Милионска штета: Три огромна пожара у предузећима у БиХ

У протеклих мјесец дана забиљежена су три огромна пожара у предузећима у Бањалуци и Градачцу, односно Мостару, а укупна штета се процјењује на више милиона марака.

Република Српска 16.10.2023 | 16:09
Милионска штета: Три огромна пожара у предузећима у БиХ

Међу посљедњим примјерима је онај од прије неколико дана у згради "Електрокрајине" у Бањалуци, гдје штета још није утврђена, а као прелиминарни узрок означене су електроинсталације из тоалета.

Из "Електрокрајине" су за "Независне новине" рекли да још није познат износ штете настале у пожару који је избио 9. октобра.

Дан касније, односно 10. октобра, драматична ситуација забиљежена је у Индустрији модне конфекције "Кула" у Градачцу. Производни погони су готово потпуно изгорјели. Људских жртава нема, а материјална штета ће тек бити детаљно процијењена, али је јасно да ће бити милионска.

"Милиони су у питању, нарочито кад узмемо у обзир да је ово текстилна индустрија, да су изгорјели и материјали. Људских жртава, хвала Богу, нема", рекао је Синиша Баковић, командир Професионалне ватрогасне јединице Градачац.

Директор компаније Мирсад Новалић каже да је изгорјело 70 одсто објекта. Он, ипак, сматра да би производња могла почети идућег мјесеца.

"Очекујем да бисмо до новембра могли затворити овај дио зграде и замијенити срушени зид, те очистити преостале погоне, тако да у новембру наставимо производни процес и вратимо раднике на њихова радна мјеста", рекао је Новалић.

А 11. септембра драматично је било у пословној зони мостарског насеља Родоч, гдје је велики пожар избио у фирми "Ферро Кеш", те се немилосрдно ширио наносећи огромну штету. Иако су на терен изашле све расположиве ватрогасне јединице, којима је помогло око стотињак радника, штета коју је узроковао пожар је, како се процјењује, вишемилионска.

"Штета је заиста огромна, не могу ни процијенити колика је", казао је Петар Јурић, заповједник ПВП Мостар.

У том пожару, према доступним информацијама, ватрена стихија је прогутала хале чак три предузећа. Осим фирме "Ферро Кеш", у којој су изгорјеле радне машине за арматурне мреже и за обраду метала, страдале су и хале фирме "Емцон" д.о.о. Мостар, гдје је ватра прогутала све радне машине и пратеће електроинсталације, а пожар је уништио и халу компаније "Премиер Фебецо", у којој су изгорјела чак 34 нова и два половна возила.

Серији ових пожара, подсјетимо, претходио је још један велики пожар, који је забиљежен 24. августа у Бањалуци, гдје је горјела фабрика папира "Целеx". Генерални директор "Целеxа" Марио Блажевић рекао је да штета износи од 10 до 12 милиона евра.

(Независне) Фото:БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

А

16.10.2023 16:25

Аеродром у УК, а пожар у Аустралији, а ини пожари широм свијета? За све је то крив Додик и власт Р Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2023 20:57

Ма опусак ронхила је крив....

Name

Дјецко

16.10.2023 16:37

Моја компанија управо данас добила наредбу да се Масцхине и стројеви преиспитају и посаљу у Кулу код градацца.Посто много година производе и за нас и драго ми је лицно да смо у могуцности помоци. Инаце ми је компанија у Њемацкој врло позната по теxтилној прозводњи. Поздрав за све Босанце и Херзеговце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

16.10.2023 17:06

Овим данасњим "послодавцима" је тросак улагати и плацати ватрогасце а кад се деси позар И направи се милионска стета онда је неко други крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

16.10.2023 17:09

све су то "климацке" промјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

16.10.2023 17:11

Најгоре је сто изгори “документација”, а народ ко народ направи е све изнова и то “ јос старије” ко мост у Мостару!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухљеб

16.10.2023 20:58

Документација гори од зеље да прва изгори...