ТИ упозорава: Фарса на суђењу бившем премијеру Српске

На суђењу бившем премијеру Републике Српске Александру Џомбићу које прате и посматрачи Транспаренцy Интернатионала у БиХ, данас је дошло до измјене оптужнице а рочиште је одржано прије него што је најављено, тако да је све прошло без присуства медија и јавности.

Република Српска 17.10.2023 | 15:05
ТИ упозорава: Фарса на суђењу бившем премијеру Српске

Данашње суђење било је заказано за 9:00 часова како је објављено у саопштењу за јавности као и на Распореду суђења на званичном сајту Окружног суда у Бањалуци. 

Ипак у заказаном термину медијима и посматрачима који су се појавили на рочишту речено је да је суђење завршено и да се одржало прије најављеног почетка о чему јавност није била обавјештена. 

-Рочиште је помјерено за пола сата због изненадних обавеза члана вијећа, о чему су се странке сагласиле, те због кратких рокова и других суђења направљен је пропуст у завођењу промјене у распореду суђења. На истом рочишту је републички јавни тужилац оптужницу дјелимично измијенио у чињеничном опису, стоји у одговору Окружног суда у Бањалуци.  

ТИ БиХ се обратио данас захтјевом за приступ информацијама Републичком јавном тужилаштву те тражио доставу копије измијењене оптужнице. 

Треба подсјетити да ово суђење траје дуже од годину и по дана а рочишта су више пута одгађана због недоласка вјештака машинске струке из Новог Сада, а који је за потребе Републичког јавног тужилаштва РС вршио вјештачење инвестиције  за коју је “Енерголинија” добила кредит. И сам оптужени се једном није појавио у судници због чега је суд издао наредбу да се бивши предсједник Владе Републике Српске доведе на рочиште у јуну прошле године. 

Подсјећамо, Александар Џомбић је оптужен за кривично дјело “злоупотреба службеног положаја или овлаштења”, односно по оптужници се доводи у везу са незаконитом додјелом кредита Инвестиционо-развојне банке РС правном лицу “Енерголинија” д.о.о. Зворник 2012. године у износу од 19.4 милиона марака.

Након дугогодишње истраге оптужница је подигнута тек у јануару прошле године. 

(БН) Фото: Српскаинфо

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Истина

17.10.2023 15:25

Ко је тузилац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.10.2023 21:53

Да није можда извјесни господин Мијатовић,подпредсједник и министар у влади федерације мало прсте умјешао,ипак је он био његов дугогодишњи пајтос у свему,па и у томе за шта се Џомбићу суди

Name

Муња

17.10.2023 15:49

Наравно да је ФАРСА ,У СЈЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ ЈЕ СВАСТА МОГУЋЕ...... Е ној народе ,све ће вам узети и дùшу и достојанство и нема краја ,пљачки ....народа у које се заклињу ,хоштаплери ,бандитоси и глумци "патриоте".....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

17.10.2023 18:23

Све за наше добро!!

Name

Добој Озрен

17.10.2023 16:17

Суде првом суде бившем суде садашњем пресједнику Републике Српске ,ја више незнам зашто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2023 18:42

Суде и предсједнику владе Федерације БиХ...шта ћеш кад само криминалци могу бити изабрани за предсједника владе у БиХ...

Name

Игра

17.10.2023 16:28

Све је магла све је игра са народом у РС а и са медијима. Команде стижу са врха и сви нижи играју ринге раја па може и тајно суђење а може ако одлуче и ноћу кад никог нема. Може им се све јер овдје нема никакве одговорности, никакве контроле рада, нити Д од демократије. Све је овдје умрежено у хоботницу власти и сви глуме некакав рад а све се само народски речено отаљава до даљњег. Сви чекају неку промјену па да онда крену са отварањем ладица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.10.2023 16:30

Појео вук магарца 300.000 за судију и све легло стара гира Зеље Ковацевица који сад у Бг троси покрафено овај је бар ту па га треба усраним маљем

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

17.10.2023 17:56

Какав курванл.к на високом нивоу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада

17.10.2023 17:57

Мијења оптужницу. КУПЉЕН ТУЖИЛАЦ. МИ.У ИМ.

ОДГОВОРИТЕ