Хамас преузео одговорност за јутрошњи напад

Хамас је преузео одговорност за ракетни напад који је изведен јутрос на јужни и централни Израел из Појаса Газе, у коме најмање једна ракета директно погодила зграду у подручју Гедерота, где је погинула жена, а више особа повређено.

Свијет 07.10.2023 | 08:47
Хамас преузео одговорност за јутрошњи напад

Како јављају израелски медији, поред ракетне ватре, јутос су се и наоружани нападачи инфилтрирали на територију јужног Израела. 

Мохамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајуц́и све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

"Ово је дан највец́е борбе и последњи дан окупације", рекао је Деиф и додао да је лансирано 5.000 ракета.

Изрелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад.

Војска је саопштила да ће Хамас "сносити последице и одговорност за догађаје“.

Становништво у угроженим подручјима позвано је да остане у својим домовима, а отворена су склоништа широм земље, преноси "Џерузалем пост".

"Израелска војска објављује стање приправности за рат. Дошло је до широко распрострањене ракетне ватре на израелску територију из Газе, а терористи су се инфилтрирали на територију Израела кроз различите улазне тачке. Становници на југу и у центру земље морају бити у непосредној близини заштиц́ених подручја, као и оних на периферији Газе и треба да остане у безбедном простору", наводи се у саопштењу војске.

Војска је саопштила да начелник штаба од јутрос врши процену ситуације и одобрава планове за наставак операција.  

 До 8 сати јутрос здравствена служба Маген Давид Адом (МДА) је пријавила да је до сада збринула 16 људи широм земље, укључујуц́и двоје који су у критичном стању.

Ракете су пале на више градова и насеља, саопштила је војска.

У Тел Авиву, према првим извештајима израелских медија дошло је до директног удара у куц́у. Пријављен је директан погодак на зграду у Ашкелону. У граду се запалило и више десетина возила.

Како се наводи, поред ракетне ватре, наоружани нападачи су се инфилтрирали у јужни Израел. 

Израелски медији су известили да су наоружани нападачи отворили ватруна пролазнике у граду Сдерот, на југу Израела, а снимци који круже друштвеним мрежама наводно показују сукобе у граду и на улицама.

Министар одбране Јоав Галант је на путу ка војном штабу у Тел Авиву због снажне ракетне ватре из Појаса Газе, саопштио је јутрос његов кабинет.

Галант и израелски премијер Бењамин Нетањаху ускоро ц́е одржати састанке са највишим безбедносним званичницима, саопштиле су њихови кабинети.

(Тањуг) Фото:  АБЕД РАХИМ КХАТИБ/ФЛАСХ90

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хамас ?

07.10.2023 09:44

У израелу на власти најаца десница...и хамас ресио да нападне...логика !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

07.10.2023 09:57

Па це да добију по носу. Логицно.

Name

Ре Хамас

07.10.2023 10:21

Напада и кад није десница. Хамас и хизболах су деснице. Јели они то воде специјалну војну операцију против фашиста? Зашто не воде борбу демократским путем, мирним ангажирањем, без пуцања у којем им само народ настрада а послије то злоупотребљавају као угроженост. Палестински народ живи од Израела, раде код Израелаца. Од Хамас се не живи, од Хамас се умире.

Name

Ста

07.10.2023 10:56

Логика? Нападају Израел вец 80 год.

Name

Xx

07.10.2023 10:17

Америка не мирује само прави сукобе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реxx

07.10.2023 12:07

Можеш ли ти то чиме потврдити или само шириш мржњу, пропаганду?

Name

Енглези

07.10.2023 19:22

Су сигурно у близини. Не мозе то без "острвцета".

Name

Ма дајте

07.10.2023 10:56

Људи моји јутрос читам Милорад Додик честитао рођендан Путину.ХА ХА ХА нестрпљиво чекамо одговор Путина.Одговор ће бити Хвала Миле пријатељу! Само настави да браниш српски народ ХА ХА ХА!

ОДГОВОРИТЕ