Због немара домова здравља пацијенти морају куповати лијекове

Због неуспјешних јавних набавки лијекова, неадекватне процјене обима потребних лијекова и набавке лијекова са додатне листе, домови здравља у Републици Српској упућивали су пацијенте да купе лијек властитим средствима са или без могућности рефундације, упозорили су републички ревизори оштро критикујући управљање залихама лијекова у овим здравственим установама.

Република Српска 17.10.2023 | 17:51
Због немара домова здравља пацијенти морају куповати лијекове

Главна служба за ревизију јавног сектора РС је од почетка 2019. до краја 2022. године у 55 домова здравља у Републици Српској ревидирала управљање залихама лијекова, те утврдила да се ове здравствене установе много ослањају на централизоване набавке лијекова што је доводило до кашњења у њиховој испоруци у минималном трајању од мјесец дана.

Ревизори наводе да  су у периоду вршења ревизије спроведена четири основна и четири поновљена централизована поступка набавке лијекова уговорене вриједности чак 12 милиона КМ без ПДВ-а.

Нагласили су да због превеликог ослањања домова здравља на централизовану набавку лијекова једна трећина до једна четвртина лијекова са листе није успјешно уговорена због недовољне конкуренције.

Вођење евиденције далеко од 21. вијека
Колико је ситуација алармантна говори и податак да се евиденције о потрошњи и залихама лијекова најчешће воде ручно на обрасцима у папирној форми, те не омогућавају да домови здравља располажу са подацима о стању залиха лијекова у реалном времену.

„Интерне и екстерне контроле потрошње залиха лијекова у домовима здравља не дају квалитетан увид у снабдијевеност домова здравља потребним лијековима“, наведено је у извјештају.

Посебно је забрињавајуће то што домови здравља не посвећују адекватну пажњу утврђивању реалног обима потребних лијекова са листе лијекова за амбуланте породичне медицине, због чега повлачење уговорених количина лијекова у поступцима централизованих јавних набавки варира од 50 до 80 одсто по поступку.

Републичка служба за ревизију истиче и то да ревизија листе лијекова није вршена у складу са прописаним правилима.

„Домови здравља нису самоиницијативно упућивали своје приједлоге за ревизију листе иако су у пракси употребљавали 52 лијека различитих облика и доза који се не налазе на листи“, упозорили су ревизори.

Додали су и то да стандарди и нормативи здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања који се односе на финансирање функционисања апотекарске дјелатности нису примијењивани у пракси, док су потребна средства за набавку лијекова са листе обрачуната, призната и уговорена, иако стандардима и нормативима нису предвиђена.

„Фонд здравственог осигурања и Министарство здравља и социјалне заштите не извјештавају Владу Републике Српске о централизованим јавним набавкама у скалу са њеним закључцима“, истакли су ревизори.

Ревизори наводе и то да од 55 домова здравља у РС, само домови здравља Бањалука и Бијељина имају основане организационе јединице које се баве апотекарском дјелатношћу и ангажоване одговарајуће кадрове фармацеутског усмјерења.

Залихама лијекова у већини домова здравља управља главна сестра
„Остали домови здравља за потребе управљања залихама лијекова су организовали приручну апотеку, гдје је њихово вођење углавном додијељено главној сестри дома здравља као додатни посао“, кажу ревизори.

Упозоравају да важећа листа лијекова за амбуланте породичне медицине и домове здравља не представља у потпуности свеобухватан и ажуран асортиман лијекова потребан за пружање здравствених услуга на примарном нивоу здравствене заштите.

Сматрају да стандарди и нормативи здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања не пружају адекватну основу за обрачун и уговарање средстава потребних за финансирање функционисања апотекарске дјелатности и набавку лијекова у домовима здравља.

Према њиховим ријечима, ни информатички ресурси у домовима здравља у РС нису такви да би могли обезбиједити управљање залихама лијекова које би било у складу са стандардима здравствене заштите.

„Постојећи начин праћења, контроле и извјештавања о потрошњи и стању залиха лијекова у домовима здравља није у потпуности у функцији управљања лијековима“, стоји у извјештају. 

(Цапитал)  Фото:Пиxелс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Све се

17.10.2023 18:07

Купује у домовима здравља,бар у насем,на улазу платис партиципацију,а после прегледа добијес рецепт да купис за своје паре,сваки лијек,небитно да ли имас 5 или 75 година,најгоре и најзалосније сто нам се свима одбија здравствено осигурање,а у стварности ако немас новца за лијекове мозес цркнути дзаба сто си осигуран

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

17.10.2023 19:35

Тако вам и треба,кад вам није ваљао ТИТО

Name

Борац

17.10.2023 20:43

Какав министар,такво и здравство.

Name

+

17.10.2023 18:48

Све морамо сами, а џепови баш Народу празни. Ни за исхрану. Банда се накрала и има све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво

17.10.2023 19:15

српска је најјача сила у Европи! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

17.10.2023 21:55

Не лажите, Српска је најјача у свему па и у здравству. Вјерујте Рудоњиним ријечима не народном искуству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ствар навике

19.10.2023 00:13

За било које немарности рацун се испоставља народу.

ОДГОВОРИТЕ