Путин и Орбан у Кини о сарадњи у области нафте и гаса

- Руски председник Владимир Путин и премијер Мађарске Виктор Орбан разговарали су данас о билатералној сарадњи, на маргинама самита Појас и Пут који се одржава у Пекингу. 

Свијет 17.10.2023 | 13:28
Путин и Орбан у Кини о сарадњи у области нафте и гаса

Двојица лидера су разговарали о сарадњи на пољу испорука нафте и гаса, као и у области нуклеарне енергије, рекао је за мађарску агенцију МТИ шеф Орбанове прес службе Берталан Хаваши.

Према његовим речима, Орбан је нагласио значај очувања мира и да је заустављање прилива избеглица, санкција и борби кључно за цео континент, укључујући Мађарску.

"Упркос томе што су у данашњим геополитичким условима могуц́ности за одржавање контаката и развој односа веома ограничене, не може а да не изазове задовољство што се наши односи са многим европским земљама одржавају и развијају. Једна од тих земаља је Мађарска", рекао је руски лидер, преноси агенција РИА Новости.

Орбан је истакао да званична Будимпешта никада није желела да улази конфронтацију са званичном Москвом, преноси руска агенција. 

"Било је тешких састанака, али никад тако тешких као овај јер никада раније нисмо били у тако тешкој ситуацији. Мађарска никада није хтела да се сукоби са Русијом, напротив, циљ Мађарске је увек био успостављање и ширење најбољих међусобних контаката и у томе смо били успешни", рекао је Орбан и додао да његова земља покушава да "сачува све што је могуће у оквиру билатералних контаката" и да је заинтересована за наставак економске сарадње "све док је то могуц́е".

Путин је скренуо пажњу на смањење трговинског промета за 35 одсто у првих седам месеци ове године и предложио да се размисли како се тај тренд може променити, а Орбан се захвалио руским компанијама Росатом и Гаспром на партнерству и испуњавању договорених обавеза.

(Тањуг) Фото: Тањуг/ Спутник, Кремлин Поол/ АП

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коле Xy

17.10.2023 16:07

Два лопова,увијек се договарају како што више за своју корист, а у име народа и државе се богатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

17.10.2023 18:46

Фале им ова два наша са двије стране Дрине.

Name

Прњавор

17.10.2023 17:51

Ццццц,а куд они то мисле транспортоват?прво Зеленског морају да питају

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.10.2023 18:07

Браво за обојицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел то нека

17.10.2023 19:51

Илегална борба, Боx?

ОДГОВОРИТЕ