Већина прихвата људе који су крали, варали, плагирали...

Тужно је да имамо уважене грађане па и госте на свим медијима људе који су освједочени „нечестити људи“. Некад се знало, могао је човјек да украде, слаже, превари, али некако је он био бојкотован од већине. Данас већина прихвата све људе који су крали, варали, плагирали. Што би рекли снашао се човјек“ – рекла је, рекао бих у јавном професорском часу професорка Мара Шћепановић.

Република Српска 17.10.2023 | 20:54
Већина прихвата људе који су крали, варали, плагирали...

Пише:Перица Ђаковић

И док сам чекао информације о атмосфери у таборима Црне Горе и Србије у сусрет, а како би другачије него опет историјском, фудбалском мечу на београдској Маракани, морам признати изненадила ме рубрика преглед штампе.

Тачније, одавно ми једно коментарисање дневне штампе на једном медију није скренуло пажњу као посљедње које је имала на ТВ Вијести овог уторка професорка Мара Шћепановић.

Мислио сам, биће то још једно у стилу „дежавија“, какве обично слушамо од наших дежурних аналитичара, политичара, новинара…

Али, већ по првим ријечима поменуте професорке остао сам, што би рекли, закуцан за екран.

Наиме, професорка Универзитета Црне Горе нам је свима, слободно могу рећи, очитала лекцију о теми о којој сви ових дана, свако из свог угла, коментаришемо, а то је предстојећи попис у Црној Гори.

„Мени искрено није јасно како поносни Црногорци који кажу да су били бакља слободе 500 година у Османском царству имају проблем да се изјасне, како мисле да се изјасне, о интимним питањима (по наводима Дукљанске академије), а нисам сигурна да морају то да попуне они који то не желе. Није ми јасно гдје су нестали потомци тог храброг народа који има проблем да каже што је, ко је, којим језиком говори, којој вјери припада“ рекла је, и остала жива, професорка Мара Шћепановић.

На тај начин она је директно одговорила свима који се ових дана оглашавају против пописа тражећи да се он одложи или ће, како прете, их бојкотовати.

Уз причу о пописима, госпођа Шћепановић је рекла да јој ништа није ново када се човјек обогати на нашој несрећи:

“Није се само он обогатио, говорим о бившем предсједнику Ђукановићу, да се само он обогатио па да му и опростимо, него се уз њега обогатила једна велика група људи. Потпуно ми је јасно да сви они желе да се нешто дешава да се не би замијениле неке ствари у судству и што се каже не лаје кера села ради! Тако да и сва ова прича око пописа, прво су били избори па прича да ће се понијети у Шумадију Црна Гора, па ће сад попис па прича да ће нестати храбри Црногорци.

У свему томе ми нисмо у стању да од човјека и свих тих људи који су стекли незаконито, ако су стекли, донесемо законе да им узмемо имовину. Најмање ме интересује да „он“ оде у затвор, већ да он и њему слични остану без имовине коју су стекли на тај начин“ – рече професорка, исто као што у суштини говори скоро сваки обичан човјек на црногорским улицама, који не само да је далеко од таквог богатства већ из дана у дан све гладнији и сиромашнији.

Сад се покушавам присјетити ко је предлагао тај закон, али знам да га ни 42. ни 43. влада није разматрала а камоли донијела.

Професорка Шћепановић је уз осмјех прокоментарисала и игре око 44. владе, за коју је рекла да ће се она ипак конституисати и то у посљедњем тренутку, али да она неће бити у капацитету да доноси законе како би могла да мијења судску власт.

Нама ће се понављати последње три године, јер групе људи које држе у својим рукама институције и црногорски опљачкани новац уствари не желе да се ствари почну рјешавати.

„Црном Гором, која пледира да буде грађанска држава, се управља ван ње, то је очигледно из свега овога што нам се дешава. Неке ситне ствари ће нам они дозволити да рјешавамо у својим атарима, али крупне политичке одлуке ће се донијети негдје друго и само ће бити сервиране онима који требају да их обнародују и примијене. Тридесет година уништавања, похаре, чега код, али најтужније је уништавање нашег морала.

Тужно је да имамо уважене грађане па и госте на свим медијима људе који су освједочени „нечестити људи“. Некад се знало, могао је човјек да украде, слаже, превари, али некако је он био бојкотован од већине. Данас већина прихвата све људе који су крали, варали, плагирали. Што би рекли снашао се човјек“ – рекла је, рекао бих у јавном професорском часу професорка Мара Шћепановић.

А ми ћемо, бојим се, и даље трчати за онима који су се снашли.

А што се фудбала тиче, гледаћу га без неке претеране страсти, уз помисао: „Снашао се“, има 5 станова, 2 зграде, а од маја до сад устедио 33.000 еура.

(Борба.ме)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

МАКАРОНА

17.10.2023 21:15

Никада низе нисмо пали и све захваљујуци примитивизму и некултури, ово је директан пут у потпуни нестанак , ако се несто драстицно не промјени.Ако нисмо у стању да зивимо и стварамо и да од свог постеног рада зивимо онда смо неспособни ко народ да презивимо будуце време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило и миле

18.10.2023 04:45

У праву је дотична. Колико смо само морали подмазати ниже нивое да бисмо се домогли оно мало цркавице од тих милиончича

Name

+

17.10.2023 21:24

Све јасно и сликовито и нажалост тачно. Нека њих већина прихвата. Политички. Али треба им одузети богатство. Мислим историјски је период, неуког и устрашеног Народа. Имамо ДЕМОКРАТИЈУ на папиру, а не знамо је искористити. Ми у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ СЕ УЗДАМО У ВУКАНОВУ СТРАНКУ ЗА ПРАВДУ И РЕД. И ПЕТРОВИЋА ИЗ СДС. И ЈЕЛЕНУ ИЗ НФ. ТО СУ ИСКРЕНИ, ПОШТЕНИ ЉУДИ. Сељак из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

17.10.2023 22:06

Ова професорица је све фино објаснила али свако прихвата и разумије оно сто њему одговара Знаци у РСу Јелена је исто оно сто су Милатовиц и Спајиц у Црној Гори Само сто она не зна да је то сто јест као сто ова двојица не знају да су то сто јесу

Name

Ево, нпр. у Србији

18.10.2023 08:33

Протест због промовисања насиља. Ми умјесто да их подржимо ми их пљујемо, називамо страним плаћеницима. То је исто код нас случај и то је као нормално. Зашто се чудити кад се тако нешто промовише, лоповлук, криминал, мафија. Па таква је Русија, руски режим, они су нам узор. Демократије на западу се демонизирају, људска права, слободни медији се криминализирају, страни агенти. Какав народ таква власт.

Name

За МеНагер

18.10.2023 14:17

А како онда знају ићи на "консултације" у Америку и слушати њихова упутства како да раде и шта да раде; а као не знају ко им је шеф и ко их је довео на власт?!? Ал не кривим ја њих, то су људи без морала, ја кривим народ који их је гласао, и који се никад памети неће дозвати!

Name

Ре

17.10.2023 22:09

Ипак сте ви добро пролупали, и не знате ни гдје ударате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, али

17.10.2023 22:09

Сада је вецина бас на тим работама остала овдје (и у вецини су сада) и на позицијама (од-до су ) у вецини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринге раја

18.10.2023 07:43

Сјајан текст. Гола истина, на жалост. Исто важи и код нас само што немамо професорку Шћепановић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.10.2023 07:46

Такви су данас углед друства.....на залост.постени су исмијавани

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.10.2023 14:43

Људина је ово... То су узроци свих проблема... Увијек је било, Ко лаже није од нас... Ко хоће слагати, хоће и украсти... А ко хоће украсти, хоће и убити...

ОДГОВОРИТЕ