У Лопарама пронађен литијум, грађани ће референдумом одлучивати о експлоатацији

Швајцарска компанија "АрЦоре АГ" пронашла је након истраживања која трају четири и по године литијум код Лопара, а грађани ће послије свих релевантних извјештаја референдумом одлучити да ли желе да се ове минералне сировине копају.

Република Српска 13.10.2023 | 08:37
У Лопарама пронађен литијум, грађани ће референдумом одлучивати о експлоатацији

Из ове компаније, чија је испостава у Лакташима, саопштено је да су успјешно завршена сва потребна истраживања за откривање налазишта минералних сировина у регији општине Лопаре.

"Све је спроведено уз стриктно поштовање законске регулативе и у складу са највишим геолошким и еколошким стандардима који важе за ову врсту истраживања, како на локалном, тако и на међународном нивоу.

Компанија испуњава све услове за подношење захтјева за додјелу концесије за кориштење овог европског налазишта минералних сировина. Лиценцу за истраживање налазишта минералних сировина добили смо 2018. године, а у периоду од 2020. до 2022. године услиједиле су три интензивне фазе истраживања.

Минералошки садржај лежишта, који се истражује у посљедње четири и по године, садржи значајне количине литијум-карбоната, магнезијума, калијума и бора", наведено је у саопштењу.

Иначе, ове сировине се називају "сировинама будућности" и кључне су у производњи батерија за електромобилност или складиштење енергије, у медицини, фармацеутској индустрији и другим областима, чије снабдијевање постаје све изазовније.

Матијас Шмид, предсједник Одбора директора "АрЦоре АГ", казао је да су досадашњи резултати показали могућност еколошки оправданог кориштења минералних сировина са фокусом на "зелену" експлоатацију, са смањеном емисијом угљен-диоксида и демографски повољним утицајем на цјелокупну заједницу Лопара.

"Потребно нам је локално становништво, коме такође желимо дати трајну перспективу у њиховој матичној регији. Осим тога, постојаће потреба за имиграцијом становништва за рад у модерном руднику и у сродним активностима", навео је Шмид, чиме је потврдио да ова компанија жели концесију на експлоатацију ових сировина. 

Ипак, како каже Радо Савић, начелник општине Лопаре, грађани ће референдумом одлучити да ли желе експлоатацију литијума, али тек након свих извјештаја релевантних институција и доказа да експлоатација неће утицати на животну средину.

"Упознати смо са истраживањима, а швајцарска фирма истраживања врши од 2018. године и има све дозволе ресорног министарства. Тренутно се ништа не ради. Очекујемо званичну презентацију резултата и након тога укључивање стручне јавности. Ми ћемо тражити мишљење релевантних институција РС и Србије у којој мјери то утиче на животну средину, као и технологија коју би евентуално примјењивали.

Ако би у неком тренутку дошло до отварања рудника, морамо знати која ће се технологија примјењивати и како ће то утицати на животну средину и здравље грађана. Мислим да ћемо дефинитивну одлуку донијети референдумом грађана.

Само истраживање по себи није проузроковало нарушавање екосистема, али да би се наставило даље, потребна су мишљења релевантних институција и да се то транспарентно сагледа, а ми ћемо одредити онако како наши грађани буду рекли", истакао је Савић и додао да су грађани забринути, и то највише због протеста због литијума у Јадру у Србији.

Подсјећамо, велики протести грађана у многим срединама у Србији су довели до тога да Влада Србије 20. јануара 2022. године укине Уредбу о утврђивању просторног плана подручја посебне намјене за реализацију пројекта "Јадар".

Огласио се и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је казао да је Министарство упознато са истраживањима, те да је сваки пројекат користан за Републику Српску.

"У овој фази истраживања потврђено је постојање те сировине на том подручју. Видјећемо касније како ће се та активност одвијати, далеко је од тога да ће доћи до експлоатације и развијања производње.

Све институције имају позитиван став према истраживањима, а евентуална производња и пратеће активности отвориле би до 1.000 локалних радних мјеста директно и између 3.000 и 5.000 радних мјеста индиректно, што би економски ревитализовало цијелу регију", нагласио је Ђокић.

Неки медији су објавили да је пронађени литијум код Лопара вриједан око 10 милијарди долара, те да би, ако се евентуално почне копати, ископавања трајала око 65 година.

(Независне) Фото:БН

Коментари / 76

Оставите коментар
Name

Памет у главу

13.10.2023 08:45

Треба ли наша генерација да раскопа сву земљу,прода сво злато,литијум,угаљ….. Мислимо ли оставити било шта онима који долазе иза нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара пракса

13.10.2023 10:34

Да се ужи круг тајкуна, а богами и понеки политичар обогати, шире масе трпе због урушавања еко система

Name

Оља

13.10.2023 11:41

Ни за живу главу не дозволити отварање тог рудника. Већина овдашњег народа нема гдје, осим да остане овдје гдје је. Они који су покуповали станове и куће у Србији, можда и пристану, мислећи да ће их литијум обогатити па ће тамо лагодно живјети.

Name

ре

13.10.2023 11:51

Чак и да нема загађења, а има га и то оно које целокупну регију где се ескплоатише претвара у афричку пустињу, остаје нерешен проблем како се то страним копрорацијама концесионо могу поклонити наши ресурси као што је то урађено са рудником Станари где је страњ копорацији ЕФТ рудник дат на поклон. Неће бити и литијум поклоњем странцима.

Name

Једина истина

13.10.2023 12:50

Додик је референдум.... биће како каже референдум. Ее сад ће да мазне праву ловину!

Name

Ре

13.10.2023 12:53

Не смије се дозволити екоцид. Потроваће народ. Сви требамо да се боримо против тог зла. Животи људи би требали бити приоритет, а мафији то ништа не значи.

Name

хтр2р

13.10.2023 14:03

Додик како је дошао 1998 на власт само зло, несрећи и трагедију доноси овом народу. Доста је више било.

Name

За први ре

13.10.2023 15:15

Чим Је додик дошао на власт, бацио је око на станарски рудник и забранио банкама одкуп радничких дионица - класична отимачина

Name

ре

14.10.2023 01:40

Свим силама и по сваку цијану ћемо спријечтии отварање рудника литијума и отимање овог природног ресурса са претврањем Мајевице у пустињу. ЛОкалне власти су унапред узеле паре, и помажу страној компанији да отму рудник, а сада је на наорду да се организује и да то спријечи.

Name

рез2

14.10.2023 01:43

Смећа лоповска локална власт је све то дозволила око истраживања а сада се праве луди да то нису урадили.

Name

ре

14.10.2023 01:44

Нико у Немчакој нити било којој земљи у Европи није дозволио отварање рудника литијума, а тамо имају много веће ресурсе литијума. Само је Босна предвиђена за уништење.

Name

хгд

14.10.2023 03:05

Јадна ли је земља и народ у њој у којој су овакви типови нека власт. Узели су они паре већ унапријед за само истраживање, за давање дозволу за истраживање, а тек планирају да узимају наредних 65 година, док нас буду тровали и претварали у афричку пустињу. Више не мого да копају у Африци, отида су их истјерали, цијала Србија се дигла колике су велике размјере тровања литијумом, јер и тамошња власт узела паре а продала народ, али ипак кад је устало милион људи нису ништа могли јер је народ јачи од власти. Тако ће и овде као у Србији да се дигна цијал БиХ да спријечи тровање овакве нетакнуте природе, и да спријечи да нас истјерају са наших имања на којима су преци хиљадама година живјели.

Name

реакција

14.10.2023 12:10

Некада су се наши преци против окупатора Турака, Аустроугара, Нијемаца и свих осталих с пушком борили, жртвовали да нас ослободе и да живимо слободно на својој земљи од својих ресурса и свога рада, а дана овај издајничка власт доводи окупаторе и хвали се тиме што странцима даје наше руднике, и трајну уништава животну средњу шуме и плодну землљу претвара у пустињу на којој народ нико никад више неће моћи да живи. Гамад политчари су узели паре и праве се бленте, тако су и у Станарима урадили гдје је наш рудник поклоњен стрнцуи да себи прави елекетрну производи и продаје струју Европи. Да ли су људим искљућили логику замајавањем преко телевизије, па то не виде. Да смо памети устали би и сву ту страну гамад истјерали из наше земље. Замислите да ми одемо тамо и у Немачкој , Швајцарској Британији тражимо да нам дају руднике да копамо, да ли би добили. Како то да они могу да роваре по нашој земљи.

Name

ЕКономске убице

14.10.2023 12:11

Са оваквим стварима се нико не може играти. Па у СФРЈ никм није смело пасти на памет да довои странце да им даје ресурсе, руднике, шуме, обрадиво земљиште, а данс се то крчми немилице

Name

Пајац

13.10.2023 08:46

Није Латинима вјеровати, а тек нашим лажовима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису

13.10.2023 12:16

То латини.

Name

ре

14.10.2023 01:40

Спријечити додика у свом походу на природне ресурсе.

Name

никола

14.10.2023 01:47

На сву срећу реаговаће разумни људи попту Љубише Петровића, ови у Лопарма се праве луди као да појма немају о томе, а све су они то организовали и довели фирме. Неће им проћи, али они су се већ и до сада добро окористили око ових истраживања. Шта они мисле, па ту су и њхове куће, и њихова дјеца ту живе, или су већ планирали да бјеже са ових простора и да их селе.

Name

витез

14.10.2023 18:21

Ало људи да ли сте свесни, какви црни странци и стране корпорације, шта они има да истражују и копају по нашој земљи, прво су сам са додиком кога су довели 1998 на власт уништили привреду у приватизацији, па сад ова власт каже е ми не можемо да се бавимо геолошким истраживањима и копањем руде па ћемо то дати странцима, западним корпорацијама. Ништа неће бити дато ником странцу и тачка. ДОста је више било издаје у Републици Српској. У Федерацији БиХ су многи поштенији и коректнији тамо власт није дала ни један рудник, нити концесију на градњу термоелектране, а ова банда у РС само гледа где шта још има да дијели странцима и узимају паре биједници једни, не требало им, отето мора бити враћено. Нисмо достојни наших предакао који су се стотинама година борили против окупатора и нису поклекли, нису се предали и дали им све као ове биједе од људи, ситне душе од људи што сам гледају где шта могу да ушићаре и прошверцију.

Name

никола

13.10.2023 08:49

Извозице литијум и нама продавати батерије и аутомобиле. Као Словенија и Златара Цеље. Копали га у Бору у Србији, а правили у Цељу. Кад будемо имали фабрике за производњу батерије онда почети експлоатацију руде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 12:07

Хајд то сто це нам продават и нек продају кад нико овде није способан да то уради, ал це оставит прљавстину и загадит природу.

Name

XXЛ

13.10.2023 08:52

Почните се већ полако исељавати, у Србији не може али у РС мозе. Ја вјерујем да је то већ завршена ствар на жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

13.10.2023 16:12

Ко год буде копао, Тинто или Кинези, нема живота ни у Семберији а ни на Мајевици. А на референдуму ће гласати и у Лакташима и на Палама.

Name

БОБ РОЦК

13.10.2023 08:53

То је фантастичан вијест за Милорада... мислим Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

13.10.2023 08:56

Шта Србија има са Лопарама, вајлда БиХ треба да одлучи и процјени, али у сваком случају су људи у Лопарама изгубили ако привате!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

13.10.2023 08:56

Нема ту ничег доброг за народ, само ће нас иселит, преровит, прекопат, затроват, воду. И онда отић. Задужи ће општину, републику српску. Оставите дугове. Све исти сценарио. То се ради годинама. Шта нам направише од овако лијепе земље. Тешко нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.10.2023 08:56

Прво се пита дрзава јер је земља знамо ција и сад се и види сто се Додик бори да то оспори,само не знамо колико је то у парама. Затим се пита екологија,ако није могуца експлоатација без да се Лопаре и околина унисте,воде загаде и земља натопи опасним киселинама онда нема рудника. А ту је и студија коју потенцијални концесионат треба да прилози да се види дал се то локалној заједници исплати или не. Тек онда референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 11:58

Мислиш стзава Р.Србска па то је додино власништво незнам која друга дрзава би се требала питати….

Name

Ре ре

14.10.2023 10:14

Која држава, знаш и сам, треба питати државу, не може ентитет одлучивати, државе хеј држава

Name

Збогом

13.10.2023 08:57

Биле једном једне Лопаре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.10.2023 11:32

@Збогом Били једном: Брчко, Тузла, Челић, Бијељина, Угљевик, Зворник, Живинице, Лукавац, Орашје, итд.!

Name

Грешка

13.10.2023 08:58

Начелник ће тражити мишљење из Србије.... Мозе затражити и мишљење Сјеверне Кореје. Који су то "стручњаци". Довест ће нас до глади и куге, а никако у будућност. Риба смрди од главе, кажу стари људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

13.10.2023 09:04

Ревитализовала цијелу регију?!? Ископавање руде литијума троши до 100 тона сумпорне киселине дневно, гдје мислите да ће сав тај отров да заврши? Ово ће бити САХРАНА за цијелу регију а не ревитализација. И све за џеп крајишког шверцера и безмудаша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоће ли

13.10.2023 09:16

Хоће ли ЦИК бројати гласове? Питам за друга МИлу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

13.10.2023 09:19

Што ßвајцарци не лопају код себе??? И они и Аустрија,Њемацка,Француска имају пуно већа налазишта,али знају колико је тонорљава технологија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 11:31

Па код њих је становниство освјестеније и патритско, цува своју земљу, а на власти није највеци мафијаски олос и сљам. Нису то бас примитивне банана картел дрзаве, без традиције, културе. Овдје су на сцени једнокрстне политике криминалних имтересних група.

Name

Ре Ре

14.10.2023 16:29

Баш тако.Овдје су на власти класични мафијаши,највећа багра и олош и њима је само битно колико милиона ће завршити у њиховим џеповима.

Name

Арса

13.10.2023 09:26

За лондонског ђака др.Петра Ђокица је важно да се он угради а не како сам каже да локална заједница има корист од тога.Увијек и свагдје од кад је његов мандат у влади он се уграђивао у тим концесија од обрадиве земље,хидро и вјетро електрана до ископа руда он узима свој дио и наравно дијели са оним који га све ове године држи на тој позицији гдје се налази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 11:34

Фуј за Петра Дјокица!!! Марс у пензију, ти и твоја лазна диплома. Требао би у затвор, али није ово та земља гдје мафијаси иду у затворе.

Name

За предузеће

13.10.2023 09:27

Никаквих проблема нећете имати, овај народ воли да га запишава свако пашче и још каже хвала свратите нам поново. Слободно наставите са активностима, то мало њих што се буни ту покуповаће Додиг за пар гајби топле пиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.10.2023 09:35

Ста има народ да се пита довољно је да се питају једном у цетири године .Када изаберу нека им они одлуцују тј.Додик и Снсд-е

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

13.10.2023 09:40

Сваки лоповлук је користан за џеп лондонског ђака Перице. Он је осмислио кршење закона, да се рудник лигнита Станари да бесплатно Вуку Хамовићу, да не плаћа никакве надокнаде Републици Српској. Наравно, умјесто Републици Српској плаћене су Ђокици лично десетине милиона. РС је у Станарима опљачкана за милијарде. А народ као марва. Е сада би и у Лопарама. Да се уграде Ђокица и Бурло по десетак милиона, а српски народ нека се трује, и Мајевица и Семберија нека буду затровани и уништени. Бирамо најгори олош и битанге да нас воде, шверцере, дезертере, издајнике и среброљупце, и зато нестајемо као народ. А Ђокица и остале лопуже су своје паре и бизнисе давно пребацили у Србију, Словенију, Аустрију и на Кипар. А народ нека пије воду затровану литијумом да нас истријебе и ово мало што нас је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2023 09:41

Економским убицама и западној корпоратократији трајно забранити било какав приступ и концесионо отимање било каквих наших природних ресурса. Стоп тровању народа и земље екслопатацијом литијума и стом западном колонијализму и отимачини природних ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

научник

13.10.2023 09:45

Нама тог закона који може дозволити концесионо отимање наших природних ресурса,. Како рудника Станари, Љубија, Уљевик, Гацко итд, тако и рудника литијума. Такав један закон о концесијама који је донесен а који предвиђа концесионо отимање наших природних ресурса мора бити оборен на Уставном суду. А овде су политичари унапријед узели паре како они на нивоу РС тако и локално руководство и сада се праве луди, да они то нису дали, да ће некакве референдуме организовати које ће покрасти. МОра и овде народ као у Србији да се дигне да спријечи претварање цијеле регије Мајевице, Семберије и доброг дијела Посавине и пустињу у којој неће бити живот свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

13.10.2023 11:47

Наравно. Референдум може бити само средство манипулације.

Name

ре

13.10.2023 09:46

Како може бити отимачина наших природних ресурса пројекат користан за РС. Јел они мисле да су овде сви малоумни да им просипају такву причу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

13.10.2023 09:55

И ако буде референдум бице намјестен и покраден наравно,јер претпоставка је ција је фирма...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

13.10.2023 09:58

Ако је референдум у селу у којем копају, сваку кућу и глас могу купити. Обавите рефередум у зони тровања; Лопаре, Угљевик, Бијељина и Брчко плус цијела регија Сјевероисточне Босне, тек тада мозете добити поштен и релевантан референдум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Семберац

13.10.2023 10:06

Тако је момце. Па бице угрозено све у прецнику 50 километара па и даље.

Name

Ми

13.10.2023 10:39

Пријатељу не вриједи то...референдум само на читавом Балкану

Name

ре

13.10.2023 12:53

Мора и Тузла и друге суседне општине из ФБиХ да се питају јер и њих трује литијум.

Name

Само гледај

13.10.2023 10:06

Го Лопаре го!!!!! Напред у будућност светлу и лепу. Што? Нек копају,и онако за 10 година ту неће бити живе душе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реформ Мули

13.10.2023 10:06

Необразовани грађани подложни медијским обманама не могу донијети исправну одлуку на референдуму. Струка и надлежна министарства треба да донесу коначни суд! Шта пензоси из Лоара знају о значају оваквих и сличних развојних пројеката. Ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

13.10.2023 10:25

Грађани ће одлучивати.. Хахахахахахахахахахахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хахах

13.10.2023 11:13

Босна и Херцеговина ће одлучивати,

Name

Ре

13.10.2023 12:04

Која црна БиХ па нити сам неверујеш да мозе опстати

Name

Наталија

13.10.2023 10:25

Што сте тражили то сте и нашли . Што се допустило да траже литијум. Ако га буде да се Срби хвале ..Имам добар ауто,не продајем га,само се хвалим .Па отет ће неко силом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.10.2023 10:43

Посто су јагњад у Лопарама знали ко ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.10.2023 10:55

Додигови референдуми хахаха биће послије да је то само била анкета. Још ће сад завадити то мјештана тамо што живе. Убијте се Срби сами шта сте себи дозволили. Дијаспора доживотно, ни цента у републику лоповску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

доц99

13.10.2023 11:01

Тољаге у руке па на референдум.... Па нек онда пису "Биле једном једна Мајевица и једне Лопаре"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерује ли неко Дјокицу?

13.10.2023 11:26

Кад он казе да је несто корисно за Републику Српску? Иди у пензију у Брцко или код Дацица, смакни се једном, доста је висе и тебе и твојох конкукубина 🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они који гласају

13.10.2023 11:40

Не одлучују ништа, они који броје гласове одлучују све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

13.10.2023 11:46

Какав црни референдум, копај и вади, шта сељак зна о овоме или они са 4 разреда основне школе о економији и руди и сировини, мати мила драга, још нас и неписмени укопаше још дубље него власт, зато нам и јесте овако,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједпрчанин М.

13.10.2023 13:38

Испоштовати све еколошке процесе о загађењу (укључити струку) на нашем подручју градити фабрику за производњу батерија.морише ми на лоповлук чим је укључена фирма из Лакташа.Референдум обавезно,прије тог јавна расправа.

Name

за ех

14.10.2023 11:40

Прогуглај мало ста знаци овакав рудник за околину? Бицес срецан да има толико оних са "цетири разреда сколе" који брину о "напретку".

Name

Оља

13.10.2023 11:52

Као бајаги Министарство је упознато, а он (Петар Ђокић) је највјероватније и иницијатор покретања овог зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик за приједорцанин

13.10.2023 16:47

Који црни референдум??? На крају резултат буде онакав каквим га зели Додик и његови"апостоли".

Name

Дзомба

13.10.2023 13:53

Швицарци неће у Швицарској да прокопају други Готхард тунел,,кажу"Нарушавају природу и њен изглед"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исрина

13.10.2023 15:06

Ко то дозволи или има користи или није нормалан,ту више нема живота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

13.10.2023 15:27

Ово је права ствар, педесетак људи ће добити посао а народ негодује ! У праву је Додик, посла колико хоћеш, народ неће да ради,само сједи и паметује ! Што се тиче литијума, овде се провлачи лаж, да је он отрован и канцероген, то није тачно, он је мало отрован и канцероген, а то значи, ако оболите или добијете рак, нећете одмах умријети, може се живјети још 3-4 године, уз одговарајућу терапију ! Према томе и у том погледу, треба почети са копањем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

предлазем

13.10.2023 15:28

Нека копају у лактасима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац2

13.10.2023 17:48

Не постоји еколошки начин експлоатације литијума! У кругу 300км од рудника биће затровано СВЕ! И вода и ваздух и земља! Свако ко прича другачије, лаже за дебеле паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 21:05

Срам те било, да за наше патриоте говориш да лажу ! Наши политичари, све што раде, раде за добробит народа, неки чак волонтирају, раде за џаба, не примају ни плате а камо ли нешто друго !

Name

дисидент

14.10.2023 08:08

Тог литијума има и код њихових кућа и тамо га требају ископавати. Сада свима нека буде јасно зашто нас тобоже помажу Енглези, Американци, Швајцарци , Нијемци. Нису ваљда дзабе дошли у Лопаре??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

14.10.2023 09:47

Неце вас нико и ниста питати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литијум

16.10.2023 13:48

је неуротоксицан и тамо гдје се вади, вецином у кини, нема зивота, али буквално..птица кад слети на поље литијума (тако се суси) умире одмах на мјесту...па ви видите доле у лопарама

ОДГОВОРИТЕ