Тридесетак фирми Српске ангажовано у Њемачкој

Привредним друштвима из Републике Српске додијељени су деташмани за рад у Савезној Републици Њемачкој. Деташмане је добило 29 предузећа, а од тог броја девет је нових и први пут се појављују на њемачком тржишту.

Република Српска 06.10.2023 | 20:29
Тридесетак фирми Српске ангажовано у Њемачкој

Предузећа из Републике Српске која су прошле године пословала у Савезној Републици Њемачкој, направила су промет од 28.5 милиона евра, док су на домаћем тржишту остварила 195 милиона марака промета. Радници који су ангажовани на пословима у Њемачкој, њих 1688, значајан су допринос домаћој економији, сматра предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић. 

„Сви радници који раде у Савезној Републици Њемачкој су запослени у Републици Српској. Породице су им запослене у Републици Српској и сва та средства о којима сам сада говорио, а не ради се о малим средствима, цирка 30 милиона, сливају се у Републику Српску. Можда нису у билансима везана за спољнотрговинску размјену, али су и те како битна за развој привреде Републике Српске“, сматра Ћорић.

Ћорић је задовољан наступом домаћих фирми, које у Њемачкој дуги низ година успјешно раде на најзахтјевнијим пројектима, углавном из грађевинске области.

„Деташмани су споразум између Њемачке и Босне и Херцеговине, по којима наше фирме могу радити у Њемачкој под повољнијим условима, у смислу добијања радних дозвола, виза. С друге стране, бенефит је то што су други људи запослени у Републици Српској. Девет мјесеци раде у Њемачкој, а три мјесеца овдје и оно што је мени најбитније да су породице тих људи у Републици Српској“, каже Ћорић. 

Споразум о деташманима између тадашње Југославије и тадашње западне Њемачке потписан је 1968. године омогућио је масовни одлазак радника, покренувши талас исељавања који се није зауставио до данас. Од 2000 дозвола мјесечно за рад у Њемачкој, колико је распадом Југославије припало Босни и Херцеговини, њих 666 припада Републици Српској. 

„На основу тог споразума између Њемачке и Југославије, што је сада пренесено на БиХ односно на остале републике, наши радници су запослени и плаћамо пензионо и социјално овдје, а тамо плаћамо плате и порез по мјемачким законима. То значи да смо ми у Њемачкој у повољнијој ситуацији, ми не плаћамо доприносе по њемачким законима, него плаћамо овдје и самим тим смо на њемачком тржишту повољнији и лакше долазимо до посла у односу на њемачке фирме“, објашњава Ненад Станишљевић из грађевинског предузећеа „Враница“.

Без деташмана, због компликованих и строгих процедура, домаћим фирмама би било тешко наступити на њемачком тржишту и због тога споразум из времена бивше Југославије данас игра значајну улогу у доприносу развоја привреде Републике Српске.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пијацар

06.10.2023 20:55

Ајде сад детасмане за рад у Русији и Кини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

07.10.2023 02:29

Хаха, код нас само криминалци иду у Рујандију и Кину

Name

Не треба им

07.10.2023 06:01

Имају Руси све своје - и сировине, и храну, и људске ресурсе!

Name

Ајде потурице

08.10.2023 09:52

Мир тамо

Name

Постен

06.10.2023 20:58

Како то зар они нису фасисти И непријатељи рс зар нису у мајцици русији отисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре постен

07.10.2023 11:44

Кад порастес и науцис каз'ти це ти се само.

Name

Значи

06.10.2023 21:02

И пензија ће бити босански минималац?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руки

08.10.2023 12:30

И од тих деташмана и послова у Њемачкој само газде фирми најбоље продју и згрну паре, док радници се сломе радећи од 7 до 18х за 7-8 е. И опет лопуже знају рећи, слаб учинак, мало је урадјено.

ОДГОВОРИТЕ