ИФИМЕС: Европска унија изгубила кредибилитет на КиМ

- Европска унија је изгубила кредибилитет на Косову и Метохији, а уколико не буде био спречен дебакл међународне заједнице, није искључена могућност покретања "српског отпора" као спонтаног одговора грађана на постојећу неиздрживу и неодрживу ситуацију, наводи се у анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС).

Република Српска 09.10.2023 | 20:23
ИФИМЕС: Европска унија изгубила кредибилитет на КиМ
Додаје се да је дебакл међународне заједнице, посебно Европске уније, потребно спречити због одржања мира, али и због кредибилности саме међународне заједнице која, како се наводи, због појединих својих потеза све више постаје део проблема на Западном Балкану, укључујући Косово и Метохију.
 
Истиче се да ЕУ никада није имала мањи кредибилитет на Косову и Метохији, али не због тога што се у дијалог између Београда и Приштине умешала америчка администрација, већ зато што су поједине земље чланице делегирале своје изасланике и тиме практично довеле под знак питања ауторитет ЕУ и дезавуисале њену улогу.
 
"САД су кључне за окончање дијалога, посебно у фази приближавања финалном споразуму. Оправданим се поставља питање, да ли има смисла да ЕУ после више од деценије од потписивања Бриселског споразума и посредовања у дијалогу без резултата треба да остане посредник. Рационалан одговор би био да је ЕУ завршила своје посредовање у дијалогу између званичног Београда и Приштине и да је потребно потражити ново одрживо решење", наводи се у анализи.
 
Додаје се да је, између осталог, улога мисије ОЕБС на КиМ у организацији недавних нелегитимних локалних избора у четири општине на северу довела до ескалације.
 
"Ко је одговаран за одржавање нелегитимних локалних избора када се знало да на њима неће учествовати Срби, а сада међународни представници поновно траже одржавање локалних избора на северу Косова. Због таквих потеза и брзог мењања ставова уопште не изненађује дебакл међународне заједнице на Косову", пише у анализи ИФИМЕС-а.
 
Наглашава се да КФОР има важну улогу у осигуравању и одржавању безбедности на КиМ, иако су, како се наводи, направиле кључну грешку, прећутно дозволивши да јединице косовске полиције буду непотребно распоређене на север.
 
"Тамо где постоји КФОР, нема потребе за РОСУ", наводи се у тексту.
 
Као један од проблема у региону, наводе се тежње албанског премијера Едија Раме ка великодржавном пројекту.
 
Аналитичари сматрају да Еди Рама својим деловањем наноси штету тзв. Косову у међународним, али и унутрашњим односима. 
 
"Слична је улога и 'брбљиве' косовске председнице Вјосе Османи, која тражи да Шпанија и Грчка, које нису признале косовску независност, уведу санкције Србији, што у међународним круговима изазива подсмех. Опасне идеје и намере о уједињењу Албаније и Косова могу покренути ланчану реакцију у региону и проузроковати нове сукобе.
 
Пут ка осигурању мира и стабилности на Косову је потпуна имплементација до сада потписаних споразума и постигнутих договора. Влада Косова оружани инцидент у Бањској користи и као прилику да избегне обавезу из Бриселског споразума о оснивању Заједнице српских општина (ЗСО), као и расписивање нових избора на северу Косова, како би се Срби вратили у институције", закључује се у анализи.
 
(Тањуг) Фото: АА

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ста реци

09.10.2023 21:27

Мислим да се ствари мијењају и да све висе свијета увидја да Косово и Метохија никада неце бити дрзава. Пропаганда висе непали .Предсједница Косова је усла у Спанију са Српским пасосем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

09.10.2023 22:32

Треба јој Србија одузети дрзављанство. И свима који не зеле да буду дрзављани Србије. Па нека путују са својим "пасосима" гдје могу...

Name

Погресна процјена

10.10.2023 11:31

Англосаксонаца и ЕУ и у самом одабиру савезника, билп гдје па и овдје....

Name

европска унија...

09.10.2023 23:14

... није никад имала кредибилитет на КиМ у. зна се ко има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато хангари

09.10.2023 23:49

Празни а Европа у ресеји. Походи на србе се обисе о главу свима..... Тузна прица и ми смо Европа само ми видимо 300 година унапријед....

Name

Нема висе

10.10.2023 11:28

Ни САД ни Европа.

Name

XОXО

10.10.2023 07:29

Лажна Држава Косово терорисе све око себе као и Израел а то су Амерички заморци и треба их утисати ради мира у Свијету

ОДГОВОРИТЕ