Азербејџан сламка спаса за Рафинерију Брод?

Након отворене подршке Милорада Додика Азербејџану и потврде ресорног министра, све је јасније да Република Српска планира продају већ приватизоване Рафинерије нафте Брод, чији је већински власних руски Зарубежњефт. Хоће ли успјети план да Рафинерију нафте Брод преузме Азербејџан за сада је непознато. Поставља се питање да ли ће то бити сламка спаса за некадашњи гигант који се гуши у дуговима?

Република Српска 13.10.2023 | 20:47
Азербејџан сламка спаса за Рафинерију Брод?

Поред енормних спољних дугова, један од највећих економских проблема у Републици Српској свакако је престанак производње у Рафинерији нафте Брод, као и нагомилани губици ове фирме од око 820 милиона марака. Отворена Додикова подршка Азербејџану доказује оправданост најава да ће ова земља купити рафинерију, што је недавно потврдио и ресорни министар.

"Они су показали одређени интерес за сарадњу, ако се коначно и деси они ће наравно ту сарадњу развијати заједно са компанијом Зарубежњефт и њиховом ћерком фирмом компанијом Оптима групом овдје у Бањалуци. Колико смо ми обавијештени они су сад у тој првој фази интересовања за пројекат", рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић. 

Бивши радници бродске рафинерије су међутим скептични према најавама званичника Републике Српске.

"У игру увлачити сад Азербејџан то је скривена намјера да се заташкају губици које рафинерија уља и нафте Брод је имала до сада, а то је да се заташкају губици од 930 милиона марка за сав период њиховог управљања тим рафинеријама", каже Мика Никић, бивши радник Рафинерије нафте Брод.

- Рафинерија нафте Брод је од једне од најопремљеније у бившој Југославији дошла до предузећа које уопште не ради, кажу у опозицији и питају зашто званичници Републике Српске преговарају о продаји приватне фирме?

"Из тог разлога не видим могућност да било ко из власти преговара око улагања у неку приватну компанију што је Рафинерија нафте. На тај начин власт је сама признала да у Рафинерији има проблема, а с друге стране да су они давали силну подршку раду рафинерије од чега нема никакву корист ни грађани ни становништво", каже Мира Пекић посланик ПДП-а у Представничком дому Парламента БиХ. 

Азербејџан тренутно има новца од извоза нафте и плина, међутим економисти упозоравају да остаје проблем са нагомиланим дугом бродске Рафинерије.

"Ми немамо јасну и транспарентну ситуацију откуд толики дугови и коме се то дугује. Када узмете било ког експерта да направи процјену вриједности имовине било које фирме која има дугове онда ти дугови умање вриједност компаније, постројења или како год", каже економиста Зоран Павловић. 

Могућност продаје већ приватизоване Рафинерије Брод Азербејџану, многи посматрају да је нешто сумњи ту и да  Додик иде тамо гдје може добити новац.

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

13.10.2023 21:12

САМО ЈОС ОСТАЈЕ ВЛАДИ ДА ПРОДАЈУ И ГРОБОВЕ ОРЕДАКА.ИМА ЛИ ИСТА ДА ОНИ ЗНАЈУ ПОКРЕНУТИ РАДИ.ГЕНЕРАЦИЈЕ ЦЕ ПРОУЦАВАТИ РАД ОВЕ НЕНАРОДНЕ ВЛАСТИ И РАСПРОДАЈИ СВЕ ЦЕГА СЕ ДОТАКНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

13.10.2023 23:00

Неће генерације проучавати ништа јер РС нестаје за век векова, а све због идиота који гласају за секту !!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Ре

14.10.2023 09:37

Зна ли се чија је радинерија и ко је продаје као празну љуштуру. Па то само могу купити корумпиране власти из банана држава.

Name

Гробове

13.10.2023 21:18

предака су прво продали када је Додик поклонио Јасеновачку грађу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

14.10.2023 00:49

Додик продао, невјерујем зар онакав патриота.Па годинама продаје маглу коју скупо плаћамо коме није јасно да он искључиво гледа свој интерес, богати се на муци грађана. Срећа па има тај мрски запад па грађани оду да зараде а уз то пошаљу и породици новаца да како тако живи а која упорно дозвољава да их режим пљачка. Изглдда да јс тачна констатација из филма Бој наКосово који каже,, СВЕ СРПСКО ШТО ЈЕ ВРЕДЕЛО НА КОСОВУ ЈЕ ОСТАЛО" и 100%у праву.

Name

Источно Сарајево

13.10.2023 21:18

Полако из исламских земаља купују РС, од турака до азера, саудијаца, а босњаци су купили цитав Требевицу гдје граде грандиозне објекте , ми цемо само смече горе купити и радити као физиканери а они у скупим мечкама узивати , Греду су арапи сву купили, да не набрајам, комплетан Брус су купили, сви чуте, дај само паре, све апартмане и објекте они горе купују и граде, масине су на терену 24 х, викендице све покуповали до Триангла , немам ниста против , далеко од тога, ал питање је ста се крије иза тога, на Федералном дијелу Требевицу је прогласен застиценом зоном и нема градње, у РС све за лову мозе, тако да су у грунту они власници цијелог Требевица и доброг дијела Јахорине, ко је власник грунта њему припада и територија, свака цаст Боји, Цосицу, Елеку, Југовицу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масон

13.10.2023 23:03

Сто не купују тајкуни из православни земаља.

Name

Спас

13.10.2023 21:49

Треба стрпат у затвор оне који су покрали рафинерију, додика, дјокица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједпрчанин М.

13.10.2023 22:11

Оваквим преговарањем у вези рафинерије са Азербејџаном,је доказ да смо приватна територија једне до двије породице,ово нема на планети.

Name

Пијацар

13.10.2023 22:58

Па доведите Руске тајкуне нека купују и граде кад вам сметају Исламске паре.Па те исте Арапе је Вуциц довео у Србију пола Београда вец су покуповали несто се у Србији на гаде на Исламске паре.

Name

Србо

13.10.2023 22:31

Постоје људи кои покривају криминал, шта су прије пар дана радили у БЛ, Мишковић и Ђурић, шта су то они дали РС да их о трошку народа РС возају из БГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

13.10.2023 23:49

Има ли иједна фирна у РС да није унистена

Name

БОY

14.10.2023 00:36

Шта би, браћа Руси, ништа, само милијарду дуга направили.Е глупани глупи вама је лакше угурати у дупе метар него у мозак милиметар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгледа

14.10.2023 08:00

Да се Додиг окренуо ба арапски свијет (новац) није гадљив на Ислам ,стали це о томе реци Путин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

14.10.2023 22:22

Сад разумем изјаве неких,пре пар дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

15.10.2023 09:03

Није важно ко ће преузети рафинерију. Није она одавно власништво Републике Српске. Бурле је продао рафинерију без међународног тендера, у непосредном разговору са руском компанијом. Важмо би било да почне да ради рафинерија. А исто тако да нови власник преузме неплаћене порезе и доприносе Републици Српској у износу од око 700 милиона КМ. А не да се кроз промјену власништва избјегне ова обавеза.

ОДГОВОРИТЕ