Мафијаши из БиХ сарађују са криминалним групама из Латинске Америке

Мафијашке групе које су активне у БиХ, такође дјелују и у другим европским земљама и имају директне везе са латиноамеричким организованим криминалним групама.

Босна и Херцеговина 07.10.2023 | 11:05
Мафијаши из БиХ сарађују са криминалним групама из Латинске Америке

То је објавила Глобална иницијатива за борбу против транснационалног организованог криминала у свом извјештају у којем је БиХ позиционирала на незахвалној, осмој позицији у Европи по индексу организованог криминала за 2023. годину.

Упозорено је да групе организованог криминала са Балкана имају истакнуту улогу на разним криминалним тржиштима у БиХ, а потичу из Хрватске, Црне Горе и Србије те у мањој мјери из Албаније.

"Поред тога, турски криминални актери такође имају значајан утицај на криминална тржишта у БиХ, посебно у областима кријумчарења и финансијског криминала", наводи се у извјештају.

Наглашено је да број евидентираних организованих криминалних група које дјелују на тржиштима трговине дрогом, кријумчарења људи, привредног криминала, корупције, трговине оружјем итд. у Босни и Херцеговини посљедњих година расте.

"У земљи постоји значајан број криминалних мрежа које су веома добро умрежене и чија је сарадња углавном флуидна. Познато је и да ове мреже сарађују са организованим криминалним групама из других земаља у региону, посебно из Србије, Црне Горе и Хрватске. Групе у мафијашком стилу такође су истакнуте у БиХ, додуше у ограниченој мјери. Њихово присуство у земљи је олакшано широко распрострањеном корупцијом и неефикасним системом безбједности у земљи", истакнуто је у извјештају.

Ове групе су, додаје се, углавном укључене у трговину дрогом широм БиХ. Оцијењено је да је БиХ усвојила задовољавајућу политику против корупције и организованог криминала на папиру, али су "независне мјере заштите од корупције слабе, а корупција и заробљавање државе остају системска питања".

Правосуђе БиХ, напомиње се, и даље је слабо и често пати од политичког уплитања.

"Недостатак политичке воље за покретање реформе правосуђа и лоше функционисање правосудног система и даље подривају остваривање људских права и борбу против корупције и организованог криминала", наглашено је.

Анеса Аговић, координаторка Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала за БиХ, оцјењује да су, начелно, безбједносне агенције и правосуђе у БиХ опредијељени за супротстављање организованом криминалу, што потврђују и стратегије, акциони планови и други документи израђени на свим нивоима власти.

"Међутим, код нас је увијек проблем у имплементацији усвојених докумената, нарочито када су у питању сложеније истраге. Врло важна је чињеница да је БиХ интензивирала сарадњу са Еурополом кроз активирање контакт тачке, тако да ће и то бити додатни вјетар у леђа у планирању и провођењу одређених истражних радњи на откривању тешких криминалних дјела", навела је Аговићева за "Независне новине".

Како додаје, актуелне истраге у БиХ, али и у региону, показале су да је већина организованих криминалних група (ОКГ) у БиХ била саставни дио већих организованих криминалних група углавном из Црне Горе и Србије или су имали директне контакте са ОКГ-има из Хрватске и ОКГ-има које припадају албанским ОКГ-има.

"Прије свега су те организоване криминалне групе биле активне у трговини и кријумчарењу дроге, али и у кријумчарењу људи и оружја. Резултати истрага спроведених из доказа декриптованих порука Скy и Аном апликација указали су на повезаност са криминалним групама у Латинској Америци у погледу кријумчарења кокаина, из Латинске Америке ка ЕУ и западном Балкану", каже Аговићева.

Коментаришући податак о томе да турски криминални актери имају утицај на криминално тржиште у БиХ, истиче да се то прије свега односи на активности у области прања новца и кријумчарења људи.

"Директно дјеловање организованих криминалних група из Турске у БиХ није доказано, али су забиљежена појединачна хапшења одређеног броја турских држављана због разних криминалних дјела", поручује Аговићева.

(Независне) Фото: Илустрација/ другабусе

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

А од

07.10.2023 13:06

којих мафијаша је 73кг чистог кокаина који је прошле године пронађен у Добоју у једном маркету??? 🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

07.10.2023 13:21

Случајно залутало приликом доставе. Нико није крив.

Name

Те А од

08.10.2023 17:53

То ке потање које надс све интересује? Како је могуве да нема истраге, ухапсених, оптузених? Јел то знаци да се сви моземо бавити трговином кокаином на велико? Стс казу Несиц, Рељиц, З. Тегелтија, главни сеф, полиција, правосудје? Или је то резервиссно за ове у власти? Сyварно ово ноје нормално.

Name

БЛ

07.10.2023 13:37

Скy на сунце. Да се својим очима и ушима увјеримо ко и шта је радио. Ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

07.10.2023 14:58

ДОДЈЕС У ЗЛАТНИ БОР И СВЕ ДОБИЈЕС СТА ТРЕБА АЛИ САМО НА ВЕЛИКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2023 16:15

Сифра три Милана