Азербејџан је заинтересован за Рафинерију Брод

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Азербејџан показао одређени интерес за сарадњу у вези са Рафинеријом нафте у Броду.

Република Српска 10.10.2023 | 12:22
Азербејџан је заинтересован за Рафинерију Брод

"Ако се то и деси, они ће ту сарадњу развијати са компанијом "Зарубежњефт" и њиховом ћерком фирмом "Оптима Групом" овдје у Бањалуци. Обавијештени смо да су они тренутно у тој првој фази интересовања за овај пројекат, те анализирају и оцјењују пројекат", рекао је Ђокић.

Ђокић је рекао да ће заједно са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем у наредна три дана боравити у посјети Москви, те да је могуће да ће и о овој теми имати одређене састанке.

Он је навео да је Република Српска заинтересована да се активира производња и прерада нафте у Рафинерији Брод.

"У овом тренутку компанија "Зарубежњефт" није нашла економски интерес, јер је укупан промет који је Рафинерија имала када је активно радила био мали, те је пословала са губитком дуже година.

Рафинерија у Броду је имала производњу између 750.000 до 900.000 тона на годишњем нивоу.

Имајући у виду укупна кретања на тржишту течних енергената, дистрибудети и трговци енергената, велике компаније које су раније имале или још увијек имају рафинерије, своју производњу су драстично смањиле. Када би радила само рафинерија у Србији, она би била довољна да снадбијева комплетно тржиште бивше Југославије", појаснио је Ђокић.