СПЦ обиљежава Покров Пресвете Богородице

Православни верници данас обележавају празник Покрова Пресвете Богородице као помен на црквени догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви.

Република Српска 14.10.2023 | 08:11
СПЦ обиљежава Покров Пресвете Богородице

Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељицу и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима.

Безброј пута помагала је појединцима и народима у рату и миру, и свуда у невољама. Догађај који црква празнује догодио се 14. октобра 911. године, у време цара Лава Мудрога (Философа).

Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негде у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четири сата после поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором (покровом) изнад народа, као да том одећом покрива народ.

Била је одевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.

Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види ''Царицу и госпођу, како се моли за сав свет'', што Епифаније зачуђен потврди.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима.

Због тог догађаја уведено је празновање, да подсећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице кад год то од ње верници молитвено траже.

Овај празник се често назива и Покровице и сматра се да је женски празник, посебно посвећен породиљама и мајкама.

Због тога би све припаднице лепшег пола требало да буду посебно пажљиве и да не раде никакве тешке физичке послове.

У Србији је обичај да жене овај дан посвете поштовању Богородице, а свака девојка би требало да се помоли овој светици како би једног дана затруднела и одгајала децу у здрављу и срећи.

У Поповом пољу многе жене посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника. Славе га жене да би лакше рађале и подизале децу. Удате жене на овај дан купују хризантеме, стављају их пред врата како би привукле срећу, љубав и породично благостање.

Многе жене које немају децу посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника и моле се да им подари дете, а оне које имају моле се Богородици за њихово здравље. Празник славе жене да би лакше рађале и подизале децу.

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

yyy

14.10.2023 09:57

славајој и милост моли господа бога за нас гресне на земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

14.10.2023 11:27

Мени више нема помоћи ,ја сам пуко ко жвака . Да жена не губи вријеме ,слава јој и здравље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зене

14.10.2023 12:49

Слава и милост светој Богоридици

Name

21 Вијек

14.10.2023 17:52

Ко је ова? Јесу ли научници доказали да постоји? Је ли ови који вјерују у исту, иду доктору или чекају тај њихов небески рај и вјечност? Заузимају ли ред у болницама онима који не вјерују у ове наднараве ствари које нико није доказао? Зашто моле њу и остале и моле се да свим силама остану на планети земљи умјесто да са весељем иду у вјечни рај? Знал ко шта?

ОДГОВОРИТЕ