Забрањени литијум у западној Србији пронашао локацију у Српској - Фирма из Лакташа стигла у Лопаре (ВИДЕО)

За потребе рударења у Лопарама поменута швајцарска компанија основала је ћерку фирму под називом “Ар Цоре улагања” у Лакташима. Покушали смо да добијемо изјаву надлежних из те компаније, али нису хтјели пред камеру. Намеће се питање зашто је сједиште баш у Додиковом мјесту, а не у Лопарама, гдје су налазишта руде?

Република Српска 10.10.2023 | 16:04
Забрањени литијум у западној Србији пронашао локацију у Српској - Фирма из Лакташа стигла у Лопаре (ВИДЕО)

Еколошким устанком за спас живота и природе. Овако је Србија рекла одлучно НЕ “Рио Тинту” који је намјеравао изградити рудник литијума у околини Лознице. Да ли ће то исто урадити грађани Републике Српске, тачније мјештани Семберије и Мајевице, јер би им се исто могло догодити? Од 2010 године у Лопарама се испитује постојаност литијума, а скоро је презентован и филм који говори о огромним количинама литијума у подмајевичком крају. Кренимо редом:

Швајцарска компанија “Ар Цоре” објавила је промо филм у коме представља “Пројекат Лопаре” у коме, између осталог наводе:

«Пројекат Лопаре је бор литијски истраживачки пројекат са значајним ресурсним потенцијалом од 750 тона руде чија се вриједност отприлике процјењује на око 10 милијарди долара потенцијалног прихода. Имамо позитивна очекивања од пројекта. Процијенили смо да постоји до десет милиона тона бора и милион тона литија на овом мјесту.»

На то мјесто, у брда изнад Лопара, отишли смо и ми и затекли трагове геолошких истраживања. На свих 100 метара ваздушне линије пронашли смо на десетине рупа, неке су заливене и запечаћене катанцем, а неке су отворене.  До њих воде намјенски прављени путеви.

За потребе рударења у Лопарама поменута швајцарска компанија основала је ћерку фирму под називом “Ар Цоре улагања” у Лакташима. Покушали смо да добијемо изјаву надлежних из те компаније, али нису хтјели пред камеру. Намеће се питање зашто је сједиште баш у Додиковом мјесту, а не у Лопарама, гдје су налазишта руде?

Према подацима из регистра Окружног суда у Бањалуци у овој години “Ар Цоре улагања” су имала неколико промјена оснивачког улога, који износи свега 10.000 КМ, сазнања су портала “Антикорупција”.

"Као улагачи помињу се Нијемци, Словаци и као већински власник швајцарска фирма. Када је ријеч о швајцарској фирми “Ар Цоре” информације до којих смо дошли је да су они у јануару ове године имали генералну скупштину на којој су у име те фирме Александар Петровић и Матијас Шмит представили пројекат акционарима и то је оно посљедње што се зна, а да је било истраживања мало се о томе у јавности зна.», каже у изјави за БН Љубинко Ђурић, новинар портала “Антикорупција”.

Симптоматично, у ову причу није укључена стручна јавност, која указује на то да се подаци истраживања не смију износити ван државе.

Научни савјетник Техничког института у Бијељини Неђо Ђурић, за БН објашњава да су ово сада нека нова истраживања гдје се појављују људи са стране који истражују не само у Лопарама него у цијелој БиХ и другим земљама бивше Југославије. “Који прикупљају податке и углавном носе те податке на лондонску берзу и продају.”

Што значи да би резултати истраживања руда изнад Лопара могли прије осванути на страним берзама, него у домаћој јавности. Када до тога дође, то је корак ка отварању рудника, јер се тада јављају заинтересоване фирме за експлоатацију.

А о копању које је “Ар Цоре”, вршио у протекле двије године у њиховој општини, локалне власти у Лопарама, тврде, мало знају, иако се неки од њих попут предсједника Скупштине јасно виде на снимку са швајцарским инвеститорима. Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић, каже да за читаво вријеме геолошких истраживања нису имали отворену тему на то питање

“Нити захтјев, нити било какав материјал да бисмо о томе расправљали.” Упитан да одговори да ли има било какав  контакт са фирмом  Ар Цоре из Лакташ, одговара: “Не, никакав контакт ни службено ни приватно са фирмом из Лакташа, ни са налазима истраживања из министарства нисмо имали никакве контакте по том питању нико нам није тражио дозволе, ни сагласности још увијек.”

Начелник општине Лопаре Радо Савић каже да се на подручју Лопара већ 20 година говори о истраживању па и литијума. “Ово је трећа компанија која овдје ради истраживање, прије тога је био “Рио Тинто” почетком 2000. год. затим једна канадска компанија и сада ова. Већ пар година они ту раде на основу дозволе коју су добили од надлежног министарства.”

А да се ипак пита и локална заједница, свједочи примјер Бијељине. На адресу Градске управе у више наврата стизале су молбе фирме “Родон”, унуке “Рио Тинта”. Тражили су дозволу за геолошка истраживања у Сувом Пољу, каже градоначелник Љубише Петровића.

“Не може се вршити геолошко истраживање уколико начелник општине у овом случају Лопара не изда дозволу за истраживања. Ми пошто нисмо дали ту сагласнот, она нису ни почела нити ће почети, а то одговорно дајем своју ријеч не дамо водотокове, не дамо земљу, све докле сам градоначелник и народу полажем рачуне тако ћу се и понашати:”, поручио је Петровић.

Уколико се приступи ископавању литијума и бора изнад Лопара у опасност ће доћи простор Семберије, јер нема чистих технологија када је у питању вађење ових руда, наводе еколози.

“Приликом обраде те рудаче користе се сумпрона и борна киселина. Начин рударења на који раде, они нама не могу да гарантују да неће доћи до изливања загађења у природу да неће загадити подземне воде, апсолутно немају ниједан механизам којим би могли да гарантују грађанима да неће доћи до тога.” , изјавила је Сњежана Јагодић Вујић из Удружења Еко пут.

Западним економијама су потребна наша природна богатства да наставе производити своје технологије, а на нашим властима је да одлуче да ли ће их продати?

“Видјели смо ову апсурдну кампању са стотинама билборда по читавој Републици Српској, а то је граница постоји, не дамо шуме, не дамо, а у суштини ти исти људи који раде те кампање продају све што се продати може у овој земљи.”, каже Тихомир Дакић из Центра за животну средину.

Узимајући у обзир да је питање имовине главна тема на бх. политичкој сцени, посебно интересантна Милораду Додику, може се наслутити да је у фокус доспјела управо због рудника литијума, који из мајевичких брда доноси милијарде потенцијлног профита, сматрају наши саговорници.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за заштитуживотне средине Александар Ћута Јовановић упутио је позив свим еколошким организацијама у Србији и у БиХ.

“Да дођемо у Лопаре да позовемо ми те Швајцарце иза којих стоји “Рио Тинто” да позовемо Додика да позовемо министра за заштиту животне средине да урадимо све што смо урадили у Србији да се та прича отвори за јавност па да видимо браћо шта сте ви то планирали и шта су посљедице тих ваших планова ? А не само да нам кажете једног дана ми крећемо у пројекте, а на вама је људи да се раселите одавде и биће вам много добро.”

Уколико дође до отварања рудника литијума у Лопарама, могу се очекивати еколошки устанци у Семберији, поручује градоначелник Петровић.

“С обзиром да се то дешава у комшилуку наравно да ћу позвати народ на одлучно супротстављање, са свим видовима грађанске непослушности, јер та вода са Мајевице она ће пролазити Семберијом, а ми не дамо загађене водотокове и земљиште да пролази кроз наш град!”

Широм свијета остаје пустош иза ископавања руда литијума и бора. Да не бисмо такве слике гледали на Мајевици и у Семберији, власт у Републици Српској треба да схвати да су здрава вода и ваздух пречи од било које зараде, уколико владајући желе да и послије њих остане живота на овим просторима, закључак је стручне јавности.

(БН) Фото: БН

Коментари / 91

Оставите коментар
Name

Дуле

10.10.2023 16:26

Ето браћо моја, из Србије их отјераше, али наш бјелосвјетски лопов их дочека раширених руку. Пола њему, пола њима, а народ нека се трује и сели. Е па неће моћи...ако до сад нисмо, сад смо прогледали. Мафија се мора зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

10.10.2023 17:32

Попиј несто за смирење, одмори мало!

Name

Мићо Микић

10.10.2023 18:09

Све ће Миле то да ископа. Миле гробар 😂😂😂

Name

ЈОБАХ

10.10.2023 18:10

НАТО убице Рио Тинто марш из Лопара и републике Србске убице марш са наше земље устанак народе у одбрану наше земље протерати сотоне

Name

Вељко

10.10.2023 18:11

Он је велики Србин и све бих вас дао за еуро боли њега брига за народ и катастрофу

Name

ЕКономске убице

10.10.2023 19:32

Економске убице раде свој посао проналазе и отимају природне ресурсе, и то оне чија експоатација подразумева највеће тровање животне средине, и изумирање и нестанак народа на просторима Мајевице.

Name

е

10.10.2023 19:36

То значи локална власт из Лопара је отворено позвала странце из Швајцарске да ровере по Мајевици из чисте похлепе.

Name

ДараМара

10.10.2023 20:26

Па и фирма која има малу хидроцентралу на Дрињачи, гдје је уништен прелијепи водопад, има сједиште фирме у Бања Луци. Дебили допустио да порез од прихода оде из Зворника. Патриота иза плота

Name

Ре јохан

10.10.2023 20:36

Јово Јоване, Фирма је срБска немој се сикирати

Name

Биља

10.10.2023 22:06

Трећину расели по бијелом свијету, трећину отруј литијумом, а трећину преведи у католичанство. Задатак обављен

Name

реаговање

11.10.2023 14:33

Мајевицу ваћ расељавају, сав народ су растјерали, то се смишљено ради да се ослободи простор за стране копаче и експлоататоре литијума. ИЗа њих ће остати пустош и спаљена земља на којој више нико неће моћи да живи.

Name

ре

11.10.2023 14:35

На сву срећу реаговаће разумни људи попту Љубише Петровића, ови у Лопарма се праве луди као да појма немају о томе, а све су они то организовали и довели фирме. Неће им проћи, али они су се већ и до сада добро окористили око ових истраживања. Шта они мисле, па ту су и њхове куће, и њихова дјеца ту живе, или су већ планирали да бјеже са ових простора и да их селе.

Name

реаг

11.10.2023 14:37

Цијела регија око Лознице се дигла и борил против власти јер је хтјела да потрује цијели Јарар и шири регион, борили се организовано, огромну снагу уложили да савладају лоповску власт и спријече тровање Рио Тинта који је хтио да потрује све експлоатацијом литијума у Србији. То и овде морамо радити.

Name

ре

11.10.2023 14:59

Нас су претворили у нову Африку, пошто из изгоне из Африке и доле више не могу да копају било какве ресурсе сада су прешли на БИХ и копају по Мајевици.

Name

ре

13.10.2023 11:33

МИ резервну земљу немамо као што имају политичари и ови из општине, ми који имамо овде на Мајевици имања, немамо имања по другим државама региона, на Западу у Русији и ко зна гдје планирају да побјегну лопине кад све буде опљачкано и уништено. Зато ћемо својим животим бранити огњишта и имања.

Name

ре

18.10.2023 11:48

Полтичари су дали моју општину, моју земљу, моје имање западним корпорацијама да копају литијум наредних 70 година и да нас претворе у афричку пустињу, то ће се и десити ако се не органијемо и не боримо као у Србији. Ако је рудник отрован за Србији отрован је и за нас, јесмо ли и ми људи, или на третирају као животиње за одстрел. Они најпре узму паре и дозволе им истраживања, дају концесију и дозволе за копање онда се јадни народ мора да организује и сурпставља и бори зато што су политичари узели милионе и пустили да странац дође и отме ресурсе. То више ни у Африци не могу да раде, и доле се ослобађају колонијализма. Јадна ли је ово земљаи народ у њој са оваквом влашћу и политичарима. И сад су политичари узели паре и пустили да то иде својом током па ако се народ организје и бори и избори неће бити нашег травања, уништење, отимања десетина хектара имања, и нешег исељавања. Па ако се народ избори за свој живот, своје куће своја имања, копање рудника на Мајевици у у Лоапрам ће стати, онда ће политичар рећи странцима, е овде је отпор народа као и у Србији сувише јак, не можемо дозволити да копате јер је устало сто хиљада њих да се боре за своју земљу, своје куће имање, своју животну средину. И онда иако су политичари узели силне милионе мита који су им стране корпорације за рудник дали, зауставити такав један самоубилачки пројекат, и неће им враћати паре које су узели, јер ће им рећи, не можемо сада то у овом тренутку, док се стекну услови чекајте још неколико година, можда десет, можда двадесет док народ овде млао не изумре, док га не уништимо сиромаштвом и незапослношћу. Тако политичари у БИХ размишљају и раде.

Name

Брдар

10.10.2023 16:34

Борио се Миле и у Рату за Србе као и сада. Само за свој дзеп. Кад је продао Хрватима да одлазу Нуклеарни Отпад ово је сасвим Нормално. Е моји Срби најглупљи сте Народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2023 19:55

Истина зива. Невјероватно колико смо глупи.

Name

Друга времена

10.10.2023 21:56

За вријеме Тита кога овдје многи величају нико не би смио да поставља никаква питања на ову тему,али макар би ми сами ископавали тај литијум и производили батерије по лиценци

Name

ре

12.10.2023 21:17

За вријеме Тита ни једна страна фирма није могла да ровари по земљи и да отима природне ресурсе, нити да на нашим рудницима себи гради странас термоелектрану као што је у Станарима изградио, на отетом руднику.

Name

Борац Прве категорије

10.10.2023 16:41

Сви отрови који се буду испирали из те руде неће сметати Лопарама већ че преко ријека Јање или Гњице право у Смберију и у њене подземне воде.Зато опрез .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

10.10.2023 17:12

Јесте ли ви присебни? Како неће сметати Лопарама, у самом "епицентру"? Па ваљда су и ту подземне воде у питању, а тек да загадјена Гњица која протиче кроз насеље не би оставила трага на живот људи и животиња.

Name

ре борац...

10.10.2023 17:26

Засто ли се тај и слицни пројекти упорно остварују на одредјеним територијама? Проклет да је свако ко тргује тудјом дедовином.

Name

Сенцy

10.10.2023 16:48

Срам вас било,нас трујето,литијум је забрањен свугдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Град Лакташи

10.10.2023 16:50

Ма то је фирма из Лакташа која црпи септичке јаме, знам их све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

10.10.2023 16:57

Па шта ти онда радиш предсједниче Лопара, ништа очито

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

10.10.2023 16:59

Само зовите Ћуту упомоћ и неће бити експлоатације литијума у Лопарама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литијум

10.10.2023 17:05

100 км у круг це све бизи за паар година мртво....од Бијељине до Тузле,од Зворника до Брода...све це бити затровано🤦‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

10.10.2023 17:06

Када је у августу поцело истразивабје јавно се хвалио како на подруцју Р. Српске има велико богатство али као неце да открива док не буде сигурно. За та налазиста знало се јос у вријеме Југе али нико није дозволио да се ради на томе управо зато да не трује људе и околину. Сада имамо владаре које заболи несто за све само дај паре. БиХ је пребогата разним богатствима и рудама и ако се ово дозволи како је поцело преровит це је цијелу а ви народе кофере у руке или кацање о прву сљиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

10.10.2023 17:17

Трговска Гора се пуни НУКЛЕАРНИМ отпадом, ови копају Литиј у Лопарама, а српски народ колатерална штета, Бурле млати ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

10.10.2023 17:19

Народе мој дигнимо свој глас против оваквих монстроума.Наша покољења ће нестати ако ово дозволимо. Лопови ће отићи на безвјерна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

10.10.2023 17:23

Само устанак, нема друге, пролетери свих земаља уједините се..... Борба за опстанак.... Не треба дозволити да бандити побјегну из земље, дозивотна робија за актере и њихове породице до деветог кољена за злоцине и униставање народа и државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2023 18:46

Тако је. Овај народ не смије више да ћути! Сви на устанак против екоцида.

Name

ре

10.10.2023 19:27

Људи у праву сте 100%. Није ово проблем само мјештана Лопара, ово је регионални проблем а првенствено сјевероисточне Босне. Са друге стране трује Хрватска. Уништит ће нам земљу и будућност ради своје похлепе. Сви морамо бити јединствени било да живимо у РС или ФБиХ.

Name

Опрез-Екоцид!

10.10.2023 17:27

Папакланд улази у привредне пројекте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

10.10.2023 17:27

Чуј шупљака, начелник општине ништа не зна!? Демантује га колега из странке Љубиша Петровић! Због таквих ствари од сдс-а нема ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

10.10.2023 17:39

Кукавице СНСД ове отроваце народ. А ви Лопарани на улице сбе до једног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рио Тинто

10.10.2023 17:48

Те бусотине треба затрпат, нек бусе у Лактасима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не у Лактасе

10.10.2023 18:12

Па да унисте Додиков воцњак, и фарму, па останемо и без дједове ракије... Е не мере тако

Name

Хорор у најави

10.10.2023 17:50

Горе од овога је будуце складистење радиоактивног отпада поред саме ријеке Уне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2023 19:59

Па и ту цутимо. Најглупљи људи у Европи су у БиХ и најбахатије власти!🤮

Name

Радмила

10.10.2023 18:07

Оде наша питка вода!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

10.10.2023 18:07

Бурле ће наш све редом иселити, до последње марке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

10.10.2023 18:08

Милораде, срам те било, шта радиш свом народу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

10.10.2023 18:09

Стока, ништа друго није овај наш народ који још неће или не смије да устане и багру отјера тамо гдје јој је мјесто. Из Србије су их отјерали, а Додик их објеручке прихватио да трују народ Семберије и Мајевице, а и даље низводно према Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица у срцу

10.10.2023 18:26

Мислим да је омануо Радо Савић и онај други председник како се већ зове..како је могуће Савићу, да си ћутао цело време, плус лупаш како се народ није бунио и имао је бенефита, а господин Петровиц стопирао било шта да се ради. ОСТАВКА САВИЋУ, ИСТИ СИ ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво

10.10.2023 18:46

Само ви гласајте за Милу а онда кукајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алооо народе

10.10.2023 18:47

Они врше испитивања на тој локацији 13 година, а свако истраживање кошта, нису уложили пиљевину. Гдје је народ био све ове године?

ОДГОВОРИТЕ
Name

О зрен

10.10.2023 18:50

Мафија је то вец уновцила ста мислите да странци дају кредите дзаба нема тога овом злу треба стат у крај другације смо отисли у пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

10.10.2023 18:55

Дјокицу колико сте Пара однијели из Бродске рафнерије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

10.10.2023 18:56

То се зове српско јединство, СНСД и СДС заједно у Лопарама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвјетко

10.10.2023 19:00

Нико од других медија не смије ни слово о овоме да напише?! Сада је свима јасно да су политика и криминал преузели контролу над готово свим медијима. Част БН Телевизији, једини су показали да нису у систему мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невенка

10.10.2023 19:20

Гледала сам и упозната јос од борбе на мом Озрену. Будно пратим у свим градовима Босне и Херцеговине. Тровање народа је на сцени а похлепа владајуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајило

10.10.2023 19:21

Њемачка има највише Литијума у Свијету и не да да се копа на њеним територијама. То би значило тровање и уништавање хране и воде у читавом том региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2023 20:09

Њемци су паметни и цувају своју природу, воду и земљу. Али народ у РС и у БиХ се третира горе од стоке, а ови криминалци из власти воде једнократне политике, они постали милионери, када загаде сву земљу и воду, зивјеце у некретнинама које имају у другим земљама.

Name

АХКА

10.10.2023 19:21

Одличан прилог, освјешћујући, отрежњујући и пријеко потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвјетко

10.10.2023 19:22

Дизи докторе народ, настрадацемо...опкољени ћемо бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

10.10.2023 20:03

Ако ово прихватимо ми смо тотално непусмен народ ,то гдје једном копају висе зивота на том простору нема

Name

Зелко

10.10.2023 20:14

Копај Радо нек народ продисе.

Name

Борац

10.10.2023 19:44

Лондонског дјака требају градјани Лопара обј.... за му... у сред Лопара, нека виси код споменика погинулих бораца за РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уааааа народе!!!!!!

10.10.2023 19:53

Неце становниство од тога имати никакав бољитак, вец мафијаси на власти. Прво нас раселе милионери, а онда хоце и да спрзе и загаде земљу и воду. Сви они свеједно имају резервне дестинације за зивот , као и њихова дјеца. Ста је народ до сада добио од инвестиција владајуцих, они милионери, ми презадузени, са ниским стандардом и лосим квалитетом зивота, ниста не питају народ, тајно праве своје прљаве комбинације, отјерали трецину људи из ентитета. Доле Петар Дјокиц, љигави кепец од цовјека и преварант, вјецито у власти, са купљеном дипломом. Народе доста је њиховог терора и тајних комбинација. Доле Петар Дјокиц, екоцидни монструм. Паре им требају да до смрти остану на власти, да све корумпирају, купују прелетаце, а становниство претворе у кметове и рају. Циста вода и природа це бити највеце богатство. Доста је мафијаског терора и комбинација, треба да јавност и струцњаци радправљају о овако битним одлукама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

10.10.2023 19:58

Ови из Лопара се праве мртви као и увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

10.10.2023 19:59

Највеће зло у Српској и за Српску је касаба под именом Лакташи. У Бога се уздам да ће се том крају вратити зло које су нанијели Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

10.10.2023 19:59

Ваздух сам давно продао, све на земљи продао, сад ћу и земљу да продам, болан... Ма, нека се окреће, ко га јебе, не живи се триста година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

10.10.2023 20:01

ТРИ ПОСЉЕДЊА РАТА ,СТАНОВНИЦИ МАЈЕВИЦЕ,ПОДМАЈЕВИЦКИХ СЕЛА СУ БРАНИЛИ СВОЈА СЕЛА И КУЦЕ ОД РАЗНИХ ОСВАЈАЦА,ОДБРАНИЛИ,КРВАВО РАДИЛИ И САГРАДИЛИ СЕБИ КУЦЕ И ИМАЊА,И САД БИ ОВА НЕНАРОДНА ВЛАДА ДАЛА РАЗНИМ БЈЕЛИСВЈЕТСКИМ МЕСЕТАРИМА ДА ИХ МИРНО ИСТЈЕРАЈУ ИЗ ЊИХОВИХ КУЦА И ИМАЊА.ДА ЛИ ДЈОКИЦ И ЊЕГОВИ ПАЈТАСИ ЗНАЈУ КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ САМО У ПИСЉЕДЊЕМ РАТУ ДАЛО ЗИВОТ И ДИЈЕЛОВЕ ТИЈЕЛА ЗА ОДБРАНУ СВОЈИХ КУЦА И ИМАЊА.КО ИМ ДАЈЕ ПРАВО ДА ИМ ТО САДА ОДУЗМУ.МРТВИ ЦЕ ИЗ ГРОБА ПРОКЛЕТИ ОВЕ ИЗ ВЛАДЕ ,КОЈИ НИСУ НИСТА ДАЛИ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ,УНИСТИЛИ СУ СВЕ СТО ЈЕ НА ЗЕМЉИ,САД ПРОДАЈУ И ОВО ИСПИД ЗЕМЉЕ,САЦУВАЈ БОЗЕ ПОЦЕЦЕ И ГРОБОВЕ МРТВИХ ПРОДАВАТИ АКО ИХ НАРОД НЕ ЗАУСТАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2023 22:00

Право им дају они крезави малоумни гласачи за пар сијалица и метре "асфалта". Иста она багра која блебеце пред продавницама и гледа ко це им платити сљедећу пиву. Једва чекају кад ће тзв. избори, да се мало омрсе и да тапшу и кревеље се онима који дају више.. Мало је овој багри и ово што су до данас покрали. Дјеца им то сад посмрчу за пар мјесеци. Треба то намирити.

Name

Зато

10.10.2023 20:07

Што снсд воли српску. Како вам није јасно 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

10.10.2023 20:25

Сачекајмо и видимо када ће Додик користити литијум и давати га Западу с циљем развоја електричних батерија за возила, искључиво ради новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10.10.2023 20:38

Синови,копај,копај,копај само копај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све ми је јасније

10.10.2023 20:42

Зашто смо трпили турке толике године... Срби су народ којем можеш јашити по глави годинама... Генерацијама ће говорити " ћути добро је, ниси гладан ниси жедан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајдан

10.10.2023 20:54

Додик СНСД, Савић СДС, Ристић ПДП, све политичке фаце које владају годинама,боре се за народ ево на овом примеру се види да су битанге и криминалци који се брину само за свој џеп.Браво за РТВ бн

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЈЕВИЦА-СЕМБЕРИЈА

10.10.2023 21:09

Треба да се организујемо и протесте, затрпати све рупе, и да се забрани копање и девасфирање земљишта. Бијељина, Семберија, Брчко, Тузла, сви да скоче и у протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

10.10.2023 21:15

Чак мале литијумске батерије, на себи имају ознаку да се не смију бацати у контејнере за смеће !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам само

10.10.2023 21:21

Да није можда онај мутави мултиминистар енглез дао дозволу за експлоатацију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.10.2023 21:30

Народ да се дигне и потјера те бјелосвјетске хоштаплере. Или ћемо их отјерати или ћемо ми бити отјерани,можемо бирати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армагедон

10.10.2023 21:57

Неце нико ниста урадити, нас мозе јебават ко год хоце, овај народ је убијен у појам, а политицари само гледају своју лицну корист илити своје дупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

10.10.2023 22:52

Са сјевера пријети нуклеарни отпад са истока ЛИ, углавном смо надрљали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

10.10.2023 23:37

За шта је ратовао и гинуо народ, за тајкуне и ратне профитере који распордаше воду, ваздух и земљу, затроваше нам ријеке и изворе, они сви имају резервне државе јер су покуповали станове у Њемачкој, Аустрији, Словенији, а шта ће те ви и ваша дјеца запитајте се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симсон

11.10.2023 00:22

Гледао сам неки дан емисију како у дрзави Перу ваде литијум и какву катастрофу остављају иза себе да људи морају напустати некад родна поља а данас пустиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

11.10.2023 00:41

Треба да се мијестани дигну и недају, а прсједедника ставити на одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмила Ђурић

11.10.2023 00:42

Ко има користи од тога он је и дозволио, а сви ћуте😡 жалосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб

11.10.2023 00:42

Зато Миле трази приватизацију да пљацка 😆

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ведран Пузовић

11.10.2023 00:45

Јер волимо "српску", како оно даље"под заставом српске" итд ,итд... ма треба тај народ дерати као стоку,де ајте на линију разграничење једите г.... па ј... мајку има ли ту ико нормалан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

"наша кућа Српска"

11.10.2023 11:25

Сви изборни слогани секте алудирају на то да је РС њихова, тј.његова прћија.

Name

Радмила Тркуља

11.10.2023 00:45

Оде наша питка вода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велимир

11.10.2023 00:46

МОГУ ЛИ ПОГОДИТ КО ЈЕ СУВЛАСНИК!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Радић

11.10.2023 00:51

И ста сад ? Ови идиоти се вец спустили у дубину земље 800 метара. Касно Марко на Косово стизе !!! Како сада мислите проблем ријесити? Зао ми је сто висе бити неце Мацковца и пецења испод Три липе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

11.10.2023 00:51

Дизи докторе народ, настрадацемо, опкољени ћемо бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теоретски завјереник

11.10.2023 08:25

Па зар тај крај већ није озрачен осиромашненим уранијем када је Нато гађао Српске паравојне формације на релеју столице1995, тако да ови зелени немају шта причати. Зашто не причају о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

12.10.2023 12:52

Кога заболе за ваздух ,воду ,градјане, вазно је насим политицарима да се домогну руда и пара .А градјани цуте ,видецу колико це изаци да казу да се не слазу са тим.Треба нама ово све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мна

12.10.2023 13:20

Знам да дрзава треба од нецег да зиви ,треба бити довољно писмен па створити средства.Лако је само копати руде из земље ,сеци суме,користити природна богатства вец створена.Нек неко покрене привреду,и производњу и остало да створи средства.Зато требају струцни људи и дрзава треба да на вазна места ставља струцњаке,без обзира која су странка и да ли су странацки опредељени.Све сто се ради треба да је у корист градјана,то би била добра дрзава,а не да ради своје користи трује народ.

ОДГОВОРИТЕ