Преливање: Расуло из БиХ влада и у Стразбуру

Агенти Савјета министара, њих двоје, поднијели су Европском суду за људска права у Стразбуру жалбу на пресуду “Ковачевић против БиХ”, у којој је речено да је апелент дискриминисан начином избора чланова Предсједништва и делегата у Дому народа парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 07.10.2023 | 11:33
Преливање: Расуло из БиХ влада и у Стразбуру

Министар за људска права и избјеглице БиХ Селвид Хуртић рекао је “Гласу Српске” како има информацију да је  двоје агената Савјета министара БиХ при Суду у Стразбуру 19. септембра послало жалбу на пресуду “Ковачевић против БиХ” те да је она запримљена одмах  сутрадан.

- На пресуду су се жалиле агенти Моника Мијић и Јелена Цвијетић. Као ресорни министар нисам био упућен да је жалба поднесена. Агенти одговарају Савјету министара и о њиховим потезима су обавијештени њихови надређени - рекао је Хуртић и додао да информације о подношењу жалбе сазнао од људи из Суда у Стразбуру те од појединих из Савјета министара.

Наглашава и да је сва фама која је направљена у вези са тим, да ли агенти имају или немају исказнице јер су они у в.д. мандату већ годину и по, нелогична и збуњујућа.

- Да смо раније расписали конкурс сада бисмо имали легалне и легитимне, али и изабране агенте. Не би се постављало питање да ли они имају или немају легитимацију или да ли могу заступати БиХ или не могу. Мислим да је то једна од бламажа БиХ пред Судом у Стразбуру, који ће вјероватно тражити додатне информације од Савјета министара да ли агенти имају или немају легитимацију да заступају БиХ - поручио је Хуртић.

Нагласио је и да су агенти БиХ при суду у Стразбуру прослиједили и на адресу Савјета министара пресуду “Ковачевић против БиХ”, те додао да ће се она највјероватније наћи пред министрима у Сарајеву већ на идућој сједници. Тада би се, наводи Хуртић, министри могли да очитују о том предмету те да донесу одређене закључке.

Виши асистент на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Игор Поповић раније је рекао “Гласу” да БиХ има основа да се жали на поменуту пресуду.

- Само издвојено мишљење у том предмету, као и чињеница да је пресуда процурила, пружају довољан основ да се жалба уложи - казао је раније Поповић.

Наиме, Суд у Стразбуру је рекао да је Ковачевићу, који је и савјетник хрватског члана Предсједништва, прекршено активно бирачко право.

Суд у Стразбуру је са шест гласова за и једним против оцијенио да је БиХ прекршила члан 1. Протокола бр. 12 (општа забрана дискриминације) Европске конвенције о људским правима у погледу Ковачевићеве незаступљености у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Предсједништву БиХ. Суд је утврдио да је тренутни политички систем етничку заступљеност учинио релевантнијом од политичких, економских, социјалних, филозофских и других разматрања и на тај начин појачао етничке подјеле у земљи и нарушио демократски карактер избора.

Ковачевић се жалио да због комбинације територијалних и етничких услова који се примјењују на Дом народа Парламента БиХ и Предсједништво БиХ није могао гласати за кандидате по свом избору на посљедњим општим изборима, који су одржани 2022. године. 

Конкурс

Савјет министара БиХ је на претходној сједници разријешио са функције вршиоца дужности агента Јелену Цвијетић на њен лични захтјев. На истој сједници предложени су и чланови комисије за избор нових агената.

- Идући потез је да Агенција за државну службу именује три особе које ће такође бити у Комисији за избор нових агената. Конкурс за избор нових агената је затворен и сада би требало формирати комисију која прегледа све пристигле пријаве али и остале процедуре о том питању - казао је Селвид Хуртић.

(Глас Српске) Фото: Истрага

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Василије 1

07.10.2023 12:50

Ово је пропао пројекат познатог србомрца и вјечитог члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа, који се лажно представља да је из реда хрватског народа. На жалост хрватски народ у БиХ већ годинама због манипулација Жељка Комшића нема свога члана у Предсједништву БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

07.10.2023 13:12

мораш одмах да рониш сузе због Хрвата! 🤣🤣🤣 Мани се ти политике него отиђи нарани свиње! 🤣🤣🤣

Name

Онај

07.10.2023 13:13

агент Бонд007 је мала маца за ове БиХ агенте! 🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ