Све што је у свијету накарадно, код нас је прихваћено

Они који воде политику од општинског, градског, републичког и државног нивоа, скоро свакодневно нас оставе без текста својим наступима. Да треба да буду културни требало би да се подразумијева, али многи од њих су своју културу показали јавним наступима. Тако дискусија у јавним институцијама све више личи на комедију, али жалосну. Како би се домаћи политичари снашли на страном терену?

Република Српска 17.10.2023 | 20:21
Све што је у свијету накарадно, код нас је прихваћено

Замислите политичаре са наше сцене у другим демократским земљама. Да ли би политика личног обраћања и увреда предсједника Републике Српске могла да успије у некој свјетској земљи са уређеним системом. Замислите Милорада Додика као предсједника Белгије, или Ненада Стевандића на челу парламента Аустрије.

„Не можемо рећи да не постоји популизам и екстремизам и на западу, наравно да постоји, али увијек те демократске опције превладају, тако, с тим у вези, и да се наазе на западу би добилои одређену подршку. Е сад је проблем што је код нас обрнута ситуација и те продемократске опције су код нас готово на маргинама.

Можемо рећи чак да се те либералне опције налазе негдје у оквирима статистичке грешке. Дакле код нас је доминантна маинстрим политичка опција популизам, национализам, шовинизам и ксенофобија, тако да је обрнута ситуација у односу на запад“, каже комуниколог и аналитичар Младен Бубоњић.

Овакви и слични јавни иступи особа на високим функцијама свакодневно нам буду сервирани. Добро познате особе редовно вичу са малих екрана. Иако на први поглед изгледа комично, када схватимо да од њих зависи и то колико ће нама бити добро, њихове изјаве постају трагичне. Да ли би такво понашање допустили напримјер грађани? 

„Политичари се, као и свагдје, и наши понашају онако како им грађани то допусте. Наши политичари нису нити бољи, нити гори од било којих политичара било гдје на свијету, само што је тамо грађанство и људи су много активнији и постављају много строжије критерије прихватљивог понашања својим политичким елитама.

Погледајте у Француској Макрон направи малиу, ајде рекао бих, естетску промјену закона о пензији, па се суочи са демонстрацијама, рушењима, масовним протестима, итд. Код нас људи доносе ко зна какве све, ја бих рекао чак и антицивилизацијске законе и људи не осјећају потребу да на то реагују“, истиче професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Александар Савановић.

Познаваоци домаће политичке сцене истичу да је овакав начин обраћања у јавности постао прихватљив за многе грађане. Аналитичари упозоравају да живимо у систему изопачених вриједности.

Оно што је у свијету накарадно, код нас је општеприхваћено и нормално. Међутим и свијету се биљежи све већи број скандала од стране политичких елита.

„Да бисмо имали цивилизиране политичаре, морамо имати народ који то цијени. Ми их за сада немамо и видимо да највише кличу оним политичарима који користе најгрубљу реторику, који друге вријеђају, пријете им, псују и који пријете чак и физичким насиљем.

С друге стране чак ево и запад је некако кренуо нашим пиутем, умјесто да ми идемо њиховим путем,и они су кренули па видимо да и код њих има већ пољединих политичара који користе исту реторику и вријеђају и појединачно и комплетне народе, тако да нажалост то је тај тренд друштвених мрежа, интернета, потребе за лајковима“, каже политички аналитичар Ивана Марић.

Све што народ допушта и чему прибјегава то ће и гледати, али и трпјети посљедице. Ако домаће политичке елите нису у стању да се културно понашају, поставља се питање колико су у стању да добро воде државу и државне институције и зашто им то народ дозвољава?

(БН) 

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Лаик

17.10.2023 20:54

"Наши политичари" су слика и прилика већине народа, и ту нема помоћи ! "Фестивали кантри музике" се настављају, а каће престат не зна се"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

18.10.2023 07:31

СВЕ БИ БИЛО ОК И ПРИХВАТЉИВО ДА ЈЕ ДОДИК ЗАПЈЕВАО ЈЕДНУ СРПСКУ РОДОЉУБИВУ НА САСЛУСАЊУ У СУДУ БИХ.ТАМО ЈЕ ТРЕБАО ПОКАЗАТИ ОДАКЛЕ ДОЛАЗИ И ДА ЛИ ЈЕ ТРЕБАО ТУ ДА СЕ ПОЈАВИ.СВЕ ИСТАЛО ЈЕ ФАРСА.

Name

Борац

18.10.2023 07:35

Овакву репортазу су могли снимити у свим дусевним болницама.

Name

Миле фино пјева

19.10.2023 11:11

..ал мораш га са муком слушат

Name

Будала као и ти

17.10.2023 20:58

Политичари свирају музику за народне уши.Исти тај народ (народи)ужива у тој примитивној реторици,вашерским перформансама и дехуманизацији других и,, другачијих ". Нема везе што смо јадни, битно је нагласити да су други мање вриједни и јаднији.Да нам раде о глави,да су нам непријатељи и да нам је због њих лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФУКСА

17.10.2023 21:17

Папак и неспособњаковиц један до другога и све наопако, баја си умислио да је неко битан а покро сопствени народ и јос ко бива брине за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

17.10.2023 21:27

Музика осликава квалитет зивота у једној земљи примјер је да су 80 године дале најбољу музику на овим просторима.Ратна и постратна музика је чисти шунд и сто је најгоре добија подрску од дрзаве која кроз такву врсту музике окупља своје политицке руралне присталице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

17.10.2023 21:38

Ако ћемо анализирати разлике између Запада и нас, има их више. Прије свега, док су те демократске земље сакатиле, убијале и продавале људе из својих колонија, ми смо исто били на њиховој мети. Под туђом влашћу смо били вијековима. Они су своју демократију почели да граде прије 50 година, али ипак, након што су измислили идеологије попут нацизма, расизма фашизма, па и комунизма (који је исто настао у Њемачкој). Прије тога, у цијелом британском царство (у коме сунца никад није залазило-гуглајте да видите колико народа и земљаља), право гласа су имали само бијели мушкарци и више нико, па ни они сви. Наша демократизација је почела знатно касније. Након комунизма дошао је рат, па прелазак на либерални капитализам, све је дозвољено и на продају. Разлика је што ми још немамо грађанску свијест. Е, сад, млади гледају како је негдје тамо боље и бјеже, или се уклапају у ухљебљују. Колико се кукало за младима у политици. Па, ево вам колико хоћете 30-годушњака сад у политици и на позицијама. Јесу шта поправили? И на крају, али не мање важно. Себичност инертност нашег народа, дефетизам и безнађе, кукавичлук и пребацивање кривице, менталитет. У остлом, односе међу овим народима и јесу градили ти са "демократског" Запада. Како би се иначе неки швабо, енглез, амер овдје питао. По ком основу? Маните ме само приче да они на то имају право јер наши тамо "иду рад'т". Па, иду рад'т зато што требају тамо, нити просе нити леже. Још ураде и јефтиније него њихови људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2023 22:30

Обада се ти оде ти далеко прићамо о садашњости

Name

бенито

18.10.2023 08:58

Посзојала је и другација метода компарације али … да на тренутак искљуцимо утицај запада и истока и фокусирамо само на нас! Најгори облици српско-хрватског национализма, совинизма, фасизма и неофасизма постоји у њиховим политикама преко 100 година ( и висе ) али то је за неку другу прицу! Ни исток ни запад нису могли рехабилитовати фасисте из ИИ свјетског рата и њихове идеологије - то смо урадили ми! Ми смо створили Аркане, Љубисе, Беле Орлове, Црвене беретке, ХОС, из француских затвора су досли “добронамјерни” мудзахедини преко “српских и јрватских” пунктова да распире ревансизам и национализам ко Муслимана Босњака! Ми не прихватамо ратне злоцине и велицамо ратне злоцинце деценијама пропагирајуци како смо били угрозени од комсија с којима смо деценијама нормално зивјели ( а ка хвала богу ) зивим и сад! Да скратим, нико нам није крив - Криви смо ми а све док тразимо оправдање на другој страни бит це нам овако!

Name

Нострадамус

18.10.2023 10:10

Радим и нисам јефтинији од њихових људи него сам боље плацен од њихових људи.

Name

Нико није,

17.10.2023 21:46

Рекао да су наши политичари и бајни и сјајни, али ни страни нису ништа бољи, што не објавите њихове свађе, хватање за гуше, гађање ципелама на скупштинама, псовање, ма све исто као и ови наши само се ми правимо луди, да невидимо и не знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јесте

18.10.2023 14:03

Ми се не правимо луди, ми јесмо луди, будале. На западу не владају доживотно, оне које ми фаворизирани владају, кина Кореа, Русија итд. Уз то ми демократију називамо фашистима. Ми у НАТО-у, и добро нам а слушамо Путина кад их назива нацистима и пропагира пријетњу од нато. Јел видиш да смо будале.

Name

Грамзоња

17.10.2023 21:51

Виде владе ромица, хахаха браво успјех још једног србцанина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле ронхил

17.10.2023 22:03

Момци вама смета сто је нас Додо дозивотни предсједник цовјек од народа сједне пије и пјева а западњаци не могу ни на wц без обезбедјења. Додо сета и народ га поздравља и воли. Поздрављам насег предсједника и не дај на себе никада мудри цовеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

18.10.2023 07:14

Серем ти се у РОНХИЛА.

Name

ЖИКАЖ

18.10.2023 07:25

Миле је говедина, а они што га подржавају говна!!!!

Name

Ре

17.10.2023 22:11

Нашли се брабоњци да коментаришу и брабоњци који то промовишу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ркте

17.10.2023 23:02

Власт и политичари у Републици Српској су реалност. Нису они ништа криви, криви смо ми (како каже Ђоле Балашевић).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

18.10.2023 00:40

Наши политичари су лопови преваранти лажови такви само успјевау код нас јер су многима који су за њих и гласали испрали мозгове главу носе само за шишање,паметни бјеже даље или се спремају остју само слаби и нејаки и остарјели на овој опустошеној и затрованој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

18.10.2023 02:21

То како пева је слицно полозају срања, тако је то науцио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

18.10.2023 06:18

Не занимају нас политичари других држава јер не живимо у тим државама. Мада, тако нам и треба кад већ народ није брига ни за шта. Немојте да се жалите по коментарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

18.10.2023 06:35

Нас народ је без опсте културе а и политицри потицу из народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

18.10.2023 08:18

Циганллук и провитивизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.10.2023 09:29

Слажем се,они су слика народа који их бира. Срамота ме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

18.10.2023 11:59

Досадни су више стим сељачким форама и понашањем ..Гаде се и Богу и нормалном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј е бај га

18.10.2023 16:23

Народу хљеба и игара.....нема везе сто је биједа и гурема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

19.10.2023 00:10

Не браним нити би да осудјујем икога само размисљам. Мени политика код нас додје као реклама за оно п... "светско а насе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

19.10.2023 10:27

Ми смо им то и дозволили нити смо културни нити образовани тако се они понашају и нека,све је то традиција сељаклука нека цркне комшија са кравом знамо шта ћемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

19.10.2023 15:04

Човјек без страха излази против власти тако треба камо среће да изађу сви ко он онда би нам се животи промјенили на боље овако ништа није партијска књижица све и државни посао отворите очи државна установа је као санаторијум за болесне људе зато слиједите Дончића можда нам и сване некако.

ОДГОВОРИТЕ