.10.2023 07:29

Гдје дође Америчко-Европска "ДЕМОКРАТИЈА"ту само СМРТ,СУЗЕ И РАЗАРАЊЕ примјер су Југославија,Ирак,Либија Сирија и Авганистан нека служи овим назови демократама на част мисле ли на своју дјецу пси рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

19.10.2023 08:46

Треци свјетски рат је поцео када су Русија и Украјина усле у сукоб.Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.10.2023 09:19

Ако је у свијету стање драматично где се онда може проширити!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре па

22.10.2023 19:06

Како где? Има толико планета у сунцевом систему.

Name

Хм

22.10.2023 09:42

Слусајуци неку господу. Разуман цовек стице утисак да се несреце десавају слуцајно.

ОДГОВОРИТЕ