Трифуновић: СНСД је довео БиХ пред врата НАТО-а

Парламентарци из држава чланица Алијансе кажу да је на бх. политичарима да ојачају унутрашњу кохезију земље и унаприједе реформе ако желе да чланство у ЕУ и НАТО-у постане стварност.

Република Српска 13.10.2023 | 15:10
Трифуновић: СНСД је довео БиХ пред врата НАТО-а

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини НАТО-а Кемал Адемовић (НиП) и његови замјеници Марина Пендеш (ХДЗ БиХ) и Обрен Петровић (СНСД) протеклог викенда учествовали су на дводневној сједници Политичког комитета ПС-а НАТО-а, која је, у оквиру 69. годишњег засједања ПС-а НАТО-а, одржана у Копенхагену.

Чланови Политичког комитета ПС-а НАТО-а расправљали су о теми "Будућност НАТО-ове политике отворених врата", а извјестилац ПС-а НАТО-а о овој теми Аудрониус Азубалис у уводном излагању нагласио је да би чланство у НАТО-у садашњих кандидата додатно проширило подручје демократије и стабилности у Европи.

Како је казао, НАТО-политика отворених врата представља флексибилан политички инструмент у оквиру којег НАТО-савезници треба да покажу одлучност и донесу одлуке о чланству Босне и Херцеговине, Молдавије, Грузије и Украјине када се испуне потребни услови и када се земље кандидати одлуче за такве одлуке.

Кад је о Босни и Херцеговини ријеч, парламентарци из држава чланица НАТО-а позвали су на наставак додатне прилагођене подршке, али и нагласили да је на бх. политичарима да ојачају унутрашњу кохезију земље и унаприједе реформе уколико желе да чланство у Европској унији и НАТО-у постане стварност.

С тим у вези, речено је да се очекује напредак у функционисању институција БиХ, унапређење реформи у секторима одбране, привреде, владавине права и борбе против корупције.

Такође је поздрављена одлука са Мадридског самита НАТО-а, на којем је одлучено да се ојача прилагођена политичка и практична подршка БиХ кроз договорени пакет за изградњу одбрамбених капацитета.

Професор међународних односа на универзитету у Бостону и бивши амбасадор Црне Горе при НАТО-у Веско Гарчевић истиче да је ситуација у Украјини, односно рат који је почео 2014, а ескалирао прошле године, дефинитивно промијенила начин размишљања у односу на проширење које је, према његовим ријечима, било негдје потпуно заустављено, "да будемо искрени, како ЕУ, тако и НАТО-а".

"Рат у Грузији 2008. је заправо након тога зауставио проширење НАТО-а - овдје не рачунам улазак Сјеверне Македоније у чланство зато што је то било још из 2008. обећано Сјеверној Македонији, те Црну Гору која је као једина мала држава ушла. Дефинитивно да је ово један сигнал за земље из региона. Дефинитивно, ако је искрено опредјељење за чланство, ово је моменат који треба искористити.

Чини ми се да је чланство у НАТО-у и даље ближе него чланство у ЕУ, иако се и ту агенда, односно приступ мијења. То је порука и за БиХ. Међутим, свака земља треба да пронађе рјешење за своје унутрашње изазове, јер као што знате, нико не жели да увезе нестабилност.

Може да гарантује стабилност, али не жели да увезе нестабилност. Мислим да БиХ треба озбиљно то да схвати како би осујетила сваку врсту сумње у њену спремност да буде чланица и да спремна сачека тај моменат у блиској будућности", каже Гарчевић.

Професор Гарчевић подсјећа и на то да је ранији став политичког руководства у бх. ентитету Република Српска био да се не противе чланству у НАТО-у.

"Да ли је то било искрено, то је сад друга ствар. Али, то је био један став који је дуго времена био промовисан. Мислим да то питање треба да буде дио ширег рјешења за БиХ, гдје ће се, уколико дође до пријема, то питање рјешавати у склопу са разним другим везаним за унутрашње прилике у БиХ. Оно што овдје вјероватно треба урадити како би се повећала подршка међу грађанима је озбиљна кампања и та кампања треба да траје непрекидно.

Мислим да ово питање није чврсто закуцано, бар га ја тако видим, и да се ту може радити - али треба доста, доста упорности и рада на терену, не само на високом политичком нивоу", наглашава Гарчевић.

Директор београдског Института за међународну и националну сигурност проф. др Дарко Трифуновић истиче да Босна и Херцеговина, прије свега, има врло специфичан и статус, али и положај.

"Јер, иако је у Партнерству за мир, БиХ је направила корак изнад тог партнерства у односу на све друге. Сећате се да су тај корак изнад управо направили људи који су блиски СНСД-у. БиХ је буквално на вратима НАТО-а, али је интересантна та позиција о којој причам - да је НАТО у БиХ. Тако да нема ту неких осцилација, да ли ће Босна бити у НАТО-у или је НАТО у Босни. Оно што је чињеница - НАТО је у Босни и Херцеговини", каже Трифуновић.

Додаје како је очигледно да политичари једно причају, а друго раде.

"Док су јавно причали о томе да никад неће потписати ово или оно, кад су најављивали сто пута референдуме за независну Републику Српску, то су заправо биле само пароле усмерене ка унутрашњој политичкој сцени, усмерене као једна врста хипнозе за локалне гласаче, али је реалност потпуно другачија када се погледа папирологија, када се погледају позитивни процеси и све остало.

Другим речима, политичари не умеју да одговоре на просто питање како живети боље и онда, наравно, долазимо до ових ситуација које понекад можемо назвати и апсурдним, јер оно што јавно причају, потпуно одудара од онога кад седну за зелени сто или кад седну са дипломатама, посебно страним, очи у очи. Тада реалност изгледа потпуно другачија", наглашава Трифуновић.

(Независне) Фото:БН

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Радојица

13.10.2023 15:16

Сто је баби мило то јој се и снило. Доле НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 18:48

Ста ти то знаци доле нато,ко си ти,ето то сто си написсо це утицати🤣

Name

није него

13.10.2023 15:22

Дакле довео их је пред врата,онај ко разуме нису ушли унутра,а када ће е то је друга прича?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре није него

14.10.2023 10:10

Само се организује референдум на нивоу државе и по резултатима у нато или не у нато, сам резултати референдума

Name

Бр

13.10.2023 15:26

Ебо те твој даркп матијасевиц који је с додиком и ти са њим, скотови, америцки агенти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

13.10.2023 15:28

Ја сам казем да је нато И еу велико срање ал тренутно у Европи бољег нема па стим кад немас ста боље треба узет оно сто је мање зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

13.10.2023 15:41

НАТО је у БиХ и нико му не може ништа .Нико се не усуђује стати испред возила НАТО снага . Прегазили би га као фап буву .Ако је НАТО у БиХ и може да се креће као у било којој држави ЕУ онда је јасно да није ни битно да ли је БиХ у НАТО .НАТО је у БиХ .Ако је болест у човјеку онда је он болестан а не дио болести

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2023 18:24

Разуман коментар.

Name

БЛ

13.10.2023 16:49

Ја сам први за цланство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 18:44

Ти си прва будала.

Name

Ре

13.10.2023 18:49

И Босна је 90%

Name

Ненад-Нострадамус

13.10.2023 17:01

То је одлицно подрска да Република Србска буде дио ЕУ и Натоа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Афтер

13.10.2023 17:44

Ако идемо НАТО барем ће бити мир у народу ,неће политичари смјети причати о ратовима.НАТО је гарант и чланице које су у истом се не дирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

13.10.2023 23:03

То би одприлике и било једино корисно и добро од тог цланства...

Name

Илија

13.10.2023 17:50

Још је својим Захтјевом зс пријем у чланство то потврдио ,као преседавајући пресједништва БиХ, Небојша Радмановић 2009 године...зар не??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 18:50

Да тако је

Name

Ре

14.10.2023 00:55

2005 године СДС као владајућа странка у РС и Драган Чавић као Предсједник Републике Српске и предсједник СДС-а укидају Војску Републике Српске и формирају Оружане снаге БиХ којих нема у Уставу. Законом о одбрани и Законом о служби у ОС БиХ прописан је пут у НАТО. Све то добро зна Трифуновић, али мора зарадити коју пару од "независних" медија.

Name

БОБ РОЦК

13.10.2023 17:57

Па боље и то него пред врата..... Ирана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

13.10.2023 18:00

Радмановић 10.09.2009 године упутио захтјев БиХ за чланство у НАТо....01-01-1539-35/09...да Радмановић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2023 08:45

2005 године СДС као владајућа странка у РС и Драган Чавић као Предсједник Републике Српске и предсједник СДС-а укидају Војску Републике Српске и формирају Оружане снаге БиХ којих нема у Уставу. Законом о одбрани и Законом о служби у ОС БиХ прописан је пут у НАТО. Све то добро зна Трифуновић, али мора зарадити коју пару од "независних" медија.

Name

Ре

14.10.2023 09:26

2005 године СДС као владајућа странка у РС и Драган Чавић као Предсједник Републике Српске и предсједник СДС-а укидају Војску Републике Српске и формирају Оружане снаге БиХ којих нема у Уставу. Законом о одбрани и Законом о служби у ОС БиХ прописан је пут у НАТО. Све то добро зна Трифуновић, али мора зарадити коју пару од "независних" медија.

Name

Патриота

13.10.2023 18:56

Па знамо ми то све. Али неки незеле да знају. Засто Схмит није реаговао кад је Додик покро изборе, па зато јер им треба да заврси посао, јер то са Јеленом Тривиц неби исло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре патриота

13.10.2023 20:59

Не брини ици це то и са Тривиц. Мјења она странке ко царапе, не треба ни њој вјеровати. Назалост лебди у ваздуху, пуна је себе, тако да јој је народ и РС иза њезиних лицних интереса!

Name

МеНАГЕР

13.10.2023 23:42

Пројекат Јелена Тривиц и НФ је направљен да буде замјена Додику и СНСДу јер је вец одавно оцигледно да он висе нема ни онај минимум подрске народа са којим је до сада "владао" и испуњавао задатке оних који су пројектовали и њега и његову замјену Та замјена би требала да "задовољи" ОВЦЕ један период (иста матрица као и са Србијом) а само би наставила гдје је предходник стао Зависно од њених визија могла би да донесе неке добре одлуке за народ (то би јој било допустено) али оне које се тицу интереса "западних" земаља само би посвајала (А по тренутном функционисању странке се из авиона види да њом управља нетко сасвим други) (Тај који јој је рекао да она само буде ту а за њу це све одрадјивати други)

Name

ЈОВА ИСТИНА

13.10.2023 19:32

Зар није ДОДИК НАТО ТЕНКИСТА!!! Зар га није Медлинка прогласила као ПОЗИТИВАН НОВИ ВЕТАР ИЗ БИХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

13.10.2023 20:32

Него као нови дашак на Балкану.

Name

Медлинкину

14.10.2023 08:52

Породицу су срби спасили и многе јеврејске.... Ниста им не дугујемо, наптотив....И на њихову срамоту.

Name

Засто

13.10.2023 20:35

Тај силни НАТО не помогне Палестинцима или Јерменима????????? А помаже Израелу. Зашто кад га тако волиш Теифунцевицу. А тек онај Обрен Петровић еј људи он иде на састанак у НАТО. Ни свој језик незна честито а он као слуша нешто тамо. Земљо отвори се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

14.10.2023 08:20

пред врата НАТОа него на ноге Русији... камо среће да смо неутрални али тај епитет може само Швајцарска да има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

14.10.2023 13:05

Ураааааа,,идемо у Нато и Европу.

ОДГОВОРИТЕ