Скуп телефон: Само потреба или знак моћи

У БиХ је током протеклих седам мјесеци увезено 20 одсто мање мобилних телефона у односу на исти период прошле године, показују подаци УОИ БиХ. Међутим, за њих су купци инкеширали око три милиона КМ више. Да ли скупљи, несумњиво углавном и квалитетнији телефони потреба или статусни симбол?

Република Српска 14.10.2023 | 19:49
Скуп телефон: Само потреба или знак моћи

Подаци УИО БиХ потврђују да је куповна моћ грађана све мање, па је код већине свака марка потрошена прије него што је и зарађена, на основне животне потребе. С друге стране, оним богатим новац није проблем па купују све скупље мобилне телефоне. Зашто потрошити 5 до 6 пута више новца када и јефтинији телефони имају скоро исте функције и шта нам то говори?

“Говори нам то да имамо само богате и сиромашене, оне који себи могу да приуште све, на рачун оних других који немају. Више њих жели да има телефон да би други видјели него што је њима потребно”, сматрају грађани Бијељине.

Мали број људи у БиХ има много новца. Да је најскупљи телефон за њих статусни симбол, а не потреба, потврђује и струка. То је, истичу, својеврстан лични маркетинг. 

“Познато је да људи кроз робе и услуге, а не само мобилне телефоне, настоје да се као потрошачи покажу другачијим од осталих, односно граде властити идентитет, креирају властити имиџ”, сматра економиста Адмир Чавалић.

Да је то ствар престижа и неких модних трендова, сматра и социолог Владимир Васић.

“Тиме покушамо да будемо на нивоу у неким друштвеним круговима, што ствара парадокс да ми у БиХ трошимо више новца него што имамо”, објашњава Васић.

Телефон није јефтина играчка, али га не купују само богати него и обични људи који за њега понекад дају читаву плату. Да ли је разлог исти као и код богатих?

“Они желе да буду дио тог друштва јер, кад сједе у кафићу, изваде телефон и онда сви могу да виде шта имају, а шта не”, каже једна грађанска Бијељине.

Мобилни је лакше купити у односу на луксузни аутомобил, сат или накит, па је, дакле, приступачнији статусним симболом у односу на класичне. Парадоксално је да мобилни телефони, умјесто да изједначавају и спајају кориснике, јаз међу њима продубљују.

“Оно што највише забрињава јесте што мобилни телефони код најмлађе популације стварају озбиљну друштвену подјелу. Ствара се јаз између богатих и оних мање богатих. То код дјеце може да буде и повод за конфликт”, објашњава Васић.

Да се дјеца данас, свјесно или несвјесно, уче погрешном систему вриједности, па и у односу према мобилним телефонима, на којима обиђу свијет, а да истовремено не знају да буду дјеца, потврђују и грађани.

“Кад сам био млађи, “крао” сам трешње и шљиве, играли смо се лоптом, жмурке ...не знам куд плови овај брод”, присјећа се један Добојлија.

Често желимо да вјерујемо да смо много другачији од људи са запада. Зато редови нестрпљивих купаца испред, нпр. продавница теххике који једва чекају да купе неки нови модел телефона престижне марке, на богатом западу, код нас изазива подсмијех. Међутим, питање је јесмо ли ми заиста толико другачији од њих или можда ипак и нисмо... бар не толико колико мислимо.

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Хакала

14.10.2023 19:54

Чисти престиж,ништа друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Хакала,

14.10.2023 22:10

Јесте престиж, али још већа малограђанштина и покондореност, а исто је и са децом какви родитељи још гора дјеца, а Добој лија ме врати у младост и изазва осмијех на лицу.

Name

Ноцна дама

15.10.2023 09:22

Недам телефона, нема тих пара..

Name

Мили66

14.10.2023 20:00

Постоји једно једноставно правило приликом куповине - ТРЕБА ЛИ МИ ТА СТВАР?! А ако треба, коју функцију треба да има! Да ли је у питању телефон, ауто, обична гардероба... све је исто. Не трчим за скупим, треба ми практично! Шта ме брига ко шта мисли! Материјално се данас има а сутра!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

14.10.2023 22:10

У праву си сто посто.Мени се то десило приликом задње куповине аута,просле године.Насао добро ауто,не бас јефтино,и готово,идем по њега вани,и само једно јутро устао и рекао себи управо то:треба ли ми ово.И онда за два дана купим ауто овде,пет пута јефтинији,који ми слузи за оно за ста сам га и купио...

Name

Ана Марија

14.10.2023 20:23

Скупе телефоне најмање носи потреба и моц

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ана марија

15.10.2023 08:19

хоцесе моресе вала драгом богу

Name

Јоја

14.10.2023 22:20

аута станови напуцани љетовање скупа гардероба просеравања разна само да се изгледа моцно ... а оно у ствари јадац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

14.10.2023 22:25

Типични балкански крканлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кило

15.10.2023 07:10

Зене мрзе сиромасне мускарце,зато то силно разметење свим и свацим. Морас одавати утисак да имас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

15.10.2023 08:15

видила заба дасе коњи подкивају па и она дигла ногу дасе подкује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

15.10.2023 08:28

Знак моћи, кад додје у кафић избаци ипхоне на сто,јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

15.10.2023 09:34

А ста це јадни родитељи.Морају купити дјеци скупе телефоне; јер у сколи имају богати и сиромасни.И не бих рекла да је то статусни сумбол; јер знам људе који су богати а имају бзв телефоне.У ЦГ; сви имају најбоље тел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

16.10.2023 03:01

Уопсте није вазна марка ако врси радњу. Ово данас је као у моје вријеме када није било много аута па ко га је имао додје у кафану па тресне кљуцеве на сто да се види да он то посједује а тако данас и текефон. Искомплексирани то раде. Ста је бољи ипхоне од оног кинеског сто га изпонизавасе избсцисе са трзиста а ено прескоци све врсте. Кинеска роба није добра само зато сто је запад приказује као не квалитетну због ниских цијена и реклама утице на свјест купца који то олако прихвата. Тако је и за сву осталу робу од текстила па до возила. Ја сам механицар који никада у зивоту неби купи бмw јер има најлосији мотор. Радије би купио скоду и ладу сто због цијене тако због квслитета и издрзљивости. Е тако је и за телефоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2023 06:01

Сада је модерно да те сви чују шта причаш. Окрену телефон, ходају и причају наглас. Толико некултуре прихвата овај свијет да то није малограђанштина но глупавост. Прави дебили. А они мисле да је модерно, тренди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

18.10.2023 09:50

Залосно је сто људи са ових простора сматрају да је "скуп" мобилни показивање моци и богадства алооо то је свега 1500€ и то је вама моц и богатство ој јадооо изадјите мало напоље видите како народи зиве а ови наси це нас врате у пецине ускоро и прицаце како нам је добро.

ОДГОВОРИТЕ