Литијум на Мајевици: Бијело злато или еколошка бомба? (ВИДЕО)

Жила литијума на Мајевици дигла је јавност на ноге. Еколози су ову информацију дочекали на нож сматрајући да ће копање руде да уништи живот на овом подручју. С друге стране, бијело злато, донијело би економски процват сиромашној општини Лопаре. Геолошка истраживања швајцарске компаније су завршена. Шта сад?

Република Српска 13.10.2023 | 23:03
Литијум на Мајевици: Бијело злато или еколошка бомба? (ВИДЕО)

Српској се десио литијум. Лопаре леже на руди будућности, по процјенама вриједној милијардама марака. Али, цијена ископавања је огромна. Плаћа се животом на овим просторима. Зато ће становништво након свих истраживања рећи свој суд.

„Став грађана који ћемо сазнати путем референдума за нас ће бити обавезујући“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Да би дошли до чисте руде, струка каже, потребни су врло инвазивни технолошки процеси, хиљаде тона сумпорне киселине дневно, формирање депонија, токсични материјали.

„Зависно од брзине вјетра и атмосферских прилика атмосферско загађење иде око 150 километара приликом чега све киселине падају по биљном и животињском свијету, да не рачунам нас људе“, објашњава Снежана Јагодић Вујић, из Удружења Еко пут из Бијељине.

„Из мог разговора са људима из Аркора рекли су ми да није та технологија у питању и да је технологија откопавања“, каже Савић.

„Кад год се буше рупе ради се фракција“, истиче Јагодић Вујић.

„Не можете ни угаљ да вадите без посљедица а камо ли и ово. Огромних посљедица. Имате примјер из Америке гдје је 200 километара радијус уништења. За овако малу земљу то је несагледиво“, јасан је Зоран Пољашевић, мастер инжењер животне средине.

Савић је поручио да ће, ако то буде тако, бити први на челу колоне да се то заустави.

Швајцарска компанија Аркор чија је испостава у Лакташима каже да је истраживања, која сју трајала четири и по године провела уз стриктно поштовање законске регулативе и у складу са највишим геолошким и еколошким стандардима.

А какав је потенцијал? Процјена је да би у Лопарама рудник донио до хиљаду радних мјеста.

„Мислим да би се вишеструко увећао буџет, запослило људе. Не би ми у Лопарама могли наћи тај број радника“, мишљења је Савић.  

Еколошка заједница категорична.

„Требало би да постоји другачији начин, да се развија туризам, да се заради новац, а не уништавањем животне средине“, категорична је Јагодић Вујић.

„Нама и читавој планети потребни су вода и храна. Телефон се не једе, литијум се не једе. Ми са литијумом губимо воду“, подвлачи Пољашевић.

„Ја нисам имао ниједан контакт са министром ни са предсједником Владе ни Републике Српске, ни прије овога. Мислим да би требало да имамо један такав састанак и са инвеститором и са представницима виших нивоа власти“, каже Савић.

А онда се поставља кључно питање: Шта када се заврши експлоатација рудника, шта послије?

О томе ће се размишљати кад се ураде све анализе и сви дају свој суд. Да ли ће бити бијело злато или еколошка бомба? Србија се, нпр. са тим изборила на протестима.

(БН) Фото: БН

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Циталац

13.10.2023 23:43

Несмије се то дозволити ,здравље људи , цист ваздух , циста вода су највеце богаство,ионако обицни људи немају ниста ид тога све це слити у дзепове резима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.10.2023 12:00

Овде је питања или ћемо устати или ћемо нестати са Мајевице и шире регије, похлепна багда гамади који гурају ово копање литијума на Мајевици мора бити похашпшена. Прво није у складу са законом да странац копа неке руднике и ровари по нашој хемљи, Уставни суд и Тужилаштво би морали да реагују ако смију од Додика, а као не смију боље нека часно поднсу оставке и раде нешто друго него што су се продали и предали под притикском диктаторског режима.

Name

научни институт

14.10.2023 12:01

Тако је свуда у Африци било где год су дошле економске убице са корпорацијама. Народ је умирао отрован од прљавих технологија, у биједи и сиромаштву, глади и болести, а странци су извлачили сва богатства. Зато су афричке земље и позвале Русију да из ослободи западних колонијалиста и окупатора.

Name

ре

14.10.2023 12:33

Цијела Србија се дигла да спријечи корумпирану власт да уништи цијелу регију Јадра и шире прело ријеке Дрине и Саве, а само ови овде политичари у РС се праве да не знају шта је било у Србији. Сви су добили паре за литијум. Ако је рудник литијума отрован за Србију, отрован је и за РС, или овде ми нисмо људи па могу с нама како хоће

Name

идеолог

14.10.2023 12:35

Блентави политичари биједни црви на Балкану мисле да је РУсија џаба устала против 2000годишње поробљавање човечанства од страна Запада и отимачине ресурса, и да човечанство ослободи од западног поробљавања, по свим континентима. Само ови наши бијдници се продали, и све дали западним корпорацијама. Срам вас било багро. Обавијстићемо Русија шта овде политичари на Балкану раде, па нека вас све у Сибир пошаље.

Name

реаговање

14.10.2023 18:24

Запад стотинама година ратује због ресура, са наше сероње му све дају и предају бесплатно без испаљег метка запад би да преузме сва наша рудна богатства. МИ Срби имамо најгору могућу власт. Запад је покренуо и рат против Русија за ресурсе Украјине, али Русија се брани и неда, а наша гамад на власти све даје без испаљеног метка.

Name

ре

14.10.2023 19:01

Јадни народ више нема мира од ових лопина политичара, који су од кад су дошли напали народ да му све отму, сву приверду и ресурсе, да мунаметну законе који га убијају, пљачкају, да му наметну све живе могуће намете, порезе, акцизе, пдвоове, кредите, отимачине, трошкове, распиништво и бахатост. Таман смо се одморили од одбране уљевичког у гачанског рудника, Додик поново напада народ да му отме рудник литијума на Мајевици, МОжеш давати своју очевину у Лакташина а Мајевицу нећеш давати никоме.

Name

ре

18.10.2023 11:38

Све и кад би било неког запошљавање у том руднику (а неће га бити за нас овде него минимална број запослених странаца те струке) и кад не би било тровања, никоме не треб никакво радно мјесто које нашу општину неповратни у нардним деценијама пртвара у пустињу без живот свијета. Може се радити било шта друго, не мора се радити на рачун нашег уништења. Нас ће та западна корпорације истовремено потровати и опљачкати.

Name

ре

18.10.2023 11:49

Полтичари су дали моју општину, моју земљу, моје имање западним корпорацијама да копају литијум наредних 70 година и да нас претворе у афричку пустињу, то ће се и десити ако се не органијемо и не боримо као у Србији. Ако је рудник отрован за Србији отрован је и за нас, јесмо ли и ми људи, или на третирају као животиње за одстрел. Они најпре узму паре и дозволе им истраживања, дају концесију и дозволе за копање онда се јадни народ мора да организује и сурпставља и бори зато што су политичари узели милионе и пустили да странац дође и отме ресурсе. То више ни у Африци не могу да раде, и доле се ослобађају колонијализма. Јадна ли је ово земљаи народ у њој са оваквом влашћу и политичарима. И сад су политичари узели паре и пустили да то иде својом током па ако се народ организје и бори и избори неће бити нашег травања, уништење, отимања десетина хектара имања, и нешег исељавања. Па ако се народ избори за свој живот, своје куће своја имања, копање рудника на Мајевици у у Лоапрам ће стати, онда ће политичар рећи странцима, е овде је отпор народа као и у Србији сувише јак, не можемо дозволити да копате јер је устало сто хиљада њих да се боре за своју земљу, своје куће имање, своју животну средину. И онда иако су политичари узели силне милионе мита који су им стране корпорације за рудник дали, зауставити такав један самоубилачки пројекат, и неће им враћати паре које су узели, јер ће им рећи, не можемо сада то у овом тренутку, док се стекну услови чекајте још неколико година, можда десет, можда двадесет док народ овде млао не изумре, док га не уништимо сиромаштвом и незапослношћу. Тако политичари у БИХ размишљају и раде.

Name

одг

18.10.2023 13:59

Полтичари су дали моју општину, моју земљу, моје имање западним корпорацијама да копају литијум наредних 70 година и да нас претворе у афричку пустињу, то ће се и десити ако се не органијемо и не боримо као у Србији. Ако је рудник отрован за Србији отрован је и за нас, јесмо ли и ми људи, или на третирају као животиње за одстрел. Они најпре узму паре и дозволе им истраживања, дају концесију и дозволе за копање онда се јадни народ мора да организује и сурпставља и бори зато што су политичари узели милионе и пустили да странац дође и отме ресурсе. То више ни у Африци не могау да раде, и доле се ослобађају колонијализма. Јадна ли је ово земљаи народ у њој са оваквом влашћу и политичарима. И сад су политичари узели паре и пустили да то иде својом током па ако се народ организје и бори и избори неће бити нашег травања, уништење, отимања десетина хектара имања, и нешег исељавања. Па ако се народ избори за свој живот, своје куће своја имања, копање рудника на Мајевици у у Лоапрам ће стати, онда ће политичар рећи странцима, е овде је отпор народа као и у Србији сувише јак, не можемо дозволити да копате јер је устало сто хиљада њих да се боре за своју земљу, своје куће имање, своју животну средину. И онда иако су политичари узели силне милионе мита који су им стране корпорације за рудник дали, зауставити такав један самоубилачки пројекат, и неће им враћати паре које су узели, јер ће им рећи, не можемо сада то у овом тренутку, док се стекну услови чекајте још неколико година, можда десет, можда двадесет док народ овде млао не изумре, док га не уништимо сиромаштвом и незапослношћу. Тако политичари у БИХ размишљају и раде.

Name

Уф

13.10.2023 23:51

Ови такозвани "ЗЕЛЕНИ" убише са овим глупостима и забранама, почев од смећа па до Литија, по њима и кад крава прди, загадјује околиш јер испушта, стакленичке плинове, маните се ћорава посла, знамо како је Њемачка прошла због зелених и зелене енергије, само копај и паре народу, Угљевик који је 10 пута штетнији од Литија, ради без проблема и ником ништа, а сад би ови референдум људима који се не разимују у то,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За уф

14.10.2023 00:19

Ето ти се разумијес, шупљоглави. Не сери.

Name

ре

14.10.2023 01:58

Зашто су избрисани коментари који су написали истину о литијумском тровању.

Name

ре

14.10.2023 02:18

Тако је и вучић мислио да превари народ и страном окупатору дадне наш рудник, али му народ није дозволио, неће ни овом дезертеру који се није смио вратити до 2004 док војска није укинута да забрани народ,.

Name

54w

14.10.2023 03:03

Чак и да нема загађења, а има га и то оно које целокупну регију где се ескплоатише претвара у афричку пустињу, остаје нерешен проблем како се то страним копрорацијама концесионо могу поклонити наши ресурси као што је то урађено са рудником Станари где је страњ корпорацији ЕФТ рудник дат на поклон. Неће бити и литијум поклоњем странцима.

Name

ххрw

14.10.2023 03:05

Јадна ли је земља и народ у њој у којој су овакви типови нека власт. Узели су они паре већ унапријед за само истраживање, за давање дозволу за истраживање, а тек планирају да узимају наредних 65 година, док нас буду тровали и претварали у афричку пустињу. Више не мого да копају у Африци, отида су их истјерали, цијала Србија се дигла колике су велике размјере тровања литијумом, јер и тамошња власт узела паре а продала народ, али ипак кад је устало милион људи нису ништа могли јер је народ јачи од власти. Тако ће и овде као у Србији да се дигна цијал БиХ да спријечи тровање овакве нетакнуте природе, и да спријечи да нас истјерају са наших имања на којима су преци хиљадама година живјели.

Name

Ре Уф

14.10.2023 07:58

Ти мора да си негдје далеко од Лопара зато тако и коментарисес. Ти си Милин бот, и сад се види зашто се толико боре за имовину.

Name

Станари

14.10.2023 08:02

Нека оду у Станаре да виде,кога су дигли тај је и отисао највисе их је у Рудаци код Добоја. Опстина се празни, цитава села се празне. Људе доводе са стране мјестане уцијењују свим и свацим за посао. Станари су са три стране окрузени поврсинским копом. Тамо гдје су земљу вратили ту висе ниста не расте.

Name

горан

14.10.2023 09:29

Њега је похлепа довела на власт и она га и држи на власти. Похлепи нема краја, само дај што више, могу и рудници литијума, може и да се све уништи, само дај паре, дај што више.

Name

ре

14.10.2023 09:44

Ово је исто као са КОмсар енерџијем са којим смо се десет година борили. Оснује се овде нека фирма у додиковом власништву, па онда се она у све то укључи да дијели паре са страним окупатором који се нађе да експлоатише рудник. После када се народ дигне на устанак па све то спријечи, онда се из буџета плаћају стотине милиона страној корпорацији због пропалих послове и спречавања концесије, како у Угљевику Комсару, тако у Гацку Чезу.

Name

ре

14.10.2023 09:58

неце ту народ видјети ни фенинга . страна корпорација це покупити кајмак и домаца политицка мафија са Додиком на целу це бити наградјена добро јер су омогуцили пљацку ове народне имовине ,ниста ново пљацку народне имовине гледамо под додиковим резимом задњих 25 год а народ од тога нема ниста

Name

Ре Уф

14.10.2023 10:02

Да референдум, али јесте ли питали државу

Name

Ре Уф

14.10.2023 11:10

Е ти си стварно глуп. Јбт онај ко ти даде телефон.

Name

Ре Уф

14.10.2023 11:51

Кажеш само копај и паре народу,само да те исправим народ те паре нече ни очима видјет,све то оде у ђепове Додика и осталих

Name

Др мр

14.10.2023 12:13

И шта кажеш само копај , немају код тебе будаластог шта копати

Name

Мила

14.10.2023 12:27

Ниједна нормална земља не дозвољава ископавање литијума на својој територији и они су сви глупи, само сте Ви, Радо Савиц (који није за све године своје владавине успио да обезбиједи Лопарама употребљиву воду) И онај трупац паметни!

Name

рибар

14.10.2023 00:11

Штета што нисам као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ учествовао у емисији. Иначе, емисија је доста помогла да се открије колика опасност пријети од било ког рудника литија, никла, бора... Посебно ми је жао што нисам као политичар са ставом и без ораха у џепу имао прилику да кроз емисију ставим ВЕТО спреги политичке са енергетском и рудном мафијом, али и шумском и увозним лобијима. Да их подсјетим, али и грађане да смо са еколозима и народом зауставили уништавање ријека и то кроз институције у НСРС, те да ћемо их сигурно зауставити око овог на Мајевици, али и свих других рудника. Још нешто, драго ми је да су се почели придруживати зеленим и еколозима остали из политике, а за овог првог- УФ коментатора да кажем у стилу Мила-ај не сери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УФ ЈЕ ГЛУП

14.10.2023 08:15

Уф да својим изјавама не загадјује околину него да цути

Name

Екоцид у Медној

14.10.2023 09:23

Примјер Рудника угља у Медној код МркоњићГрада је покатао да је спрега криминала и политике довела до тога да је "бог и батина" неко Руфи који одлучује коме ће и када намирити штету за уништену приватну имовину а ако се неко побуни казе тужите па нећете ништа добити јер је то као "државни посао"🙃

Name

Гојко

14.10.2023 00:46

Сувласник фирме Ар Цоре је бивши амерички генерал и савјетник за националну безбједност САД из Клинтонове администрације, човјек који је командовао НАТО ударима на Републику Српску 1995. Ко му је и зашто дао Мајевицу можете сами претпоставити!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.10.2023 10:01

Побједили су у рату,Довели своју марионету Додика на власт ,сад могу да раде ста хоце пису историју и присвоје ратне пљен одведу вас у робове ,то је тако од кад је људи и ратова

Name

Перапера

14.10.2023 01:29

Испрдке сдс-а, вају, раду, цицка...треба наградити заједно са влашћу за "национално уништавање"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перапера

14.10.2023 01:32

4 године власти таман свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

14.10.2023 07:27

Треба консултовати експерте попут Вишковића, Кошарца,Вулићке, Бањца,Шпирића, Ћорића,Нешића итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква будаластина

14.10.2023 08:37

Лопаре,мјесто са 15 000 људи це као одлуцивати да ли це се копати литијум.А околних 200 000-300 000 људи којима це загадјење утицати на зивоте се ниста не пита.Треба укинути све ове сеоске насеобине сто су назване опстине.И за опстину најмање 30 000 становника и приход по становнику изнад просјека,ил 50 000 становника је опстина.И за изјасњавање градјана ,да су укљуцене све опстине у прецнику 100-150 км,укљуцујуци и у Федерацији БиХ.Да не би нека сеоска насеобина у Федерацији исто тако у будуцности мислила да мозе да одлуцује о судбини стотина хиљада људи,па и оним у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из засеобине Лопаре

14.10.2023 10:10

Ево, због таквих као ти па и на моју стету, кад буде тај референдум гласам за. Од толико ствари које су преце теби је приоритет да вриједас становнике мјеста који ту зиве вијековима, а богами имају и богату историју. Само зато гласам за, оа це и онда твоје супље мјесто бити у рангу са Лопарама које толико вриједјас. И да, ја сам један од оних који је напустио (назалост) Лопаре нер такви као ти униставају сву вољу за било каквим опстанком на овим просторима.

Name

055

14.10.2023 08:56

Треба паметно експлатисат уз све мјере и стандарде,јер проћи ће вријеме као што је прошло угљу,прелази нафти,сада су актуелне литијумске батерије ,наука ће наћи алтернативу,а вријеме од проналаска до примјене је све краће.Никоме се неће ништа десити,а ако се буде разумно радило,бићемо богатији и и то валоризовати у нове вриједности,што и9 јесте циљ експлоатације сваког необновљивог извора...Ови еко покрети најмање раде то,већ као невладина удружења углавном се баве шпијунажом,политиком,криминалом...а све под плаштом заштите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.10.2023 09:45

Е јадниче јадни, неће народ видјети ни динара од литијума, видјеће само политичари неку ситну провизију, милионе, а стрнац ће да отме стотине милијарду, народу остаје отров и да умире овде у затрованој земљи гдје више никад неће бити живота.

Name

ЛондонскиСтудент

14.10.2023 10:12

Када поткујете гдје треба (читај: Ђокица) не требате ниста предузимати јер сте заштићени и ако цините екоцид, и ако немате уредне дозволе

Name

Директ

14.10.2023 09:03

Сматрам да литијум не треба копати, литијум треба прерађивати тј. од увозног литијума, правити домаће батерије за електричне аутомобиле, у строго контролисаним фабричким условима, како и доликује том типу производње, јер ланац производње литијума је такав, да је исплативије и еколошкије купити литијум, неголи копати га, због рудне ренте, која је јако ниска. Ено у Суботици је недавно отворена фабрика батерија за електричне аутомобиле, која ради без иједног грама домаћег литијума, што значи да се могу и без рудника литијума правити литијумске батерије. Осим тога, литијум није једини фактор у производњи батерија за електричне аутомобиле, пошто ту су и алуминијум, бакар, као и други тешки метали, па чак и пластика, тако да литијум је ту само један од састојака литијумске батерије и како вријеме одмиче, све ће мање литијума бити потребно, за производњу батерија за електричне аутомобиле, како електроника напредује са спецификацијама. Наиме, некада је максимални домет са литијумским батеријама био свега неколико десетина километара по једном пуњењу, док сада неколико стотина километара по једном пуњењу, док у будућности и то не далекој, литијумске батерије ће се изједначити са дизелом и бензином и по аутономији возила, која је тренутно највећи проблем и разлог зашто електрични аутомобили су још увијек егзотика, то и висока цијена, која ће временом бити јефтинија и повољнија, како технологија буде све заступљенија, тако да у литијуму је будућност, само не на онај начин на који можда неки код нас то прижељкују, јер мала смо ми земља, да би себи приуштили луксуз, да останемо без великог парчета земље, за наше услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

14.10.2023 09:05

Апсолутно се слажем са представницима еколошкога покрета, јер гдје год се на планети отворијо рудник за експлоатацију минерала литијума, дошло је до иреверзибилнога процеса потпунога уништења здраве и еколошки одрживе природне средине, а народ се након затварања рудника морао трајно иселити са тих простора, јер је нормалан живот бијо потпуно неодржив,и земља и вода је била трајно загађена тешким металима и продуктима распадања остатака сумпорне киселине, тако да је сијање житарица и кориштење воде било немогуће! И сада се поставља питање исплати ли се дати концесију на рудник литијума некој страној компанији која ће иза себе оставити пустош у нашој земљи због три посто уступљенога ексра профита!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.10.2023 09:07

Копање се ради у великим земљама, попут Кине, која има огромну земљу и којој један рудник или више њих, не значи ништа, за њихову величину, док код нас, ионако имамо мало пољопривредно обрадивих површина. Још нам само фали да копамо литијум, па да и од оно мало пољопривредне активности одустанемо и то засвагда, тако да фабрика литијума да, рудник литијума никако. То је мој савјет властима. Нека ови што буше, наставе да буше и када заврше са тим, да се заврши и са том причом, у смислу копања литијума, јер то нам не треба, нарочито не у близини Семберије, Посавине, ТК и горњег дијела Подриња, гдје живи пуно људи у тој регији тј. у цјелокупној регији сјевероисточне БиХ, гдје је највећа и најплоднија земља у држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

14.10.2023 09:12

Само отјерат гов.... мотком!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2023 09:24

Паметни људи се баве туризмом и чистим технологијама. Зашто се сада не угледамо на браћу у Србији који су протерали фирму лоповску. Како то да нама ваља што њима не ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

14.10.2023 10:03

народ само мозе карцином добити од загадјења али Додику и дудуцима ваља

Name

Ре

14.10.2023 10:55

Технолог јако паметан....познаје све процесе цак и око ус..не мотке,то није за подцијенити...

Name

+

14.10.2023 09:35

Боље копати мотиком земљу и имати здраву средину. Зрак, воду, земљу. Шта ће вам БОГАСТВО за једну генерацију. Шта ће они послије нас. Париз је богат. Па штрајкују, пале, убијају на улици. Што ће нам тај ризик за животе потомака. Сељак од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.10.2023 09:42

Зелени се очигледно разумију у све. Не видим их нешто испред Термо електране или топлане у Бијељини када крену да испуштају тоне чађи И дима на народ. Имате најстручније људе на Рударско-Геолошком факултету у БГ-у искористите их...А туризам у Лопарама,хах не будите смијешни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кило

14.10.2023 10:21

Ми смо банана дрзава,ако су моцници бацили око на руду,то је сврсена ствар. Домаци издајници који имају имовину у Србију и које куда це нас продати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

14.10.2023 10:39

То ако недао бог прође бит ће по оној "кољи вола за кило меса" надам се да ће народ Мајевице да буде свјестан и одговоран?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мачковац Цитy

14.10.2023 11:19

Чуј Раде Савиће, биће референдум. Па Радин пајтос Додиг покраде цијеле изборе а да неће наштимати референдум. Кога лажете, какав референдум... Отварањем рудника Лопаре нестаје са географске карте. Наравно је*е се Ради зато. Он ће бити добро награђен па може да живи гдје хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здрава природа на Прво мјесто

14.10.2023 11:34

Супер програм за будјебје свијести градјана. Свака цаст др. градонацелнику Бијељине сто мисли на обицни народ и неда ни близу рудник литијума. Ста це народу паре и запосљење ако це због загадјености воде хране и природе умријети од рака. Неце др. да ствара другу и суромасну Африку у који се разне руде копају и прерадјују негдје код богатијох а вазда биједни и сиромасни. А за здравље се и не зна какво им је. Ето и неке богате земље имају литијум а неце да отварају раднике због загадјивања него га увозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

14.10.2023 12:01

Лопаре као да су 100.000 становника и имају индустрију плате 2000€ па њима нетреба. А пола их негдје у ЕУ ради и додју 3 седмице љети. Ти сто неце одузет аута и дат бицикло и коњска кола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

14.10.2023 13:57

Зависи, ако је снсд на власти онда је еколошка бомба а ако дође сдс,пдп или неко трећи онда ће бити бијело злато . Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

14.10.2023 14:46

Ма само копај, мозда се и злато надје ако довољно дубоко закопате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

14.10.2023 15:37

Рудник у станарима, у лопарама, у зеници у приједору у МГ ,потроваце нас,а европске земље недају да се истразује на њиховим присторима, БиХ је земља за корисцење природних бигатстава, руде, суме, воде, и први смо по паљевини документације

Name

карађорђе

14.10.2023 18:18

Ало људи да ли сте свесни, какви црни странци и стране корпорације, шта они има да истражују и копају по нашој земљи, прво су сам са додиком кога су довели 1998 на власт уништили привреду у приватизацији, па сад ова власт каже е ми не можемо да се бавимо геолошким истраживањима и копањем руде па ћемо то дати странцима, западним корпорацијама. Ништа неће бити дато ником странцу и тачка. ДОста је више било издаје у Републици Српској. У Федерацији БиХ су многи поштенији и коректнији тамо власт није дала ни један рудник, нити концесију на градњу термоелектране, а ова банда у РС само гледа где шта још има да дијели странцима и узимају паре биједници једни, не требало им, отето мора бити враћено. Нисмо достојни наших предакао који су се стотинама година борили против окупатора и нису поклекли, нису се предали и дали им све као ове биједе од људи, ситне душе од људи што сам гледају где шта могу да ушићаре и прошверцију.

Name

Обицан цовјек

14.10.2023 15:27

Нашли су највеће зло по народ и околину,али знајте да здравље нема цијену,кад га изгубите онда је све без везе,опет би корист имали људи из власти и њихови разбојници,као и до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приц'о ми деда

14.10.2023 22:20

Наси мудри потомци су знали и говорили. Ми нисмо хтели да цујемо.Говорили су да ми имање нисмо наследили од насих прадедова,него изнајмили од насих будуцих поколења.Зато смо дузни да водимо бригу и да им вратимо њихово не оскрнављено. Ми смо само гости,пролазници, на овој планети и требамо (одговорно) тако да се понасамо.

ОДГОВОРИТЕ