Мохамед Деиф организатор напада Хамаса на Израел

- Многи у Израелу су прошлонедељни смртоносни напад екстремистичке организације Хамас назвали "11. септембром Израела", поредећи га са нападима Ал Каиде на Њујорк и Вашингтон 2001. године, а организатор тог напада је, како наводе амерички медији, "палестински екстремиста Мохамед Деиф", преноси Глас Америке.

Свијет 11.10.2023 | 21:19
Мохамед Деиф организатор напада Хамаса на Израел

Израз за напад на јеврејску државу, који је најтраженији човек у Израелу употребио на аудио снимку емитованом док је Хамас у суботу лансирао хиљаде ракета из појаса Газе био је "Ал Акса поплава", сигнализирајући је да је напад освета за израелске нападе на џамију Ал Акса у Јерусалиму, наводи Глас Америке.

Напад на Ал Аксу, трец́е најсветије место ислама, догодио се у мају 2021. године, што је разбеснело арапски и муслимански свет, након чега је Деиф и почео да планира операцију у којој је убијено 1.200 људи у Израелу и рањено више од 2.700, рекао је раније за Ројтерс извор близак Хамасу.

"Покренуле су га сцене и снимци израелске војске која упада у џамију Ал Акса током Рамазана, насиље и напади на вернике, младе и старе. Све то је распламсавало бес у њему", рекао је неименовани извор у Гази.

Деиф је преживео седам израелских покушаја атентата,  последњи 2021. године, ретко говори и никада се не појављује у јавности, а када је Хамасов ТВ канал објавио да ц́е се баш он у суботу обратити јавности, Палестинци су знали да се спрема нешто значајно.

Не зна се где се Деиф налази, али највероватније је у Гази у лавиринту тунела испод ове палестинске енклаве.

Палестински извори рекли су да је једна од куц́а у Гази која је уништена у израелским ваздушним нападима припадала Деифовом оцу, а у израелском удару погинули су Деифов брат и још два члана породице.

Извор близак Хамасу тврди да је одлуку о припреми напада донео Деиф, који командује Хамасовим бригадама Ал Касам, заједно са Јехом Синваром, вођом Хамаса у Гази, али је јасно ко је био главни архитекта.

"Постоје два мозга, али само један творац", рекао је извор и додао да су информације о операцији биле познате само неколицини лидера Хамаса.

Тајност припремања напада је била таква да је Иран, заклети непријатељ Израела и важан извор финансија, обуке и наоружања за Хамас, знао само начелно да овај палестински покрет планира велику операцију, али није знао ни време ни детаље напада, изјавио је неименовани извор Гласа Америке.

(Тањуг) Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ ИЛТВ Исраел Неwс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

+

12.10.2023 08:10

Један човјек. ???? ЦИО ХАМАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.10.2023 10:51

Као и код нас један цовјек Цијела Република Србска.

Name

Коке

12.10.2023 09:28

Организатор је Натањаху, зртвовали цивиле и онда јос све увецај са пропагандом да би испунили то сто су наумили. Све су они знали и планирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви

12.10.2023 10:31

Јос увјеравате народ у 11 септембар, продали сте близнакиње пре на три мјесеца и онда сте их дигли у ваздух злоцинци лицемјерни, демократија лазна ццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

На кога вам

12.10.2023 12:40

Овај момак лици?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип

12.10.2023 14:06

Какве тудје земље, Двије хиљаде год ту зиве Јевреји. Јевреји су науцили исламистицку банду да пису и цитају. Отворили и себи и њима и фирме и сколе , направили им небодере и путове и болнице. Али кад стока не избацује из уста ниста друго осим Алаху Екбер па кољи или завези десет кг динамита и дигни дјецији бус у зрак. И сад неваљају вец 70 год јевреји, узели су им земљу. Размисли мало да су теби сестру мајку или дијете одвели са собом, они нису убијали Јевреје вец сав могуци свијет на путу. То је смрад то је стока то су убице које треба из коријена унистит.

ОДГОВОРИТЕ