Комесар УН: Хуманитарна криза у Гази све већа

- Комесар Уједињених нација за помоћ и рад с палестинским избеглицама (УНРWА) Филип Лазарини нагласио је да је хуманитарна криза доспела у критичну фазу у Гази.

Свијет 16.10.2023 | 07:52
Комесар УН: Хуманитарна криза у Гази све већа

Он је упозорио да Газа брзо остаје без воде и струје, као и да се становништво сусреће са озбиљном несташицом хране и лекова, пренео је ЦНН.

"Газу гуше и делује да је свет тренутно изгубио људскост. Ако погледамо питање воде - а знамо да је вода живот - Газа тренутно остаје без воде, остаје без живота", истакао је Лазарини.

Упитан на конференцији за новинаре око обнављања водоснабдевања на југу Газе, Лазарини је рекао да УН засад нема ту потврду.

"Како сам разумео, ако постоји обнова испоруке воде, то ће превасходно утицати на град Кан Јунис или половину Кан Јуниса. Дакле, неће бити покривена област јужно од Кан Јуниса или људи из Рафе. Опет, ово је извештај који треба да се потврди. А засад, наше колеге на терену не могу да потврде ову информацију", рекао је Лазарини.

Он је описао досад невиђену хуманитарну катастрофу, у којој хиљаде људи тражи склониште у објектима УНРWА, док су ресурси растегнути до крајњих граница.

"Број људи који траже склониште у нашим школама и осталим објектима УНРWА на југу је огроман, а ми више немамо капацитете да их примимо", упозорио је Лазарини.

(Тањуг) Фото: АА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Приједорчанин

16.10.2023 10:48

Утицај УН-а је спао на ловачко или културно умјетничко друштво у међународној политици. Ово су патетичне изјаве, не ради се ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад је поддзао

16.10.2023 16:02

Израел и неке земље а 10 земаља је цак затразило да се не испоруцује хуманитарна помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само казем

16.10.2023 20:56

Нека се обрате Хамасу за хуманитарну помоц. Гласали су за њих на изборима великом вецином, па је тамо адреса на који треба да се обрате. Ако имају пара за ракете, муницију, возила и сигурне куце у Дубаију, требало би да се надје и мало воде и хљеба за њихове гласаце... само казем.