Влада кроји по свом укусу нови закон о медијима

Недавно је у Републици Српској измијењен Кривични законик којим је клевета поново криминализована а у форми нацрта усвојен је закон о страним агентима. Међутим, власт у Српској припрема усвајање и закона о медијима. Међутим, новинари још увијек не знају шта се конкретно покушава новим законом.

Република Српска 11.10.2023 | 19:47
Влада кроји по свом укусу нови закон о медијима

Предлагач закона о медијима би требао бити Секретаријат Владе, формирана је и радна група која ће проучити законе у региону, након чега би се почело са израдом приједлога.

Сандра Гојковић Арбутина, уредница у Независним новинама и члан радне групе каже да је та група више савјетодавно тијело јер није формирана од стране Владе и нема надлежног министарства. Ипак,на два састанка радне групе, изнесени су и захтјеви дијела медијске заједнице.

„Оно што ми можемо да захтијевамо је да се портали законски уреде да се третира власништво над медијима односно да се зна ко су власници медија. Регистар медија, којим се сад нико не бави и неки договор је да се свако може регистровати као медији али да иза сваког медија мора да се наведе шта или ко стоји  и да буде утужив“, сматра Сандра Гојковић Арбутина, уредница у Независним новинама.

Занимљиво је да нису сви медији и истраживачки портали позвани да буду у радној групи. Александар Трифуновић, главни и одговорни уредник портала Бука, каже да њих нико није звао на састанке и да се бирањем ко ће бити позван, ко не, шаље јасна порука, и сумња да медији могу очекивати било шта добро од новог закона.

„Основни циљ тих закона је контрола медијског просотра и сузбијање медијских слобода по мјери садашње власти. Сама чињеница да су само одабрани без икаквих критерија позвани а не сви и да није питано за мишљење говори да се не ради о доношењу закона него о доношењу пресуде и такви су сви закони о којима се тренутно прича и који треба да доведу до рестрикције јавне ријечи“, истиче Александар Трифуновић, главни и одговорни уредник портала Бука.

Новинари тврде да ће и закон о медијима – попут криминализације јавне ријечи и усвојеног нацрта закона о невладиним организацијама – објективним и независним медијима отежати рад, будући да неки од најчитанијих и критичких медија нису позвани на учешће у креирању новог зак она. 

„Може се рећи да је ријеч о једном пакету закона који би били трећи ексер у "мртвачки сандук" новинарства. Ријеч је о томе да се на неки начин на ограничи независно истраживачко новинарство и аналитичко новинарство. С обзиром да видимо континуитет потеза које ради актуелна власт видимо да је новинарство на неки начин главна мета и гашење свих критичких гласова“, каже Ђорђе Вујатовић, новинар.

У јавности се већ спекулише да се кроз овај закон покушава онемогућити рад “малим“ медијима у Републици Српској. Наши саговорници сматрају да је циљ искључити невладин сектор из новинарске заједнице и на тај начин га учинити рањивијим на одредбе Кривичног законика о криминализацији јавне ријечи и повећати аутоцензуру.

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

11.10.2023 20:23

Небојте се народе и медији. Влада најави,донесе одлуку,запријети и ништа. Нема када да се бави да то проведе,јер им је прече да гледају гдје ће уштимати тендер,дати концесију,мазнути који народни динар у свој џеп. Је.. се њима за мишљење народа. Па до сада за негативне коментаре о криминалу у Влади,да нису истинити пола би медија било у затвору. Небој се народе,Влада се забавила сама о себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ковиљка

12.10.2023 07:14

Тако је. Све је добро речено. Не бих ја ту ништа ни додала ни одузела.