Вучић: "Појас и пут" дао је допринос развоју Србије

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је напредак Србије у последњих 10 година делимично везан и за иницијативу "Појас и пут" и да Србија схвата да се економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности у великој мери селе у Азију.

Република Српска 16.10.2023 | 14:12
Вучић: "Појас и пут" дао је допринос развоју Србије

Одговарајући на питање новинара колико је та иницијатива допринела развоју Србије, Вучић је у Пекингу рекао да ми у Србији не примећујемо како се развијају ствари у том делу света који, како је рекао, третирамо на погрешан начин.

"Не разумемо да се новац и инвестиције у великој мери селе на азијски континент. И даље је Европа место најбоље место за живот, али економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности се у великој мери селе у Азију. Морамо да разумемо ситуацију у свету да не бисмо пропали, као што смо пропали падом Берлинског зида, јер нисмо разумели шта се дешава у нашем комшилуку", поручио је Вучић.

Оценио је да је сада и велика борба око Африке, где имате четири или пет великих играча.

"Кина и САД као главни, а ту је због традиције наравно француски утицај и још неких европских земаља, као и руски и турски утицај. То је пет сила које се боре за политички, привредни и сваки други утицај у Африци, јер свет се полако шири и као и раст. Некад је БДП Европе био 20 одсто светског БДП, па 17, па ће бити 10, па седам и тако даље. Тачно видите како се ствари померају ка Азији. То је од огромног значаја за нас", казао је Вучић. 

Он се осврнуо и на то ко су гости на самиту "Појас и пут".

"Од Русије која постаје све већи партнер. Размена Кине и Русије досеже 170 милијарди долара, а само у последњој години увећала се за 35 одсто. Поред руског председника, имате и две европске земље, тројицу председника из Јужне Америке, имате више представника из Африке. Премијера Египта, уместо председника Сисија, председника Етиопије, то је опет 120 милиона људи, затим Пакистан, као најближа земља, Лаос, Шри Ланка", набројао је Вучић.

Истакао је да су из сваког светског региона пажљиво изабране земље, а да је ту и Антонио Гутиереш, јер је то једна велика светска а не локална иницијатива.

На питање да ли Србија разуме светске токове, Вучић је одговорио да је на људима да виде да ли то разумемо или не. 

"Имали смо бројне проблеме, од фискалне консолидације, опоравили смо привреду, повећали девизне резерве за 12 милијарди, пензије су скоро дупло веће, са 202 евра на 390 просечна. Плате са 320 евра на 820 евра сада у децембру. Онда нека људи процењују да ли добро радимо. При томе у немогућим условима чувате мир, од мигрантске кризе, короне, рата у Украјини, Изреел-Палестина, пре тога поплаве, фискална консолидација", навео је Вучић.

Како је рекао, само што нам још метеорити нису падали у последњих осам година, а ми смо сваке године повећавали животни стандард. 

"Ја мисллим да су то велике ствари и да људи то виде и да су задовољни својом владом и државом", закључио је Вучић.

(Тањуг) Фото: Принтскрин

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+

16.10.2023 14:36

Задовољни смо са БДП. Али нисмо, што сте продавали странцима земљиште.То се није смијело. УКЊИЖЕНО У КАТАСТРУ на СРБИЈИ И ЊЕНИМ ГРАЂАНИМА НИЈЕ СМИЈЕЛО ДА СЕ ПРОДАЈЕ СТРАНИМ ФИРМАМА. БОГАТАШИМА. ВАЉДА ЈЕ САМО ЗАКУП ПО ЗАКОНУ МОГУЋ. ЗА ПОРОДИЧНЕ КУЋЕ ДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медијски мрак

16.10.2023 15:52

У Србији се не смијеје дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема пљацке

16.10.2023 16:45

Нема пљацке нема ни доброг зивота на Западу. Сва поента. Али јадни и поред изобиља бавили се изопацености и тако и скапали....

ОДГОВОРИТЕ