Протест у неколико земаља након напада на болницу

- Грађани неколико земаља са Блиског истока и севера Африке демонстрали су након што је на стотине људи погинуло у нападу на болницу у Гази.

Свијет 18.10.2023 | 10:17
Протест у неколико земаља након напада на болницу

Палестински званичници су одмах окривили Израел за напад, док су Израелци негирали одговорност и приписали кривицу палестинском Исламском џихаду, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН). 

Прелиминарне процене показују да је стотине људи погинуло у експлозији у болници, у којој су биле смештене хиљаде расељених људи који су насилно евакуисани из својих домова током израелских ваздушних напада, саопштило је палестинско Министарство здравља у Гази.

Стотине демонстраната изашло је на улице у главном граду Јордана Аману. 

Они су се окупили у близини израелске амбасаде у покушају да "дођу до ње", али су их снаге безбедности одгурнуле, рекао је безбедносни извор за ЦНН. 

Јорданска државна новинска агенција Петра, такође, је известила о покушајима демонстраната да дођу до амбасаде.

Јорданске снаге безбедности употребиле су сузавац да растерају окупљене у престоници, изјавила су двојица активиста, а ту тврдњу поткрепљују и видео снимци на друштвеним мрежама.

У близини израелске амбасаде током протекле недеље готово свакодневно се одржавају протести. 

Око 50 одсто становништва Јордана су Палестинци или имају палестинско порекло.

Стотине демонстраната окупило се на тргу који води ка амбасади САД северно од Бејрута, како би покушали су да пробију безбедносне баријере, а полиција је употребила сузавац да их растера.

После 20.00 часова синоћ су се протести смирили након "хаотичне" ноц́и. 

Након ових протеста, амерички Стејт департмент издао је упозорење тражец́и од америчких грађана да не путују у Либан, додајуц́и да ц́е члановима породица и особљу америчке владе бити дозвољено да добровољно напусте Либан "због непредвидиве безбедносне ситуације".

Стотине људи изашло је на улице Багдада узвикујуц́и антиизраелске пароле. 

Безбедносни званичници су изјавили да су десетине демонстраната покушале да пређу мост који води у Зелену зону, али су их снаге безбедности спречиле. 

У тој области се налазе канцеларије ирачке владе и неколико амбасада, укључујуц́и и америчку амбасаду.

Протести су одржани и испред француске и британске амбасаде у Техерану. 

Демонстранти су скандирали: "Смрт Француској, Енглеској, Америци и ционистима", може се видети на снимку који је објавила државна агенција РНА њуз. 

Протести су одржани и у другим градовима, укључујуц́и Есфахан и Ком.

На стотине људи окупило се у неколико области у Тунису, јавила је државна новинска агенција ТАП. 

Масовни протести одржани су синоћ "у знак солидарности са палестинским народом" и против израелске агресије на Газу.

У Истанбулу су снаге безбедности користиле водене топове и сузавац да би растерали демонстранте који су успели да се на силу пробију у комплекс у којем се налази израелски конзулат.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП