Завршне припреме за почетак производње у руднику Рупице 

Пројекат Вареш компаније Адриатиц Металс БиХ један је од најзначајнијих развојних и економских пројеката у Босни и Херцеговини. Из компаније истичу да је постигнут значајан напредак у изградњи у протеклих неколико мјесеци, те да радови улазе у завршну фазу.

Босна и Херцеговина 12.10.2023 | 15:35
Завршне припреме за почетак производње у руднику Рупице 

То потврђује и видео прилог који пружа осврт на резултате у припреми постигнуте до краја септембра 2023. године.

Континуирана рециркулација воде 

Финализирани су радови на ископавању доњег и горњег портала на локацији рудника Рупице у Варешу, а прва руда је ископана у јулу 2023. Руда из просторија откопне припреме се тренутно депонује, док ће коморно откопавање почети у јануару. И изградња постројења за прераду руде напредује добро, а досад је инсталирано око 50% цјевовода и 70% флотацијских ћелија.

У руднику Рупице и у постројењу за прераду руда, вода ће се у потпуности рециклирати и поново користити.

- Ангажовали смо пет стручњака који врше континуирани надзор над системом за рециркулацију воде из рудника, првим такве врсте у Босни и Херцеговини. Намјера је рециклирати воду у стопостотном омјеру на нашим локацијама у року од шест мјесеци од почетка производње и потпуно аутоматизовати овај процес - истиче Паул Цронин, генерални директор Адриатиц Металс БиХ.

Путна и жељезничка инфраструктура

Пуном паром се радило и на чишћењу и обнови жељезничке пруге, с посебним нагласком на дионици Дабравине, сјеверно од општине Бреза.

- У фокусу је било и пројектовање радова за жељезничку станицу на којем интензивно сарађујемо са Загребачким институтом ЗГИ. И Станица Вареш Мејдан добија своје коначне обрисе - постављен је нови кров, те слиједе завршни радови на електричним инсталацијама и постављању подова – напомиње Цронин.

У септембру је завршено и око 90% радова на припреми приступног пута, укључујући и постављање заштитне ограде уздуж одређених дијелова пута. Компанија је дала и донацију у вриједности од готово 90,000 КМ за обнову дионице пута Криж-Саставци у дужини од 2,7 километара, који ће значајно олакшати свакодневни живот грађана општине Вареш. 
Адриатиц Металс БиХ је склопио и важне споразуме за руковање контејнерима и масовним теретом у луци Плоче, коју ће ова компанија користити за извоз производа. – Правимо кораке напријед и кад је ријеч о обнови складишта у луци Плоче – закључио је Цронин. 

(ЗИ Публиц Релатионс Цонсултанцy) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Не писе

13.10.2023 06:09

О каквој руди се ради?

ОДГОВОРИТЕ