СНСД једно прича у Бањалуци, а друго ради у Сарајеву

Предсједник СДС-а Милан Миличевић сматра неприхватљивим формирање нове судске инстанца на нивоу БиХ – тзв. Апелационог суда БиХ, и подсјећа власт Републике Српске да формирање новог суда не води прокламованим путем поврата надлежности него ка цементирању неуставно пренијетих надлежности и преносу надлежности Републике Српске. 

Република Српска 17.10.2023 | 10:46
СНСД једно прича у Бањалуци, а друго ради у Сарајеву

''Умјесто да се ријеши питање Уставног суда БиХ и замјене страних судија домаћим, СНСД је поново спреман да крши закључке усвојене у Народној скупштини и да фомира нову неуставну судску инстанцу на нивоу БиХ. Прије подне су тврдили да су Суд БиХ и Тужилаштво БиХ неуставне институције, прећуткујући да су њиховом политичком неодговорношћу у Парламентарној скупштини БиХ потврђени наметнути закони о Суду БиХ и Тужилаштву БиХ, а поподне са партнерима из ФБиХ договоре формирање Апелационог суда БиХ. Ово није враћање надлежности ентитетима, него додатно цементирање правосудног система на нивоу БиХ'', наглашава Миличевић.

Он подсјећа да се СНСД стално поигравао референдумом о укидању Суда и Тужилаштва БиХ, те примјећује:

''Зар не би било боље да сада питају грађане желе ли Апелациони суд, а не да послије расписују референдум да га укидају!? Нажалост ово говори о неодговорној националној политици и власти која једно прича у Бањалуци, а све супротно ради у Сарајеву. Тражимо да се Народна скупштина изјасни од Закону о судовима БиХ, прије његовог усвајања у Парламенту БиХ, јер само Народна скупштина може дати или оспорити сагласност за пренос надлежности, а не групица лидера. Нека скупе храброст и дођу у Народну скупштину''.

Предсједник СДС-а истиче и да је неприхватљив приједлог да нове судије Уставног суда БиХ, који би замијенили стране судије, бира Парламентарна скупштина БиХ, а не Народна скупштина.

''То је чист уступак ХДЗ-у на штету Републике Српске. Неприхватљиво је да овлашћења Народне скупштине преносимо на ниво БиХ да би се изашло у сусрет ХДЗ-у!'', каже Миличевић.

Народна скупштина је, подвлачи он, јасно рекла да нема усвајања европских закона док се не ријеши питање Уставног суда БиХ, те да власт Српске то наставља да крши.

''СНСД и њихови партнери из Републике Српске умјесто  да дају уступке својим федералним партнерима на штету Републике Српске  треба да поштују Устав и одлуке Народне скупштине Републике Српске'', поручио је Миличевић.

(БН) Фото: СДС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Србо

17.10.2023 10:57

Само ви чекајте да Снсд нешто као уради, ви дајте свој коментар и опет сачекајте , па опет коментар а СДС нема нигдје у БЛ, ви и нежелите узети власт, лакше је само критиковати, дугогодишњи члан СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

17.10.2023 10:58

И колико пута цете то поновити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

17.10.2023 11:08

Опозиција да се слози и да се народ дизе да се овај јарам скида са врата док нас јос има🤢

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

17.10.2023 11:14

Политика снсд је постала прђење у празан чабар, то и слијепац види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.10.2023 11:26

Људи. Па ЈЕЛЕНА ЈЕ У СКУПШТИНИ , КАДА ЈЕ БИЛА ПОСЛАНИК ЈАСНО ГОВОРИЛА ДА ЈЕ ДОДИК ХРВАТСКИ ИГРАЧ. АГЕНТ. ПА ДО ПОДНЕ ЈЕДНО ,А ПОПОДНЕ СУПРОТНО. НА ШТЕТУ РС. ПА МАЛО ТО БРЖЕ ПРЕДУПРИЈЕДИТЕ. ОДЕ СВЕ У МАТЕРИ.У. ЈЕДАН ДОДИК НЕЗАКОНИТИМ РАДЊАМА ОСТАЈЕ НЕКАЖЊЕН ПОЛИТИЧКИ БАР. ПА НИСУ БОРЦИ ГИНУЛИ И 30 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ И ГЛАДНИ СУ. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оли

17.10.2023 11:29

У ПРАВУ СИ. СВЕ СТЕЗЧНО И МЛАДО ЈЕ ОТИШЛО. ОСТАО ПОЛИТИЧКИ СЛОЈ, ПЕНЗИОНЕРИ, ДИЈЕЦА И ЈОШ ПОНЕКО, ДА ПРЕЖИВЉАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да казем

17.10.2023 12:50

Фрула се потросила, дзаба свирате

ОДГОВОРИТЕ