Најављена тужба: Камиони "Интеграла" оштетили пут

"Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић данас се, ко зна који пут по реду, лично, на терену, увјерио у катастрофално стање локалног пута Бијељина-Батковић-Клис изазвано проласком теретних камиона "Интеграл инжењеринга", а за потребе изградње ауто-пута кроз Семберију", саопштено је из кабинета градоначелника Петровића.

Република Српска 16.10.2023 | 18:24
Најављена тужба: Камиони "Интеграла" оштетили пут

Дионица од 4.1 километар од обилазнице до мјеста укрштања будућег ауто-пута са локалним путем Бијељина-Батковић-Клис  предмет је експлоатације, због проласка камиона предузећа која изводи радове.

Уз напомену да нико није против изградње ауто-пута, те да је свима веома важно брзо повезивање зарад што бржег и квалитетнијег промета роба, услуга и кретања становништва уопште, Петровић је појаснио озбиљност ситуације у овом семберском селу.

- Већ осам мјесеци трају разговори, у покушају постизања договора, са представницима "Интеграл инжењеринга". Доказ неозбиљности је чињеница да је на сваком од пет одржаних састанака у име "Интеграл инжењеринга" разговарала делегација у различитом саставу.

Сваки пут су делегације изражавале став да је Интеграл свјестан ситуације и преузетих обавеза, те да ће поправити стање на терену послије консултације са својим надређенима (који се на састанцима нису појављивали) - казао је Петровић, стоји у саопштењу.

Потисивањем уговора са "Аутопутевима Републике Српске", "Интеграл инжењеринг" је преузео обавезу одржавања и  пута Л4. Подсјећања ради, пут у Мјесној заједници Велино Село је у једнако катастрофалном стању.

Камиони превозе преко 40 тона терета (плус тежина камиона) и то је оно што наноси оштећења на путу, оградама, фасадама кућа, што додатно узнемирава мјештане Батковића.

Градоначелник је нагласио да је Град Бијељина доведен пред свршен чин, а то је покретање тужбе пред надлежним судом против извођача радова због упропаштеног пута Л4.

Наиме, возачи који користе ову дионицу трпе оштећења на возилима на свакодневном нивоу, а одштетне захтјеве упућују на адресу Града Бијељина. Исплата обештећења додтано оптерећује буџета Града.

Петровић је појаснио и покушај предсједника Савјета мјесне заједнице Батковић да постигне договор са извођачем радова који се, очигледно, завршио неуспјешно.

- Након посљедњег обећања које је извођач радова дао у септембру мјесецу, стање је и даље непромијењено.  Предсједник Савјета Мјесне заједнице Батковић је на једној од  друштвених мрежа обавијестио јавност да је са представницима извођача радова лично имао састанак и постигао договор да ће оштећења бити санирана асфалтном масом. 

"Оно што видимо на терену је да су оштећења „санирана“ каменим агрегатом. Дакле, није поштован ни договор са представником Мјесне заједнице Батковић", навео је Грдаоначелник и додао да је једина преостала могућност коју Град Бијељина има је покретање тужбе, која ће бити поднијета у наредном периоду.

Он је искористио прилику и још једном упутио апел "Интеграл инжењерингу" да поступи као друштвено одговорна компанија и крене у процес попуњавања ударних асфалтних рупа асфалтном масом, а не каменим агрегатом, јер ово не рјешава проблем.  

Камени агрегат такође ствара оштећења на возилима која се само надовезују на она која изазивају ударне асфалтне рупе.

Стручњаци кажу да је укупна дозвољена маса до 40 тона. У овом случају је ријеч о дупло већем терету који трпи пут Л4.

Град је имао намјеру да се у рјешавање проблема крене договором, али је неиспуњавање обавеза, које траје већ осам јесеци, довело Град Бијељину у позицију да је тужба једино рјешење.

Петровић је дао рок извођачу радова да у наредна два до три дана крене са санирањем оштећења асфалтном масом, јер у противном - слиједи тужба.

Он је изразио спремност на протесте и блокаду пута, заједно са мјештанима Батковића.

"Уколико не почну радови на санацији пута, постоји још једна могућност - позваћемо мјештане Батковића да блокирају пут и спријече пролазак теретних камиона извођача радова, како бисмо, заједничким снагама, приморали Интеграл инжењеринг на друштвено одговорно понашање", најавио је.

Један од многобројних огорчених мјештана Батковића је и Драгомир Ђорђић. У разговору са Градоначелником Ђорђић је истакао да је тренутно стање пута алармантно, те да је и њему, као и бројним мјештанима, кретање овом дионицом изузетно отежано, због чега је приморан да одласке у град сведе на минимум, како би смањио могућност оштећења на свом аутомобилу.

Он је нагласио да посебно забрињава надолазећи период падавина, када ће кретање преко оштећених дијелова пута бити, практично, немогуће, ако не услиједи хитна санација.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Баша Мркаљ

16.10.2023 18:53

Исти је он ко и Милокрад.. Маркет "Нешковић" у родном селу Градоначелника ради недељом читав дан, а он ћути значи добија од тајкуна директно у џеп..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре баша

16.10.2023 19:53

Боље ћути не лупетај кад немаш појма да има трговина које могу да раде недјељом под посебним условима за раднике који хоће да раде недјељом.У граду има бар десетак таквих локала који под тим условима раде.

Name

Батковиц

16.10.2023 20:13

Колико смо ми упознати, пословодје на терену из Интеграла су рекли да це се пут поправити цим се заврсе радови на аутопуту, а до тада га санирати. У поцетку је то било санирање са асфалтном масом, ал се показало лосе због тезине која стално прелази преко њега и морала би се стално скидати веца колицина и радити доњи слој цврсци, сад се пресло на камени агрегат, који се и показао као боље тренутно ресење.

Name

Србо

16.10.2023 19:02

Тако на путу ПД БЛ, откад се вози угаљ за Србију а пут рађен прошле године појавили се колотрази, а камионске ваге нема никако а прије свако мало била код бивше фабрике Унис подно Туњица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

16.10.2023 19:35

Урадјен пут,3цм нови слој…

Name

А

16.10.2023 19:47

Јесу ли крмад почели исплаћивати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

16.10.2023 19:53

Дај човјече уради неки пројекат за град. Остави се тужакања. Уради нешто што ће привући инвеститоре, отворити радна мјеста, учинити Бијељину још јачом. Замјени неисправне сијалице за почетак. Ко ти је ту крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Семберија

16.10.2023 22:15

А ти једи тај свој сендвич и ћути кад немаш ништа паметно за рећи.

Name

Ре

16.10.2023 22:39

Ово је доказ да си дјукин слепац,ниста не видис а лупетас.

Name

ЦХ

16.10.2023 23:08

Ти си мишков дупелизац и паметнији си кад се не јављаш

Name

+

17.10.2023 09:29

Тужба наравно. Јер Суд је за такве ствари. Плаћени су и треба да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.10.2023 19:48

Докторе, волио бих да нам одговорите зашто смо сиромашни?

Name

Хехехе

17.10.2023 19:41

Па ста би кретен да камиони не иду цестама, за ста су прављене него да се по цести вози. Будалетина обицна.

ОДГОВОРИТЕ