Данас је Михољдан, вјерује се да данас почиње јесен

Српска православна црква данас прославља Михољдан, празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику. Свети Киријак рођен је у Коринту крајем четвртог вијека и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Република Српска 12.10.2023 | 07:35
Данас је Михољдан, вјерује се да данас почиње јесен

Читајући Свето писмо веома рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Боравио је у више манастира, посвећен хришћанској вери и борећи се против јереси. Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цели живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, где су монаси једном дневно јели и то по заласку сунца.

Преподобног Киријака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Поживео је 109 година и упокојио се 557. године у пустињи, где је провео старост и последње године живота.

Према народном веровању, послије Михољдана наступа права јесен, а ако се топли дани наставе, тај период зове се "михољско лето". Верује се да на Михољдан не треба обављати кућне послове, чистити, спремати и слично. Ово веровање се уврежило у народу због тога што треба прво завршити све послове напољу који не могу да чекају зиму и хладноћу.

Дозвољене су све врсте посла у башти и дворишту како би се све припремило за зиму. Ко није спремио зимницу, верује се да би то требало да уради на Михољдан или пар дана око овог празника.

Једина ствар која је забрањена на Михољдан су венчања. Ово веровање је утемељено на томе јер се сматра да младенци не би могли да окупе сватове јер су исти заузети послом у пољу.

(Курир.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мики

12.10.2023 07:50

О Бозе. Колико глупости на једном мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

12.10.2023 10:36

Највише глупости је у твојој глави....

Name

РЕ Мики

12.10.2023 11:19

Бајке за широке народне масе, а кад се тај исти народ који им даје ОГРОМНЕ ПАРЕ обрати за помоћ због НЕЛЕГАЛНО ГРУДНИКА, онда настане МУК, каже поп, не би да се мијеше, патријарх се није удостојио ни да одговори на ВАПАЈ... Почињем мислити да има разлог зашто су махом Срби ишли у партизане, а сигурно нису зато што је црква била уз свој народ

Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

12.10.2023 11:46

Е МИКИ ДА ЗНАС КОЛИКО СИ ГЛУП ПРОКЛИЊАО БИ МАЈКУ КОЈА ТЕ РОДИЛА